Oroszország elmondta, mit akar a harcok leállításáért

Oroszország elmondta, mit akar a harcok leállításáért

Orosz zászlókkal és tűzijátékkal ünnepelnek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a függetlenségüket (Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország bármelyik pillanatban kész leállítani a háborút ha Ukrajna teljesíti a követeléseit – ezt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő mondta a Reutersnak. A harcok leállításának orosz feltételei az alábbiak:

• Ukrajna el kell fogadja, hogy elveszítette a Krímet, mely az Orosz Konföderáció részévé válik
• Ukrajnának el kell ismernie az szakadár államok, Donyeck és Luhanszk „függetlenségét”
• Ukrajnának alkotmányban kell garantálnia, hogy semleges marad és nem csatlakozik semmilyen katonai blokkhoz

Vlagyimir Putyin orosz elnök a háború kirobbanása előtt konkrétan még arról beszélt, hogy Ukrajna, mint állam, nem is létezik. Ehhez képest ez már egy más típusú ajánlat. Ugyanakkor az kétséges, hogy Volodimir Zelenszkij és kormányba elfogadja-e az ukrán területek elszakítását.

Mindenesetre csütörtökön délután lesz a béketárgyalások újabb fordulója az ukrán és az orosz delegációk között, csütörtökön pedig a tervek szerint személyesen találkozik Törökországban Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A háborúról itt olvashatja percről percre közvetítésünket!

Címkék: Dmitrij Peszkov