A NATO nem szeretne háborúzni, Moszkva elérhetetlenné tette a Facebookot és a YouTube-ot – Percről percre

A NATO nem szeretne háborúzni, Moszkva elérhetetlenné tette a Facebookot és a YouTube-ot – Percről percre

Kiégett páncélozott harci jármű roncsa Makarivban 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. (MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• Több mint egy hete zajlanak a harcok Ukrajnában.
• Moszkva elérhetetlenné tette Oroszországban a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot.
• Csütörtöki közvetítésünket itt olvashatja.
• Nem hozott tűzszünetet a második tárgyalási forduló, de a hétvégén jöhet a harmadik forduló.
Putyin szerint a tervek szerint halad az orosz hadművelet, és nem akar Zelenszkijjel egyeztetni.
• Putyin Olaj Scholz német kancellárnak magyarázta el a céljait.

Kérjük, frissítse a cikket az új bejegyzésekért!

23:25: Sorra jelentik be a nagy nyugati médiavállalatok, hogy az orosz hadsereg „diszkreditálását” büntető törvény miatt felfüggesztik oroszországi munkájukat: az amerikai CNN hírtelevízió és az amerikai Bloomberg gazdasági hírügynökség is így döntött.

23:20: Tíz évig építették, egy nap alatt lerombolták az új harkivi állatkertet – számolt be a szomorú hírről a BBC helyszíni tudósítója. A Feldman Ecopark igazgatója szerint az állatkertet rakétatámadás érte, több lövedék is becsapódott a 2000 állatnak otthont adó 356 hektáros területre. Az első orosz találatokra reagálva a gondozók több állatot, így az őzeket és szarvasokat, szabadon engedték az állatkert erdejébe, hogy ne ijedjenek meg a becsapódó lövedékektől. A beszámoló szerint az invázió első reggelén orosz lövedékek betörték a majmok, disznók és mosómedvék kifutóinak az üvegét, a bajba jutott állatok pedig elmenekültek. Míg az állatkert gondozóinak sikerült megtalálniuk őket, nem találtak egy pár ázsiai vadkutyát, ezért a helyiek segítségét kérték. De mint a BBC írja, még egy háború sem állíthatja meg az életet. A tél utolsó napján, az orosz Grad rakétatámadásokat követően, az állatkert kiang (tibeti vadszamár) párjának kiscsikója született. Az új jövevényt az állatkert úgy jelentette be: „Nem győzhetnek le minket!”

23:10: A brit után a kanadai közszolgálati adó, a CBC is jelezte, felfüggeszti a tudósítást Oroszországból – jelentette be közleményében a csatorna. Lépésüket azzal indokolták, hogy életbe lépett az új orosz törvény, amely bünteti a hadsereg diszkreditálását, amely „úgy tűnik, illegálissá teszi a független tudósítást”.

23:00: A CNN szerint a két nagy amerikai párt, a republikánusok és demokraták szenátorai egymással egyetértve közös Zoom-találkozóra hívják Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Az egyeztetés amerikai részről Ukrajna washingtoni nagykövetségén lesz majd, és az amerikai hírtelevízió információja szerint kijevi idő szerint szombaton 16.30-tól kezdődik.

22:57: A fegyveres konfliktus mielőbbi leállítására szólít fel közleményében a Lukoil orosz olajvállalat, írja az MTI. Az igazgatótanács által jegyzett közleményben a cég azt írja, hogy legmélyebb aggodalmát fejezi ki az ukrajnai tragikus események miatt, és őszinte együttérzését tolmácsolja minden áldozatnak. „Erősen támogatjuk, hogy tartós tűzszünet jöjjön létre és a problémák komoly tárgyalások és a diplomácia útján rendeződjenek” – írja a moszkvai székhelyű olajvállalat. A Lukoil tudatja: mindent megtesz, hogy folytatni tudja tevékenységét valamennyi országban, ahol jelen van. A Lukoil Oroszország második legnagyobb vállalata a Gazprom után, és a legnagyobb olyan cég az országban, amely nem állami tulajdonban van. Csaknem 80 milliárd dolláros bevétele van, és több mint 100 ezer embert foglalkoztat. A Lukoil és leányvállalatai 28 országban vannak jelen.

