Orosz kézen a korábban bombázott zaporizzsjai atomerőmű

Orosz kézen a korábban bombázott zaporizzsjai atomerőmű

A zaporizssjai atomerőműnél zajló támadás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán atomenergetikai hivatal közleménye szerint jelenleg orosz kézen van a korábban bombázott zaporizzsjai atomerőmű. Az üzemeltető személyzet figyelemmel kíséri a létesítmény működését, biztosítva a technológiai előírások betartását. A blokkok sértetlenek, viszont az első blokk reaktorterületében történt sérülés, de ez a biztonságot nem befolyásolja. A második és harmadik blokk le van kapcsolva a hálózatról, a negyedik üzemel, az ötödik és hatodik a hűtést végzi. 

Pénteken hajnalban az orosz erők heves lövöldözése következtében tűz ütött ki a létesítményben. Az ukránok folyamatosan kérték az oroszokat, hogy hagyjanak fel a legnagyobb európai atomerőmű támadásával, a tűz állításuk szerint valódi nukleáris veszélyhelyzetet teremtett. A lángokat a kora reggeli órákra sikerült megfékezni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a történtek után nukleáris terrorizmussal vádolta meg Oroszországot. Az elnök szerint ez az első alkalom a történelemben, az emberiség történetében, hogy egy „terrorista állam” a „nukleáris terror” eszközéhez nyúlt.

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat itt olvashatja