Patthelyzet a lengyel határon: győzhet-e Lukasenka?

Patthelyzet a lengyel határon: győzhet-e Lukasenka?

A lengyel nemzetvédelmi minisztérium által közreadott videofelvételről készített képen migránsok a lengyel-fehérorosz határ fehérorosz oldalán, a lengyelországi Kuznica közelében 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Lengyel nemzetvédelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozatot fogadott el kedden az Európai Unió Tanácsa az unió és Belarusz közötti vízumkiadást megkönnyítő megállapodás alkalmazásának részleges felfüggesztéséről, ami újabb csalódás Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök számára azok után, hogy a lett, litván és lengyel határon óriási erőket vetnek be a migránsok feltartóztatására. És bár Lukasenkának ez belpolitikai károkat egyelőre nem okoz (a határozat nem érinti a belarusz átlagpolgárokat), a lépés jól jelzi, hogy az uniós vezetőknek ezúttal eszükben sincs engedni a nyomásgyakorlásnak. Mit tehet ezek után a belarusz elnök?

Mint ismert, a Belarusz felől érkező migránsáradat 2021 júniusában kezdődött, amikor Minszk megkezdte a közel-keleti migránsok szervezett szállítását előbb a litván, majd a lett és lengyel határszakaszra. Ezzel párhuzamosan Lukasenka bejelentette, hogy felfüggeszti az unióval tavaly kötött, a migránsok visszafogadására vonatkozó megállapodást, ami tovább borzolta a kedélyeket. Majd nem sokkal később világos lett, hogy a belarusz kormány nem csupán megkönnyítette a közel-keleti migránsok beáramlását, hanem tevékenyen is segíti a Nyugat-Európába igyekvő bevándorlókat. Kiderült: a Szíriából és Irakból induló utakra belarusz utazási irodák szervezik az utazást, majd amikor a damaszkuszi és erbili repülőtérről Minszkbe érkeznek a migránsok, állami segédlettel küldik át őket a lett, litván és lengyel határon. Egyes beszámolók szerint a belarusz rendőrök maguk mutatják meg az átkelési útvonalakat a migránsoknak, de olyan hírek is szárnyra keltek már, hogy a migránsok még drótvágó ollókat is kapnak a belarusz hatóságoktól, hogy könnyebben átjussanak a nyugati határon.

Mindennek eredményeként idén már 30 ezer migráns jutott be az unió területére Belarusz felől, a legtöbben Lengyelország felé vették az irányt. Emiatt Varsó már korábban rendkívüli állapotot rendelt el a határ mentén, emellett döntöttek arról, hogy kerítést emelnek az ország keleti határán. Hasonló intézkedésekről döntött Litvánia is, azonban a legfontosabb eszköz a migránsok feltartóztatására egyelőre a hadsereg. A lett, litván és lengyel kormány már eddig is több tízezer katonát küldött a határra, akiknek a határozott fellépése miatt egyre több migráns reked a határon a senkiföldjén. Azzal ugyanis, hogy a lettek, a litvánok és a lengyelek visszaszorítják a migránsokat, még nem oldották meg a problémát, mivel Minszk – az említett, a migránsok visszafogadására vonatkozó megállapodás felmondása miatt – nem engedi vissza őket. Így a határon mostanra valóságos humanitárius válság kezdődött, a hidegnek már nyolcan estek áldozatul.

A belarusz–lengyel határon ráadásul mostanra egyfajta állóháború alakult ki, miután hétfőn egy 2-3 ezres migránscsoport megindult Lengyelország felé. A belarusz hatóságok most már a látszatra sem adtak, így rendőrök és katonák kísérték a tömeget, majd amikor a Kuźnica határátkelőhelyhez érkeztek, erőszakosan próbálták őket átszorítani Lengyelországba. A migránsok persze nem tudtak átjutni a lengyel oldalra, mert a kerítésen túl óriási számban gyülekeztek a lengyel határőrök, akik visszaszorították őket. Csakhogy a migránsok Belaruszba sem tudtak visszatérni, mert a kezdeti vendégszeretet után a belarusz rendőrök a levegőbe lövöldöztek, hogy eltántorítsák őket a visszafordulástól. Az összecsapásokban – amikor is a kerítést lebontotta az illegális határátlépésre kényszerített tömeg – tegnap több lengyel határőr is könnyebben megsérült, ezért éjszaka újabb katonákat vezényeltek a körzetbe és a lebontott határkerítés egy részét újra felállították. Csak rontja a helyzetet, hogy Lukasenkáék már nem csak a lengyel, hanem a litván határon is ehhez az eszközhöz nyúltak. Ám a jelek szerint a litván kormány is keményen ellenáll a belarusz nyomásnak, így ők is folyamatosan növelik a határra küldött katonák számát.

Van-e esélye arra Lukasenkának, hogy az országba csábított migránsok nyugatra küldésével elérje, hogy az unió feloldja a gazdasági szankciókat? Az eddigiek alapján a belarusz elnök hiába követte a törökök receptjét, az csak rontott a helyzetén. A vízumkiadást könnyítő megállapodás ideiglenes felfüggesztése után Brüsszelben máris újabb szankciókon dolgoznak Belarusz ellen, melynek csak az egyik eleme, hogy azon harmadik országbeli légitársaságokat is felveszik a büntetőlistára, amelyek részt vesznek a migránsok Irakból belaruszba szállításában. Ha elfogadják ezt a tervezetet, várhatóan egyre kevesebb migránst tud Lukasenka importálni, hogy azután velük zsarolja az uniót. Azonban addig még várhatóan sok idő fog eltelni, a határon viszont folyamatosan mélyül a humanitárius válság: a senkiföldjére kényszerített, összeeszkábált sátrakban lakó migránsoknak hamarosan a fagyokkal is szembe kell nézniük.