Párttársai is lemondatnák New York állam demokrata kormányzóját

Párttársai is lemondatnák New York állam demokrata kormányzóját

Andrew Cuomo New York-i kormányzó sajtótájékoztatót tart a Jacob K. Javits konferenciaközpontban kialakított oltóponton 2021. március 8-án. MTI/EPA/AP/Seth Wenig

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rájár a rúd a koronavírus-járvány első hulláma idején még hősnek tartott, a New York-iak érdekében a szövetségi kormányzattal is szembeszálló Andrew Cuomo demokrata kormányzóra. Megvádolták azzal, hogy tavaly pontatlan adatokat közölt az idősotthonokban elhunytak számáról –ezt a hibát elismerte és elnézést kért érte –, és most hét nő is állt elő azzal, hogy kéretlen, oda nem illő, szexuális jellegű megjegyzéseket tett rájuk illetve helytelenül viselkedett velük a politikus.

Cuomo az idősotthonokkal kapcsolatos vád igazságtartalmát elismerte, amikor közölte: ő kérte meg az állami tisztviselőket, hogy a fontossági sorrendben sorolják hátrébb az Egészségügyi Minisztérium felé való adatszolgáltatási kötelezettségüket, mert egy másik, az Igazságügyi Minisztériumnak eljuttatandó adatszolgáltatás teljesítését fontosabbnak tartotta. Állítása szerint erről New York állam szenátusát és képviselőházát is időben tájékoztatta, és úgy véli, hogy ezzel a váddal csak be akarják sározni politikai ellenfelei.

A másik vádat viszont, miszerint illetlen megjegyzéseket tett és helytelenül viselkedett volna, határozottan tagadta. Ez utóbbi vád sokkal jelentősebb a MeToo-mozgalom utáni időszakban, főleg egy New York-i demokrata politikus esetében. A hét nő egyöntetűen állítja, hogy a kormányzó zavarba ejtő módon próbált feléjük közeledni (egyikük szerint éveken keresztül), illetve meg sem várva a választ a feltett kérdésre, volt, akit tapogatni kezdett.

E két ügy miatt egyre többen szólítják fel távozásra a kormányzót. Ötvenöt New York-i demokrata törvényhozó politikus közös nyílt levélben tette ezt meg, azzal érvelve, hogy New York állam lakóinak érdekei a legfontosabbak, és eszerint a helyettes kormányzónak kell előrébb lépnie a mandátum hátralévő idejére. Cuomo mögül péntekre kihátrált mindkét New York-i demokrata szenátor, a felsőház vezetője, Chuck Schumer is, illetve a Hillary Clinton támogatásával az utódjául választott Kirsten Gillibrand is. Több New York-i képviselő, köztük Alexandria Ocasio-Cortez, vagy Jerrold Nadler, a képviselőház jogi bizottságának elnöke is Cuomo távozását sürgetik.

Cuomo péntek este, anélkül, hogy megnevezte volna, kikre gondol, úgy nyilatkozott, hogy nem szabadna egyeseknek ilyen „felelőtlen és veszélyes” módon elhamarkodottan pálcát törni felette. „New York állam lakóinak nem szabad megbízniuk olyan politikusokban, akik a tények és álláspontok megismerése nélkül állást foglalnak”, fogalmazott, majd hozzátette: „az ilyen komoly vádaknak komoly bizonyítékokon kell nyugodniuk. A komolysághoz pedig hozzátartozik, hogy előbb a tényeket kell megismerni, mielőtt következtetésekre jutunk.”

New York állam szintén demokrata színekben megválasztott főügyésze, Letitia James mindkét ügyben vizsgálatot indított március 11-én csütörtökön, míg az állami képviselőházban elkezdődött a kormányzó elleni impeachment-eljárás megindítása. A kormányzó közölte, hogy nem mond le, de nem gördít akadályt a vizsgálatok elé.

Andrew Cuomot legutóbb 2018-ban választották kormányzóvá, a demokrata előválasztáson az egykori Szex és New York-színésznőt, Cynthia Nixont győzte le, majd magabiztos győzelmet aratott republikánus kihívójával szemben is. Mandátuma 2022. december 31-én jár le.