Oroszország szerint Ukrajna „végének kezdete lesz”, ha a térségben hadműveletet kezdenek

Oroszország szerint Ukrajna „végének kezdete lesz”, ha a térségben hadműveletet kezdenek

Ukrán katonák sorban állva várják, hogy megkapják az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcináját az ukrajnai Kramatorszkban lévõ katonai támaszponton 2021. március 2-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna végének kezdete lesz, ha hadműveleteket kezd a Donyec-medencében – jelentette ki Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátusnak a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja csütörtökön Moszkvában.

Az MTI beszámolója szerint Kozak arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a konfliktus méretének függvényében kénytelen lesz állampolgárai védelmére kelni a Donyec-medencében.

A tisztségviselő úgy vélekedett, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij jelenlegi Donyec-medencei látogatása helyzetet aligha fogja kiélezni, de, mint mondta, Kijev "a tűzzel játszik".

Azt mondta, a konfliktust egy éven belül rendezni lehetne, ha az összes fél teljesítené vállalt kötelezettségeit.

Szakértők szerint, aggodalomra ad okot, hogy Oroszország ilyen nyíltan fenyegeti Ukrajnát, ezek alapján egyre valószínűbbnek tűnnek azok a forgatókönyvek, amelyek a két fél közötti konfliktus eszkalálódására számítanak.

Ugyancsak csütörtökön egy ukrán katona vesztette életét tüzérségi támadás következtében a Donyec-medencei fronton. Ő már a tizenegyedik ukrán katona, aki az elmúlt két hétben meghalt a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében, ahol az utóbbi időben jelentősen kiéleződött a helyzet.