Öt százalékra csökkentik a földgáz áfáját Spanyolországban

Öt százalékra csökkentik a földgáz áfáját Spanyolországban

Rezsi (Fotó: Kwon Junho / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A spanyol kormány átmenetileg öt százalékra csökkenti a földgáz általános forgalmi adóját (áfa) a jelenlegi 21 százalékról – jelentette be a döntést Teresa Ribera ökológiai átmenetért felelős miniszterelnök-helyettes a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón.

Mint az MTI beszámol róla, a kormány számításai szerint az intézkedés mintegy 190 millió eurós megtakarítást eredményezhet a magán és a céges fogyasztók számára a következő három hónapban. Az október elsején életbe lépő rendelkezést szükség esetén kész meghosszabbítani jövőre is a kabinet.

A kormányfőhelyettes elmondta: az áfacsökkentés számos más alternatív fűtőanyagra is vonatkozik, mint például a tűzifa, a pellet vagy a faforgács. Ezek iránt az utóbbi hetekben megnövekedett kereslet tapasztalható, amelyet Ribera szerint a fosszilis tüzelőanyagok további drágulásától, és az esetleges ellátási hiánytól való aggodalom okoz.

Utóbbi intézkedéstől 19,4 millió eurós fogyasztói megtakarítást vár a spanyol kormány.

Teresa Ribera kitért arra is, hogy az áram előállításához használt földgázra vonatkozó, június közepén bevezetett, átlagosan megawattóránként 40 eurós árplafont kierjesztik az úgynevezett kapcsolt energiatermelő létesítményekre is. A döntés mintegy 600 ipari üzemet, például kerámia-, papír-, vegyi anyag gyárakat érint, amelyek az ország gázfelhasználásának mintegy 20 százalékát teszik ki, ugyanakkor az ipar által előállított bruttó hazai termék (GDP) 20 százalékát termelik meg.

Mint megírtuk, máshol is áfacsökkentésben gondolkodnak: az emberek terheinek csökkentésére való hivatkozással a német kormány már augusztusban bejelentette, hogy csökkenti a földgázt sújtó áfát, az addigi 19 százalékról 7 százalékra. Az Orbán-kormány nem ezt az utat választotta, és továbbra is világbajnok 27 százalékos forgalmi adó sújtja a földgázt. A rezsicsökkentés jelentős korlátozása jegyében a lakosságnak augusztustól a gázért évi 1729 köbméterig (havi 144 köbméter) 102 forintot kell fizetni köbméterenként, ugyanakkor efölött már hétszeresére nő az összeg, egészen pontosan augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 forintra.