Így sztrájkoltak Franciaországban: leállt a vasút, bezártak az iskolák

Így sztrájkoltak Franciaországban: leállt a vasút, bezártak az iskolák

A francia kormány tervezett nyugdíjreformja ellen tüntetnek a szakszervezetek felhívására Lyonban egy országos sztrájk idején, 2023. január 31-én. (MTI/AP/Laurent Cipriani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen a szakszervezetek által meghirdetett második országos tiltakozónapon valamivel kevesebben sztrájkoltak kedden, mint a január 19-i első megmozduláskor, de az összesítések szerint többen vettek részt a tiltakozó felvonulásokon – írja az MTI.

A belügyminisztérium összesítése szerint országszerte 1,27 millióan tiltakoztak, a CGT szakszervezet 2,8 millió résztvevőről közölt adatokat.
Mindkét szám magasabb, mint január 19-én, amikor a hatóságok 1,1 millió tüntetőt, a szakszervezetek 2 millió tiltakozót számoltak össze.
Társadalmi reform ellen 1995 óta nem tüntettek ilyen sokan a francia utcákon.

A munkabeszüntetés elsősorban a közszférát érintette, mindenekelőtt a közlekedést, az oktatást és az energiaszektort. Az állami vasúttársaság, az SNCF tájékoztatása szerint kedden a vonatoknak átlagosan alig 20 százaléka, a szuperexpresszeknek (TGV) 25-30 százaléka közlekedett. A szakszervezetek összesítése szerint az SNCF dolgozóinak 36,5 százaléka tartott munkabeszüntetést, míg januárt 19-én 46,3 százalékuk sztrájkolt. A vasúttársaság igazgatósága nem kívánta megerősíteni az adatokat.

A repülőtereken a légiirányítók sztrájkja jelentős késéseket és fennakadásokat eredményezett, a párizsi Orly repülőtéren a járatok ötödét törölték, a párizsi tömegközlekedésben a járművek csak a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban közlekedtek, de akkor is csak ritkítva. A TotalEnergies energiaórás olajfinomítóiban 75-100 százalékos volt a részvétel a munkabeszüntetésben, míg az EDF áramszolgáltató szerint keddre virradó éjjel csaknem három nukleáris reaktornak megfelelő teljesítménnyel csökkent a villamosenergia-termelés az országban, de ez a szakszervezetek szerint „semmilyen hatással” nincs a fogyasztókra.

Az oktatási tárca szerint az általános iskolákban a tanárok 26,65, a középiskolákban 25,22 százaléka nem tartotta meg az óráit, míg január 19-én az általános iskolákban 42, a középiskolákban 35 százalékos volt a részvétel a sztrájkban. A pedagógus-szakszervezetek szerint viszont a tanárok 55 százaléka tartott munkabeszüntetést kedden.

Január 19-én a közszférában dolgozó 2,5 millió munkavállaló 28 százaléka vett részt a tiltakozó megmozdulásban, kedden csak 19 százalékuk.
A rendőrség 11 ezer rendőrt és csendőrt mozgósított a felvonulók biztonságának szavatolására, a fővárosban – ahol délután indult a legnagyobb menet – 4 ezer rendfenntartó volt az utcákon. Párizsban a rendőrség szerint 87 ezren, a szervezők szerint félmillióan tiltakoztak. A tüntetőkhöz a rendőrökkel összetűzéseket provokáló anarchista rendbontók is csatlakoztak, közülük 23 embert előállítottak.