Pentagon: az Ukrajna köré vont orosz erők 92 százaléka már az országban van

Pentagon: az Ukrajna köré vont orosz erők 92 százaléka már az országban van

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen orosz katonai járművek érkeznek vasúton Fehéroroszországba 2022. január 20-án. (MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken az orosz hadsereg a legkomolyabb előrenyomulását Kijevnél tette, ahol mintegy 25 kilométerre állnak a fővárostól – tájékoztatott több sajtóterméket egy név nélküli magas rangú Pentagon-forrás. Az amerikai védelmi minisztérium legfrissebb helyzetjelentése szerint az Ukrajna köré vont orosz erők 92 százaléka már Ukrajnában van. Az invázó kezdete óta a Pentagon szerint több mint 500 rakétatámadást hajtottak végre, adja hírül a BBC.

A friss amerikai adatok szerint az oroszok Harkivtól és Csernyihivtől is mindössze 10 kilométerre állnak. Miután az oroszok délen elfoglalták Herszov kikötőjét, délnyugat felé nyomulnak és az Ogyesszától észak-keletre fekvő Mikolajivot próbálják bevenni. A moszkvai tájékoztatás ellenére, miszerint az orosz erők északról és a tenger felől körbevették Mariupolt, az amerikaiak azt állítják, az oroszok még nincsenek a városban. Amennyiben Mariupolt elfoglalnák, akkor a Krímtől a kelet-ukrajnai Donasszig egy orosz folyosó alakulna ki.

Az amerikai katonai jelentés szerint a zaporizzsjai atomerőmű lerohanása egyértelműen az orosz invázió meggondolatlanságát tükrözi. A Pentagon illetékesei szerint az adatok ugyanakkor azt mutatják, nem történt és nincs nukleáris szivárgás az erőműben.

Erről beszélt egyébként korábban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) vezetője, Rafael Mariano Grossi is, hozzátéve, az adataik szerint az erőmű rendben működik. Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nyebenzja közben arról beszélt, hogy ukrán szabotőrök lőttek rá először a térségben lévő orosz egységekre egy erőmű melletti katonai kiképző létesítményből. Az oroszok erre válaszoltak, és nemhogy nem támadták meg a nukleáris létesítményt, hanem gondoskodtak a biztonságos üzemeltetésről.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!