Pénteken indulhatnak el a segélyek a Gázai övezetbe

Pénteken indulhatnak el a segélyek a Gázai övezetbe

Izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborban 2023. október 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyiptom legfeljebb 20 segélyszállító kamion számára engedélyezi, hogy belépjen a Gázai övezetbe – jelentette be Joe Biden amerikai elnök, összegezve az egyiptomi elnökkel folytatott telefonos egyeztetését. Joe Biden elmondta, hogy az első, Egyiptom felől útnak induló szállítmányt továbbiak követhetik, amennyiben az ENSZ felügyelete alatt a segélyek eljutnak a rászorulókhoz. Hozzátette, hogy ha a Hamász emberei a szállítmányt lefoglalják, vagy nem engedik célba érni, akkor a humanitárius segítséget leállítják. Közlése szerint a segélyszállítás már pénteken megindulhat Gázába. Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája szerint összesen mintegy 3000 tonna humanitárius támogatás várakozik arra, hogy Egyiptomon keresztül a palesztinok lakta Gázai övezetbe juthasson.

Az izraeli kormányfő, Benjámin Netanjahu hivatala is megerősítette: Izrael engedélyezte Egyiptomnak, hogy korlátozott mennyiségű humanitárius segélyt szállítson a Gázai övezetbe. A megállapodás értelmében Izrael nem akadályozza az Egyiptomból érkező humanitárius segélyszállítmányokat mindaddig, amíg csak élelmiszerről, vízről és gyógyszerről van szó a Gázai övezet déli részén élő civil lakosság számára.

– A segélyek bejutása Gázába nem sprintfutam, hanem egy maraton – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója. Richard Brennan arról beszélt a CNN-nek, hogy a segélyek eljuttatása sok bonyodalommal jár, de szerint a 20 teherautó átengedése a rafahi átkelőn egy kezdet. A cél az lenne, hogy naponta akár 100 teherautó is szállíthasson segélyt a régióba – tette hozzá.

Csütörtökön az amerikai elnök után Rishi Sunak brit miniszterelnök ment Tel-Avivba. A repülőterén azt mondta újságíróknak, hogy a Hamász támadása „kimondhatatlan, szörnyű terrorcselekmény", és megismételte, hogy az Egyesült Királyság Izrael mellett áll.