Orosz híradó felvételein a kiégett An–225-ös

Orosz híradó felvételein a kiégett An–225-ös

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Riporttal jelentkezett az orosz állami tévé a Kijev melletti hosztomeli, vagy más néven Antonov repülőteréről, ahonnan korábban heves harcokról érkeztek hírek, valamint arról, hogy az ott tárolt Antonov An–225-ös repülőgép megsemmisült. A tévé beszámolóját az Aurora Intel tette közzé a Twitteren, a posztot az Airportál.hu is bemutatta.

A felvételen az látszik, hogy a légibázis gyakorlatilag megsemmisült. A kamera ráközelít a világ legnagyobb teherszállítójának roncsaira is: az An–225-ös törzsének első része valószínűleg kiégett, de a repülőgép törzsének jelentős része is megsérült, a jobb oldali szárny a földre dőlt.

A Mrija (ukránul álom) néven is emlegetett repülőgép sorsáról a háború kitörése óta érkeztek ellentmondásos hírek. A gép megsemmisüléséről, megrongálódásáról szóló első híradásokat február 24-én az Antonov gyár még cáfolta, néhány nappal később, február 27-én azonban az ukrán külügyminiszter közölte, hogy az oroszok elpusztították az óriásgépet. Más közlések ugyanakkor arról szóltak, hogy a gép sorsa továbbra is ismeretlen. Azt most sem tudni, hogy a Mrija – és az Antonov repülőtér az elmúlt egy hétben mikor szenvedett megsemmisítő csapást.

A repülőgép a légi közlekedés történetének kiemelkedő jelentőségű példája – volt. A Szovjetunió utolsó éveiben tervezték, eredeti küldetése a szovjet űrprogram űrsiklója, a Buran szállítása lett volna. Az An–225-ös először 1988-ban emelkedett a levegőbe, a Buran-program leállásával azonban feladat nélkül maradt, majd teherszállító repülőgépként teljesített szolgálatot többszöri fejlesztések révén egészen 2021 végéig. Ágazati hírek szerint az An–225-öst azért nem tudták legkésőbb a háború kitörésekor kirepülni Ukrajnából, mert újabb karbantartási-fejlesztési hajtottak végre rajta.

Címkék: Antonov, An–225