Peking nem engedi a fagyasztott ételek importját olyan országokból, ahol tombol a koronavírus

Peking nem engedi a fagyasztott ételek importját olyan országokból, ahol tombol a koronavírus

Peking, 2020. augusztus 14. Fagyasztott import termékek egy pekingi élelmiszeráruházban 2020. augusztus 14-én. A dél-kínai Sencsen városban a COVID-19 kórokozójának nyomaira bukkantak Brazíliából importált fagyasztott csirkeszárnyakon egy rutinvizsgálat során. MTI/EPA/Roman Pilipej

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pekingi önkormányzat kereskedelmi irodája arról számolt be hétfőn, hogy a vámhivatalok és több helyhatóság is koronavírust fedezett fel azokon a fagyasztott termékeken, amelyeket olyan országból importáltak, ahol erősen terjed a kórokozó. Ezért leállítják a bevitelt olyan helyekről, amelyek fertőzési gócpontoknak számítanak – adja hírül a CNN. Kína – ahonnan útjára indult a világméretű járvány – most extra óvatos, és az importőr cégeket arra utasítják, hogy jobban figyeljenek oda ezekre a termékekre, vegyenek mintákat, és azonnal jelentsék, ha a tesztek pozitívak lettek. 

Teszik ezt annak ellenére, hogy nincs szilárd bizonyíték a vírus élelmiszer útján való terjedésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábban úgy nyilatkozott, alacsony annak kockázata, hogy valaki élelmiszeren keresztül kapja el a kórokozót. Tavasszal idehaza is azon az állásponton volt a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy felépítésének érzékenysége miatt a koronavírus a csomagolt élelmiszerek felületén rövid időn belül elpusztul, vagyis minimális annak a valószínűsége, hogy a Magyarországra beszállított csomagolt élelmiszerek részt vennének a vírus közvetítésében. 

Kínában azonban még ennyi kockázatot sem vállalnak, miután az sem zárható ki, hogy a koronavírus hideg körülmények között megmarad a fagyasztott húsokon és zöldségeken. A múlt héten két tünetmentes dolgozót találtak a Csingtao-i repülőtéren, ők éjszakánként fagyasztott ételeket pakoltak. Emiatt 178 ezer embert teszteltek le rövid időn belül a városban, de nem találtak több vírushordozót. 

Már korábban is lecsaptak a gyanús szállítmányokra: júniusban felfüggesztették az amerikai Tyson Foods-tól származó baromfiimportot, amikor kiderült, hogy az üzemben kitört a járvány. Augusztusban Sencsenben találtak koronavírust a Brazíliából importált fagyasztott csirkeszárnyakon. A kínai hatóságok szeptember 7-én felfüggesztették a fagyasztott termékek bevitelét több mint 19 országból, mert a termékeket előállító üzemekben a dolgozók megfertőződtek a koronavírussal. A múlt héten egy norvég tenger gyümölcsei szállítmányról derült ki, hogy fertőzött. Az utóbbi napokban pedig egy brazil fagyasztott halszállítmány belső csomagolásán, illetve orosz tenger gyümölcsei termékek külső csomagolásán fedeztek fel koronavírust. Két orosz hajóról származtak az utóbbi szállítmányok, mintegy 21 ezer mintát gyűjtöttek be a hatóságok, és közülük 51 bizonyult pozitívnak – derül ki a South China Morning Post híradásából.

Ezek az esetek is arra ösztönözték a kínai hatóságokat, hogy fokozzák az importélelmiszerek ellenőrzését, különösen, ha olyan erősen fertőzött országból származnak, mint az USA vagy Brazília. Mint ismert, az Egyesült Államok több mint hétmillió fertőzöttel és csaknem 205 ezer elhunyttal vezeti a szomorú világstatisztikát, Brazília pedig a harmadik a rangsorban, több mint 4,7 millió beteggel és csaknem 142 ezer halottal.

A kínai egészségügyi hatóságok szerint a koronavírus augusztus közepe óta nem terjed az országon belüli fertőzés útján, általában külföldről hurcolják be a kevés számú esetet. A hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma 90 493, és mindössze 4739 halálos áldozata van a vírusnak. Ezért nem is nyitják meg egyelőre a határokat, bár némileg már enyhítettek az utazási korlátozásokon. Csang Ven Hong, az egyik sanghaji kórház járványügyi részlegének igazgatója szerint amíg számos országban 3-4 százalékon marad a vírus halálozási rátája, addig nem szabad lazítani. – Erre majd csak akkor kerülhet sor, ha már lesz vakcina, remélhetőleg egy-két éven belül – tette hozzá egy sanghaji konferencián. Egy másik kínai szakértő szerint legalább három évbe telik, mire a világ ellenőrzése alá tudja vonni a járványt.