Oroszországban letartóztatott újságírója elengedését követeli a The Wall Street Journal

Oroszországban letartóztatott újságírója elengedését követeli a The Wall Street Journal

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash/Bill Oxford)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A The Wall Street Journal amerikai üzleti-politikai napilap újságírójának azonnali elengedését követeli az orosz hatóságoktól – közölte az újság szerkesztősége csütörtökön arra reagálva, hogy a Moszkvától 1800 kilométerre keletre fekvő Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával letartóztatták moszkvai tudósítóját. A lap tagadta az orosz hatóságok feltételezését, és szolidaritásáról biztosította Evan Gershkovicht és családját.

Az amerikai kormányzat hivatalosan még nem reagált az orosz hatóságok intézkedésére, de tisztségviselők annyi közöltek: szoros figyelemmel kísérik az oroszországi eseményeket. Evan Gershkovichot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei tartóztatták le Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával, azt állítva, hogy az újságíró minősített információkat próbált megszerezni.

Gershkovich az első amerikai újságíró, akit a hidegháború vége óta az orosz hatóságok kémkedés vádjával őrizetbe vettek. Az utolsó ilyen eset 1986-ban történt, amikor Nicholas Daniloffot, a U. S. News & World Report 52 éves moszkvai tudósítóját a KGB letartóztatta, de őt 20 nap őrizet után szabadon elengedték.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi székhelyű nemzetközi újságíró-szervezet csütörtöki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Gerschkovich az első külföldi újságíró, akit az ukrajnai háború elindítása óta az orosz hatóságok letartóztattak.

Az orosz törvények szerint akit kémkedés vádjában bűnösnek találnak, akár 20 év börtönbüntetéssel is sújtható. Oroszországban a törvényhozás mindkét háza a közelmúltban arról fogadott el törvényt, hogy akár 15 év börtönt is kaphat az az újságíró, aki hamis információkat terjeszt az orosz hadseregről. A jogszabály miatt több külföldi médium – a kockázatokra hivatkozva – felfüggesztette helyszíni tudósítói tevékenységét Oroszországban.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.