Orosz katonai szóvivő: újabb ukrán légvédelmi rendszereket semmisítettek meg

Orosz katonai szóvivő: újabb ukrán légvédelmi rendszereket semmisítettek meg

Ukrajnai háború. A lebombázott épület eredetileg egy iskola volt (Fotó: Ratynskiy Vyacheslav / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenegy újabb ukrán légvédelmi rendszer, köztük egy SZ-300-as üteg megsemmisítéséről számolt be csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője napi hadijelentésében. Az MTI azt írta, hogy Konasenkov szerint az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán összesen 46 ukrán katonai létesítményt tett harcképtelenné. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy mind az orosz, mind az ukrán hadijelentéseket érdemes komoly fenntartásokkal fogadni, hiszen mindkét fél érdeke elhitetni, hogy jobban teljesítenek a harcokban a másiknál .

Szerda este a Rivne megyei Szárniban nagypontosságú rakétákkal végrehajtott légicsapás számolt fel egy hadianyagraktárat, amelyben egyebek között Tocska-U típusú harcászati rakétákat is tároltak. A tábornok szerint az elmúlt nap alatt egy ukrán Mi-24-es és egy Mi-8-as helikopter, valamint 12 drón, köztük három Bayraktar TB-2-es semmisült meg.

Konasenkov állítása szerint az ukrán fegyveres erők az invázió kezdete óta 181 repülőgépet és helikoptert, 172 pilóta nélküli légi járművet, 170 légvédelmi rakétarendszert, 1379 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 133 rakéta-sorozatvetőt, 514 tüzérségi ágyút és aknavetőt, és 1168 különleges katonai járművet veszítettek el.

Figyelik a férfiakat, nem harcoltak-e

Az orosz védelmi tárca szerint csütörtök hajnalban mintegy háromszáz mariupoli menekülttel újabb 13 autóbusz érkezett Rosztov megyébe. Korábban a tárca azt közölte, hogy kétszáz autóbuszból négy konvojt alakítottak ki az Azovi-tenger partján fekvő, az orosz erők által ostromlott város lakosainak evakuálására. Az első két busz, 59 menekülttel, kedd este lépte át a határt. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a donyecki „népi milícia” tagjai ellenőrzik, hogy a Mariupolt elhagyó férfiak nem viselik-e magukon a harcokban történő részvétel jegyeit.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője szerda éjjel kijelentette, hogy a nap folyamán 31 367 civilt, köztük 89 külföldit menekítettek ki Mariupolból. A tábornok szerint mindössze 36 menekült távozott az ukrán kormányerők ellenőrizte területre, a túlnyomó többség azt kérte, hogy Oroszországba vagy az ukrán Zaporizzsja és Herszon megye orosz fennhatóság alá tartozó területeire vigyék őket.

A Herszonból kimenekített külföldiek közül 71-en az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársai, kilencen görög, illetve pakisztáni állampolgárok. Mizincev szerint az ukrán erők nemhogy segítették, hanem ellenkezőleg, gátolni próbálták az evakuálást. Donyeckben leállt a vízellátás, miután ukrán csapás miatt áram nélkül maradt egy szivattyútelep.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma csütörtökön azt közölte, hogy a háború kezdete óta több, mint kétezer tonna rakományt küldtek a Moszkva által függetlennek tekintett donyecki és luhanszki „népköztársaság”, valamint Ukrajna lakosainak.

A TASZSZ hírügynökség hivatalos forrásra hivatkozva azt írta, hogy a „Donyec-medencéből és Ukrajnából” eddig csaknem 285 ezer menekült érkezett Oroszországba, köztük 13 ezren szerdán. Számukra 32 régióban alakítottak ki ideiglenes szállásokat. Azt is állítják, hogy az ukrán hadsereg Harkiv környékén tüzet nyitott egy menekülteket szállító buszkonvojra, aminek következtében legkevesebb négyen életüket vesztették – írta az MTI.

Az orosz hadijelentésben szereplő információkat független források nem erősítették meg.