Ortodox húsvét: botrányok román szereplőkkel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiviselték magukat az Angliában élő románok – szombat este Birmingham mellett annyian próbáltak bejutni egy misére az ortodox húsvét előestéjén, hogy a biztonsági szolgálat lezárta az ajtókat, de ez nem tetszett a kívül rekedőknek. A Digi24 nevű román hírtelevízió közzétett egy videót is, amelyen azt látni, hogy sokan az ajtót feszegetik, káromkodnak és összetűzésbe kerülnek a biztonsági őrökkel.

Az emberek ortodox szokás szerint fényt szerezni mentek – az örökkévalóságot, a békét és a megújhodást jelképező szent tüzet a templomból a hívek gyertyát, fáklyát meggyújtva viszik haza. A hírtévé tud olyan román állampolgárról, aki azt sérelmezi, hogy megütötték őt a biztonsági őrök.

Craciun Ciprian Razvan

Craciun Ciprian Razvan was live.

Az Adevarul közben arról ír: Konstanca városában egy ortodox húsvéti szertartás  papjai önkényesen megváltoztatták a liturgia szövegét, hogy ne kelljen imádkozniuk az ország elnökéért, valószínűleg azért, mert Klaus Johannis lutheránus vallású. A papok az ima szövegét „könyörgünk országunk ortodox vallású vezetőiért”-re módosították. A Szent Konstantin és Helena ortodox templom papja az a Ciprian Stoichin, aki ellen a román Korrupcióellenes Ügyészség tavaly év elején eljárást indított folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés és hamis tanúzás vádjával.