22:55: Több ezer önkéntes hacker, informatikus szállt be a kiberháborúba Ukrajna oldalán, és védi az ország digitális infrastruktúráját az orosz támadásokkal szemben – közölte az ukrán kormány kibervédelmével megbízott vezetője. Viktor Zora szerint a „digitális hadsereg” katonái között vannak ukrán és külföldi állampolgárok is. Feladtuk a támadás is, többek között azoknak az orosz sajtótermékeknek az internetes infrastruktúráját is támadják, amelyek teljes mellszélességgel tolják a Kreml propagandáját, és folyamatosan hazudnak a saját állampolgáraiknak. A beszámoló szerint a hackerek nem részei az ukrán kormányzati szerveknek, ugyanakkor Kijev támogatja és ösztönzi a tevékenységüket. – A csoport célja, hogy minden lehetséges dolgot megtegyenek, amivel borsot lehet törni az agresszorok orra alá, és amivel kényelmetlenül érzik magukat, miközben ukrán digitális célpontokat próbálnak megtámadni – közölte az ukrán kibervédelmi ügynökség vezetője.

22:39: Oroszország elfogadta, hogy Törökországban tárgyaljanak Ukrajnávalírja az Ukrajinszka Pravda. A lap idézi Oroszország genfi ENSZ-nagykövetét, Gennagyij Gatilovot, aki üdvözölte Törökország kezdeményezését, hogy külügyminiszteri talákozót szerveznének Oroszország és Ukrajna között. „Moszkva elfogadható ötletnek tartja, hogy Törökország tető alá hozza Oroszország és Ukrajna külügyminisztereinek találkozóját az antalyai diplomáciai fórumon” – mondta Gatilov. Mevlüt Cavusoglu török ​​külügyminiszter pénteken azt javasolta, hogy Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba orosz és ukrán külügyminiszter a március 11 és 13 között megrendezésre kerülő antalyai fórumon találkozzanak. Cavusoglu jelezte is, Lavrov megerősítette részvételét a fórumon. A török külügyminiszter azt is megjegyezte, Törökország nem zárta le légterét az orosz gépek előtt. A múlt héten Lavrov nem tudott Genfbe repülni, hogy részt vegyen az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén a szankciókkal kapcsolatos új utazási követelmények miatt.

22:28: Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésének összehívását kérte Emmanuel Macron francia elnök Ukrajna nukleáris biztonsága ügyben. Macron „rendkívül aggódik” a „nukleáris biztonság és a nemzetközi biztosítékok végrehajtását fenyegető kockázatok miatt, amelyek az ukrajnai orosz invázióból erednek” – közölte az Elysée-palota közleménye. A közlemény szerint Franciaország a következő órákban „partnereivel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) műszaki kritériumai alapján konkrét intézkedéseket javasol Ukrajna öt fő nukleáris telephelye biztonságának és védelmének biztosítására”.

22:22: Friss térképen mutatjuk az orosz előrenyomulást, illetve azokat a régiókat, ahol az orosz haderő támadásokat indított Ukrajnában:

22:18: Az orosz hadsereg elfoglalta a 19 ezer lakosú Trosztyanec városát az északi Szumi megyében – jelentette az Ukrajinszka Pravda. A város humanitárius katasztrófa küszöbén áll Dmitro Zsivickij, a Szumi megye kormányzója szerint. A lap beszámolója szerint a megyeszékhely, a 265 ezres Szumi is orosz ostrom alatt áll, a lakók az olvadó hóból nyerik az ivóvizet.

22:04: A Facebook után a YouTube-ot, illetve a Twittert is elérhetetlenné tették Oroszországban – jelentette a brit The Guardian. A részleteket ide kattintva tudják elolvasni! >>>

21:52: A Facebook elítélte az orosz hatóságok nem sokkal korábbi döntését, amelynek értelmében elérhetetlenné tették a közösségi portált Oroszországban. „Hamarosan oroszok milliói fogják azt tapasztalni, hogy elzárják őket a megbízható információktól… és elnémítják őket a beszéd lehetőségétől” – jelentette ki Nick Clegg, a Facebook anyavállalatának, a Metának a globális ügyekért felelős alelnöke. A brit liberális demokraták színeiben 2010 és 2015 között brit miniszterelnök-helyettesként tevékenykedő Clegg hozzátett: „továbbra is mindent megteszünk szolgáltatásaink helyreállítása érdekében, hogy azok továbbra is elérhetőek maradjanak az emberek számára, hogy biztonságosan kifejezhessék magukat”.

