Oroszország 2024-ben kiszáll a Nemzetközi Űrállomásból

Oroszország 2024-ben kiszáll a Nemzetközi Űrállomásból

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 2018 őszén (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyik utolsó, az Egyesült Államokkal közös nemzetközi együttműködésből is visszalép Oroszország 2024-ben, a már lekötött programok kifutása után. Jurij Boriszov, az Orosz Szövetségi Űrügynökség, azaz a Roszkozmosz frissen kinevezett igazgatója, korábbi miniszterelnök-helyettes jelentette be a döntést Vlagyimir Putyin elnökkel való találkozása után. Az orosz űrügynökség a jövőben a saját űrprogramjaira fog koncentrálni.

A döntés már 2021 óta érlelődik, állítják a Washington Post értesülése szerint orosz tisztviselők, a döntő lökést pedig az orosz-amerikai kapcsolatok elhidegülése jelentette. Már az előző igazgató, Dimitrij Ragozin is figyelmeztetett, az együttműködés jövőbeni feltétele az, hogy az amerikaiak az orosz űripart is érintő gazdasági szankciókkal hagyjanak fel. Ragozin emellett Ukrajna teljes elpusztításának szükségességét is hangoztatta június 13-án egy, azóta a Twitterről törölt üzenetében, az igazgatót végül július 15-én mentették fel.

Jelenleg csak a régi Szojuz-űrhajókkal és Elon Musk SpaceX magánvállalata segítségével tudja az Egyesült Államok működtetni a Nemzetközi Űrállomást, amelynek személyzete mindig legalább egy amerikai és egy orosz űrhajósból állt eddig.