Oroszország nem vesz részt a tálib kormány beiktatásán

Oroszország nem vesz részt a tálib kormány beiktatásán

Abdul Gáni Baradar tálib vezető kíséretével a moszkvai békekonferencián, 2021. március 18-án (Fotó: Reuters/Alexander Zemlianichenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkva számára nem világos, miként alakul majd a helyzet Afganisztánban a terrorizmust és a kábítószer-kereskedelmet illetően – erről beszélt a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov újságíróknak pénteken. A politikus a moszkvai sajtótájékoztatón kifejtette, még meg kell érteniük, milyen további lépésekre készül a kabuli vezetés. Peszkov úgy látja, senki, így az oroszok sem nyertek attól, hogy a tálibok kerültek hatalomra. Ezért Moszkva semmilyen minőségben nem fog részt venni az új kormány beiktatásán, idézte az MTI a hírt.

Peszkov szerint reális a veszély, hogy Afganisztán a kábítószer-fenyegetés forrása marad, onnan nagy mennyiségben áramlanak ki az ópiátok többek közt Oroszországba is. Valamint eddig azt lehetett látni, hogy a terrorista csoportok szabadon működhetnek a tálib uralom alatt. Ezen fenyegetések miatt pedig senki nem nevezhető nyertesnek, mondta.

A tálibok szeptember 6-án jelentették be, hogy ellenőrzésük alá vonták Afganisztán egész területét. Két nappal később pedig már ki is hirdették az ideiglenes kormány összetételét. Moszkva korábban attól tette függővé a kormány elismerését, hogy abban helyet kapnak-e a nemzeti kisebbségek.

Korábban az afgán és a nemzetközi médiában is az jelent meg, hogy az ideiglenes kormány beiktatását szeptember 11-re tűzték ki, de ezt a tálibok kulturális bizottságának tagja, Imanulla Szamangani Twitter-bejegyzésében cáfolta. A szertartást ugyanis néhány nappal ezelőtt lemondták, „hogy ne zavarják meg még jobban az embereket.” Az eseményre egyébként Kína, Pakisztán, Irán, Oroszország, Katar és Törökország kapott meghívót.