A kamionos demonstráció beszüntetését követeli a kanadai miniszterelnök

A kamionos demonstráció beszüntetését követeli a kanadai miniszterelnök

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele és a járványügyi korlátozások ellen Ottawában tiltakozó kamionosokhoz és tehergépkocsi-vezetőkhöz csatlakozott tüntetőket üdvözlik emberek az Alberta állambeli Edmontonban 2022. február 5-én. (MTI/AP/The Canadian Press/Jason Franson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A demokrácia megbénításával vádolta meg hétfőn Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen több mint egy hete tüntetőket, és a demonstrációk beszüntetését követelte.

Bár Trudeau a törvényhozás soron kívül összehívott ülésén leszögezte, hogy a kanadaiaknak joguk van tüntetni, ám hangsúlyozta: nincs joguk megbénítani a gazdaságot, sem pedig az emberek mindennapi életét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tüntetések szimbólumai között felbukkant a horogkereszt is.

A hétvégén ismét több tüntető vonult Ottawába, csatlakozva a már ott lévő kamionosokhoz. Vasárnap délután a városban szükségállapotot hirdettek, Jim Watson polgármester a kialakult helyzetet „a legsúlyosabb vészhelyzetnek” nevezte, amivel a város valaha is szembesült. Mint nyilatkozta, a szükségállapot bevezetése olyan eszközöket ad a vezetés kezébe, amivel hatékonyabban tudják kezelni a problémát. A kamionos tüntetők ugyanis egyre durvábban viselkednek, gyakran bekapcsolják a szirénákat és a kürtöket, petárdákat gyújtanak, megnehezítik a közlekedést és ezzel élhetetlenné teszik a várost.

Az elmúlt napokban a rendőrség bejelentette, eljár azokkal szemben, akik a kamionosoknak anyagi segítséget nyújtanak, például az üzemanyag-ellátásukat segítik. A kanadai Ontario tartomány legfelsőbb bírósága pedig hétfőn 10 napra ideiglenesen betiltotta a kamionos tüntetők dudálását.

A tüntetés szervezői továbbra is azt hangoztatják, addig maradnak a városban, amíg a szövetségi kormány fel nem oldja a covidjárványhoz kapcsolódó valamennyi korlátozást. Az úgynevezett Szabadságkonvoj azt követően indult, hogy a kormány január 15-től kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást az Egyesült Államokban közlekedő kamionosoknak. A rendelkezés szerint azoknak, akik nem oltatják be magukat, minden útjuk után két hetet karanténban kell tölteniük. A követelések között mostanra Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök és kormánya lemondása és az általános kötelező oltás visszavonása is szerepel. 

A kanadai tüntetésekhez kapcsolódva, a járvány elleni intézkedések visszavonását követelve több országban is szimpátiatüntetések zajlottak. Magyarországon hétfő délután az M3-as autópálya mogyoródi leágazásánál körülbelül nyolcvan autó gyűlt össze, a magyar „Szabadságkonvoj” február 14-ére érkezne Brüsszelbe.