ENSZ: Ötmillió ukrán is útnak indulhat a harcok miatt

ENSZ: Ötmillió ukrán is útnak indulhat a harcok miatt

Ukrajnából érkező menekültek Tiszabecsnél (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OCHCR) jelentése szerint eddig legalább 240 civilt ért sérülés az orosz támadások miatt, legkevesebb 64 áldozat életét vesztette.

A szervezet Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb becslése szerint már csaknem 300 ezren menekülhettek el az ukrajnai harcok elől. Közülük 160 ezren Ukrajnán belül kerestek menedéket, a többiek külföldön igyekeznek menedéket találni, miközben az otthonokban és a kritikus infrastruktúrában keletkezett károk miatt emberek százai maradtak víz- és áramszolgáltatás nélkül.

A BBC helyszíni tudósítása szerint az invázió kezdete óta eltelt három napban csak Lengyelországba több mint 115 ezren léptek át – egyesek több mint két napig utaztak, mások 15 kilométer hosszú sorokba álltak be a határállomásokon.

Az ukrán kormány becslései szerint a jelenleg ismertnél nagyságrendekkel többen, akár ötmillióan is kénytelenek lesznek elhagyni otthonaikat az orosz invázió eredményeként.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.