Orosz–ukrán konfliktus: holland és spanyol vadászgépek járőröznek Bulgária légterében

Orosz–ukrán konfliktus: holland és spanyol vadászgépek járőröznek Bulgária légterében

Képünk illusztráció. Vadászgép (Fotó: David Mark/Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Spanyolország és Hollandia átveszi a NATO-tag Bulgária légtere egy részének ellenőrzését az ukrán-orosz konfliktus miatt – közölte Sztefan Janev bolgár védelmi miniszter szombaton.

Az úgynevezett Air Policing keretében a két NATO-tagország külön-külön legfeljebb kilenc vadászgéppel fog járőrözni Bulgária légterében. A balkáni országnak, amely 2004 óta tagja az észak-atlanti szövetségnek, ilyen harci repülőgépei nincsenek, légiereje még mindig szovjet típusú harci repülőgépekből áll. A bolgár kormány hétfőn dönt a spanyol Eurofighter vadászgépek bevetéséről.

Rumen Radev bolgár elnök pénteken elfogadhatatlannak és alaptalannak nevezte azt az orosz követelést, hogy a NATO vonja ki csapatait a szövetséghez a NATO–Oroszország alapokmány 1997. májusi aláírása után csatlakozott országokból, külön megnevezve Bulgáriát és Romániát. Hasonló értelemben nyilatkozott Kiril Petkov bolgár miniszterelnök is. (MTI)