Pandora-iratok: Putyintól Tony Blairig sorjáznak a nyilvánosságra került titkos ügyletek

Pandora-iratok: Putyintól Tony Blairig sorjáznak a nyilvánosságra került titkos ügyletek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) részt vesz Andrej Babis cseh kormányfő társaságában (b) a kormányzó centrista ANO mozgalom választási gyűlésén az észak-csehországi Ústí nad Labem-i városi színházban 2021. szeptember 29-én. Andrej Babis, az ANO elnöke képviselőjelöltként az Ústí régióban indul az október 8-ára és 9-re kiírt parlamenti választáson. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dollármilliókat érő londoni ingatlanok, monacói luxusnyaralók, dél-franciaországi kastélyok, titkos részvényvásárlások, ingatlanügyletek – több mint 10 millió dokumentum látott napvilágot, amely a gazdagok és befolyásosok elrejteni szándékolt pénzügyi, gazdasági tranzakcióit leplezi le. A világszerte több mint 600 újságíró, 150 szerkesztőség részvételével zajló Pandora névre keresztelt akciót a Tényfeltátó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (International Consortium of Investigative Journalists) fogta össze. Amint arról lapunk is beszámolt korábban, az ügynek magyar érintettjei is vannak, Mészáros Lőrinc és Rogán Antal üzleti köreiből. 

A nemzetközi listán befolyásos személyek szerepelnek, például Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki ugyan név szerint nem jelenik meg a dokumentumokban, annál inkább közeli üzletfelei, bizalmasai. Mint például az egykori gyermekkori barát, az azóta már elhunyt Pjotr Kolbin neve, akit sokan csak Putyin pénztárcájaként emlegettek, vagy Szvetlána Krivonogih, aki a Guardian cikke szerint az orosz elnökkel folytatott romantikus kapcsolatának köszönheti mesés vagyonát, például az iratokban említett Monaco-i luxusapartmanját.

Az ukrán elnök, a Nép szolgája nevű párt jelöltje, Volodimir Zelenszkij 2019-ben a tiszta közéletért kampányolt: országát megtisztítja végre a korrupciótól, az oligarchák uralmának pedig véget vet. A Pandora-iratok most őt is leleplezték: feddhetetlensége látszata mellett barátaival, üzletfeleivel offshore cégek hálózatában volt érdekeltsége a Brit Virgin-szigeteken, Belize-ben és Cipruson, ezeken keresztül értékes londoni ingatlanokat is tulajdonoltak. A Kyiv Post cikke szerint a 2019-es kampányban részvényeit látszólag eladta egy közeli barátjának, de a pénzt továbbra is ő kapta utánuk. 

A közelgő cseh választások szempontjából nem is jöhetett volna rosszabbkor a szivárogtatás Andrej Babisnak. A cseh elnök, aki a tiszta, átlátható közélet és a korrupció-ellenesség úttörőjeként prezentálta magát a közéletben, közben a háttérben azon dolgozott, hogy három offshore cégét eurómilliókkal töltse fel. 2009-ben az egyik offshore cégén keresztül szerzett meg a dél-franciaországi Cote d'Azurön egy kastélyt, a Chateau Bigaud-ot és az ahhoz tartozó 3 hektáros parkot. Amennyiben a hétvégén a cseh választók úgy döntenek, Babis lehet a szivárogtatás első politikai áldozata

Eltitkolt vagyona felhasználásával az azerbajdzsáni elnök, Ilham Alijev offshore cégek teljes hálózatát hozta létre, majd az Egyesült Királyságban mintegy 400 millió font értékben szerzett barátaival, családtagjaival ingatlanvagyont. Tizenegy éves fiának 33 millió fontért vásárolt meg egy londoni irodaházat, a brit sajtóban mégis az szólt a legnagyobbat, hogy 2018-ben a Crown Estate-nek adott el egy impozáns londoni ingatlant, amellyel 31 millió font profitra tett szert. 

Szintén nagy hullámokat vert Londonban, hogy Tony Blair volt miniszterelnök úgy vásárolt London belvárosában irodaépületet, hogy ahhoz offshore céget vett igénybe, így nem kellett megfizetnie az ingatlan vásárlásához kapcsolódó illetéket. Bár nincs adat arra vonatkozólag, hogy a volt miniszterelnök aktívan el akarta kerülni az illetékfizetést, de határozottan rosszul mutat annak ismeretében, hogy Blair korábban épp az ilyen adózási kiskapukkal szemben volt rendkívül kritikus. 

A Pandora-iratok kiszivárgása révén az elmúlt évek legnagyobb eltitkolni szándékolt adatmennyisége került napvilágra, e-mailek, feljegyzések, nyilvántartások, részvényigazolások formájában, céghálózatok labirintusára derült fény. Az elmúlt évek hasonló szivárogtatásai voltak a 2013-as Offshore Leaks, a 2016-os Panama-papírok és a 2017-es Paradise Leaks.