Özönvízszerű eső Németországban, 60 ember eltűnt, legalább 4-en meghaltak

Özönvízszerű eső Németországban, 60 ember eltűnt, legalább 4-en meghaltak

Az árvízben félig elmerült autó parkol egy tűzoltóautó mögött a németországi Hagen településen 2021. július 14-én (Fotó: MTI/AP/DPA/Alex Talash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Károkat és közlekedési fennakadásokat okoz Németország több térségében a hosszan tartó heves esőzés, amelyre másfél évtizede nem volt példa. A csütörtök reggeli tájékoztatás szerint hat ház összeomlott és 50–60 ember eltűnt a Rajna-vidéki Schuldban, ahol további több tucatnyi ház áll az összeomlás szélén. Az Ahrweiler kerületben (Rajna-vidék-Pfalz) négy ember halt meg súlyos áradás után – írja a Welt a rendőrség csütörtök reggeli tájékoztatására hivatkozva.

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió szerdai összeállítása szerint a Bernd nevű ciklon Németország területének több mint 50 százalékát fedte be vastag felhőtakaróval. A fronttal járó viharok különösen Szászországban és Bajorország egyes részein okoztak áradásokat. Az özönvízszerű eső szerda estére Észak-Rajna-Vesztfáliában is súlyos gondokat okozott.

A szászországi Jöhstadtban elsodort egy embert egy megáradt patak, a férfi eltűnt a villámárvízben. A bajorországi Hof járásban katasztrófahelyzetet hirdettek. Több családnak el kellett hagynia elárasztott házát. A Baden-Württemberg tartományi Mannheimben és környékén fák dőltek ki, és számos utcát elöntött a víz.

Elzárt települések

Az észak-rajna-vesztfáliai Hagenben szerdára virradóra több száz segélyhívás érkezett a tűzoltósághoz. Ott a lejtőkön lecsúszott sártömegek egyes utakat még a mentőalakulatok számára is járhatatlanná tettek. A városvezetés katasztrófahelyzetet hirdetett és segítséget kért a hadseregtől (Bundeswehr), az első egységek szerda estére érkeztek meg nehézgépekkel.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik. A következő napokban főleg az ország nyugati és délnyugati részén hullhat rövid idő alatt nagy mennyiségű – akár 70-120 milliméter – csapadék.

A szolgálat pincék és utcák elöntésére, patakok és folyók magas vízállására, földcsuszamlásokra és helyenként villámcsapás okozta károkra figyelmeztette Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány lakosságát. A legnehezebb időszak szerda este kezdődhet és csütörtök estig tarthat.

Az észak-rajna-vesztfáliai főváros, Düsseldorf Grafenberg nevű negyedében több mint 300 lakóépületet ki kellett üríteni, mert várhatóan másfél méter magasan ellepi a víz őket. Az áramszolgáltatást elővigyázatosságból már szerda délután felfüggesztették. Wuppertalban is árvíz fenyeget, ott számos épület mellett a városháza pincéjét is elöntötte a városon végighúzódó folyó, a Wupper, ezért a mentést irányító válságstáb este kiköltözött az épületből. A Sauerland járásban fekvő Altenában meghalt egy tűzoltó a mentési munkálatok közben. Két Aachen melletti település, Kornelimünster és Stolberg óvárosi negyedét kiürítik, mert kilépett a medréből a települések központján áthaladó folyó, az Inde, illetve a Vichtbach.

A Rajna-vidék-Pfalz tartományi Vulkaneifel járásban ugyancsak kihirdették a katasztrófahelyzetet, miután több települést körbezárt a víz.

Az éghajlatváltozás miatt

A meleg és nedves levegőt szállító ciklon lassan mozog, tartósan Németország felett kering. Ez a heves esőzéssel járó stabil időjárási helyzet meglehetősen ritka, az utóbbi 15 évben nem fordult elő – emelte ki Bernd Mehlig, az észak-rajna-vesztfáliai környezetvédelmi hivatal vezetője.

Egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, hogy az éghajlatváltozás váltja-e ki a jelenséget. Ugyanakkor az úgynevezett csapadékeseményeket húsz éve rögzítő radarhálózati rendszer adatai alapján egyértelmű trend a sok csapadékkal járó nyári zivatarok gyakoriságának növekedése – mondta a Deutschlandfunk összeállítása szerint Andreas Friedrich, a DWD szóvivője.

Más szakértők is azt feltételezik, hogy az éghajlatváltozás miatt a kiterjedt magas-, illetve alacsony nyomású légköri képződmények nyáron hosszabb ideig maradnak Európa felett. Ez egyes régiókban tartós szárazsághoz és hőhullámokhoz, máshol gyakori kiadós esőhöz vezethet. A jelenség oka valószínűleg az Északi-sark jegének olvadása, amelynek hatására átalakul a németországi időjárást is nagyban meghatározó úgynevezett poláris futóáramlat, a sarkvidék körül a légkör magasabb tartományaiban uralkodó légmozgásrendszer.

Azonban a bőséges esőnek kedvező hatásai is vannak: erdészeti szakértők szerint a Németország felszínének nagyjából egyharmadát borító erdők minden csepp víznek nagy hasznát veszik, mert még mindig nem heverték ki a 2018-as rendkívüli szárazságot – emelte ki a Deutschlandfunk.

(Welt.de, MTI)

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom