Pattanásig feszült a helyzet Kárpátalján, a határ közelében

Pattanásig feszült a helyzet Kárpátalján, a határ közelében

A beregsurányi határátkelő felé várakozó kocsisor (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pattanásig feszült a helyzet Beregszász környékén – jelentette a Magyar Hang tudósítója a helyszínről. Nagyon sokan el akarnak indulni a magyar határ felé, mert elterjedtek olyan hírek, hogy éjféltől általános mozgósítás lesz és nem fogják kiengedni az országból a hadköteles korban lévő férfiakat. Ez a 18 és 60 év közöttieket érinti.

Információink szerint kijevi idő szerint este 11 órától már változtak a határátlépési szabályok, és az ukrán hatóságok már nem engedik át a 18–60 év közötti férfiakat. Egy zárt csoportba zajló beszélgetés szerint a magyar útlevéllel érkező férfiakat nem minden esetben fordítják vissza, de ha vélelmezik, hogy ukrán állampolgársággal is rendelkeznek, akkor csak a család női tagjai és a gyerekek hagyhatják el az országot

Azok a határátkelőhelyek, ahol korábban délután 6 órakor zártak, most kijevi idő szerint legalább este 11 óráig nyitva lesznek. A beregsurányi határátkelőhelyen már öt kilométeres a sor, és az órák óta sorban álló dühös sofőrök és utasaik megdobálják azokat a kocsikat, amelyek megpróbálnak előre furakodni.

Az ukrán katonák szerint a magyar hatóságok jelentik a szűk keresztmetszetet az átkelésnél. Kárpátaljáról ugyanis ők sokkal több embert kiengednének annál, mint amennyit a magyarok beengednek. Egy, a sorban már órák óta várakozó családapa munkatársuknak azt is felvetette, hogy bezzeg az európai parlamenti választási idején be tudták vezetni magyar oldalon a könnyített határátlépést, háborús helyzetben ez mégsem jut eszükbe.

A határhoz közeli benzinkutakon közben kifogyóban az üzemanyag, ahol mégis kapni, ott is legfeljebb 20 litert lehet tankolni autónként.

A Magyar Hang tudósítói jelenleg is Kárpátalján tartózkodnak, folyamatosan beszámolunk az ott tapasztaltakról.

 

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.