Oroszországból kapott dicséretet Orbán Kirill pátriárka miatt

Oroszországból kapott dicséretet Orbán Kirill pátriárka miatt

Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkája (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Szóval Kirill pátriárka neve kikerült a 6. szankciócsomagból Magyarország szilárd álláspontja, józan esze és politikai akarata miatt, ami megakadályozta az újabb súlyos problémákat. Mi volt a többi EU-állam álláspontja ebben a kérdésben? Görögországé például?” Így dicsérte meg hazánkat Mihail Uljanov, Oroszország nagykövete az ENSZ bécsi intézményeinél, miután Orbán nyomására lekerült Kirill orosz pátriárka az európai uniós szankciós listáról – vette észre a 444.

Szijjártó Péter azt írta csütörtök délután, hogy Kirill (orosz) pátriárkát „végül sikerült levetetnünk a szankciós listáról”. „Ez számunkra elvi kérdés volt, hiszen – a nemzeti érdekhez hasonlóan – a vallásszabadság érvényesüléséhez is ragaszkodunk” – írta. A miniszter szerint „belegondolni is rossz, hogy milyen folyamatokat indított volna el az egyik legjelentősebb európai keresztény egyház vezetőjének szankciós listára helyezése”.

Az ortodox egyház feje, Kirill pátriárka egyébként Putyin politikájának és az ukrajnai agressziónak lelkes támogatója, gyakorta szólal fel annak jogossága mellett. Az orosz katonákat a pátriárka gyakorlatilag felmentette az ukránok legyilkolásának bűne alól. Putyin az egyház támogatásáért cserébe bőségesen jutalmazza Kirillt, akinek vagyonát ma már dollármilliárdokban mérik. Jól jártak a pátriárka rokonai is, jelentős ingatlanvagyont gyűjtöttek az utóbbi években. Az egyházi vezető múltja is mozgalmas: a pártállami időkben Mihajlov néven aktív tagja volt a szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek. 

Címkék: Kirill pátriárka