Páncélozott vonaton érkezett az észak-koreai diktátor Vlagyivosztokba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda reggel megérkezett Vlagyivosztokba Kim Dzsongun észak-koreai vezető – közölték orosz hírügynökségek és televíziók. A távirati iroda összeállítása szerint Kimet a távol-keleti nagyvárosban csütörtökön fogadja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök. A két vezető első találkozója várhatóan a Russzkij szigeten található Távol-Keleti Szövetségi Egyetemen lesz.

Észak-Korea vezetője Haszannál lépte át az orosz határt, ahol az ünnepélyes fogadtatása után ellátogatott az orosz-észak-koreai barátság házába. A létesítményt 1986-ban hozták létre, az észak-koreai vezető nagyapja, Kim Ir Szen látogatásához időzítve. A házat korábban felkereste a távol-keleti kommunista ország második vezetője, a néhai Kim Dzsongil, Kim Dzsongun apja is.

Kim Dzsongunt Haszanban Alekszandr Kozlov, a Távol-Kelet és a sarkvidék fejlesztéséért felelős miniszter, valamint Oleg Kozsemjako, a Tengermelléki határterület kormányzója várta, Vlagyivosztokban pedig katonai tiszteletadás fogadta. Az észak-koreai vezető Haszanban az orosz médiának nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy „nagyon hasznos” megbeszéléseket folytat majd Putyinnal a regionális biztonságról.

Több mint 110 ezren regisztráltak Ferenc pápa csíksomlyói miséjére - 444

Több mint 110 ezer zarándok regisztrált Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére, nagy részük Romániából érkezik, de Magyarországról és a Kárpát-medence más országaiból is jönnek majd vendégek - közölték szerdán a szervezők.

A legutóbbi orosz–észak-koreai csúcstalálkozót 2011-ben Ulan-Udében tartották , Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök és Kim Dzsongil részvételével. Putyin, aki 2000-ben járt Phenjanban, 2001-ben Moszkvában, 2002-ben pedig Vlagyivosztokban fogadta a jelenlegi észak-koreai vezető apját.

Oroszország és Észak-Korea tavaly emlékezett meg a kétoldalú

diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulójáról. Rendszerének a

Szovjetunió általi elismerését követően Kim Ir Szen első külföldi útja

Moszkvába vezetett.

Jurij Usakov, Putyin külpolitikai tanácsadója kedden

azt mondta, hogy a vlagyivosztoki tárgyalások homlokterében a Koreai-félsziget

"nukleáris problémájának" békés megoldása és Északkelet-Ázsia

biztonságának szavatolása áll majd. Megjegyezte: noha a Hanoiban februárban

megtartott második amerikai-észak-koreai csúcs nem hozott látható eredményt, a

felek továbbra is a párbeszéd folytatása iránti készségüket hangoztatják.

Usakov hangsúlyozta, hogy Moszkva hozzá akar járulni a pozitív tendenciák megerősítéséhez,

és más országokkal együttműködve azon munkálkodni, hogy létrejöjjenek a

feltételei a Koreai-félsziget problémája rendezéséről szóló komoly

megállapodások megkötésének.