Paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh Napraforgóit a klímatüntetők

Paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh Napraforgóit a klímatüntetők

A két klímatüntető, a Van Gogh és a paradicsomleves-konzerv (Fotó: Stop the Oil)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi időszakban elszaporodtak a híres műalkotásokat díszletként felhasználó, klímaváltozás elleni tiltakozóakciók a világ múzeumaiban. A múlt héten írtunk arról, hogy Ausztráliában klímaaktivisták egy Picassóhoz (pontosabban a nnak plexiüveg borításához ragasztották magukat.

Most Van Gogh egyik napraforgós képe járt hasonló módon pénteken a londoni Nemzeti Galériában. Mielőtt az aktivisták a kép közelében a falhoz ragasztották volna magukat, még kinyitottak egy paradicsomleves-konzervet, és leöntötték vele a képet.

A két elkövető „Csak állítsák meg az olajat” feliratú pólót viselt. Szerencsére arra legalább ebben az esetben is figyeltek, hogy magának a képnek ne essen bántódása, mert csak a vászon előtti üveget (illetve a keretet) öntötték le paradicsomlével, a festmény sértetlen maradt.

A múzeum őrei kiürítették a termet, kihívták a rendőrséget, akik őrizetbe vették a tiltakozókat. A képet néhány óra alatt letörölgették, és a Múzeum közleménye szerint máris újra létható eredeti helyén. Mint írták, csak a kereten esett minimális károsodás.