21:35: Mintegy ezren tüntettek a szerb főváros ukrán nagykövetségének épülete előtt az oroszok invázióját támogatandó – számolt be róla az Al-Dzsazíra. A tudósítás szerint a demonstrálók NATO-ellenes szlogeneket kántáltak, és Putyin elnököt éltették. A tömeg azt énekelte: „szerb-orosz örök testvér”, majd fáklyák fényében átmasíroztak Belgrád belvárosán. A francia AFP hírügynökségnek nyilatkozott egy 22 éves résztvevő; a biztonsági őrként dolgozó Nikola Babic arról beszélt, az oroszok remélhetőleg megszabadítják Ukrajnát, majd az egész világot a neonáciktól. 

21:30: Ne maradjatok csendben, támogassátok Ukrajnát. Mert ha Ukrajna nem éli túl, akkor egész Európa nem éli túl. Ha Ukrajna elbukik, egész Európa elesik – mondta péntek esti beszédében Volodimir Zelenszkij. A Telegramra felkerült videóban az ukrán elnök arról beszélt: „Ma mindannyian katonák vagyunk. Néhányan közülünk katonai szolgálatot teljesítünk, és a hadseregben szolgálják hazánkat. Mások orvosként szolgálnak (…), mások azért dolgoznak, hogy megvédjék a gyerekeket és családjaikat. Ez a mi szívünk, Ukrajna szíve, amely együtt áll a gonosz ellen.” Az elnök egy perces néma csendet tartott az elesettekre emlékezve, majd mondandóját azzal zárta: „Ma mindannyian ukránok vagytok!

21:23: Vlagyimir Putyin aláírta az új törvényt, amely bünteti a hadsereg diszkreditálásátírja a BBC. Ennek értelmében akár másfél millió rubeles (14 ezer dolláros) pénzbüntetést is fizethetnek, illetve tizenöt évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak. A törvény nevében eljárást indíthatnak azok ellen, akik a hatóságok szerint hamis híreket terjesztenek az orosz fegyveres erőkről, illetve szankciókat sürgetnek Oroszország ellen. Ennek hatására a kormányzattól független orosz Novaja Gazeta napilap közölte, a korábban elfogadott új orosz jogszabály miatt a lap eltávolítja minden, az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkét. Az orosz invázió kezdete óta egyébként két orosz sajtótermék ellen léptek fel: az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet, a Roszkomnadzor még március elsején korlátozta a kormánykritikus orosz Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy (Tv Rain) online televízió adásának foghatóságát. Az indoklás szerint a sugárzás beszüntetését többek között azért rendelték el, mert két médium hamis információkat tett közzé „az orosz fegyveres erők hadviselési taktikáiról és a köztük lévő áldozatokról, a civilek elleni támadásokról és áldozatokról, valamint az Orosz Föderáció területén nyilvános rendezvények megrendezésére irányuló felhívásokról”.

21:15: A Podcast Péntek vendége volt főszerkesztőnk: együtt elemez a Nyugat György Zsomborral, ahol megannyi téma mellett Oroszország ukrajnai invázióját és annak hátterét is kivesézték.

21:04: Nem tudhatjuk, hogy vajon tényleg minden rendben lehet-e a zaporizzsjai atomerőműben – erről beszélt a pánarab Al-Dzsazíra hírtelevíziónak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) egyik korábbi munkatársa. Tarik Rauf szerint „nem igazán tudjuk megmondani, hogy [létesítmény] biztonságos-e vagy sem, főleg ha az atomerőmű üzemeltetői ülnek az asztaluknál, orosz katonákkal fegyverrel a hátuk mögött”. – Ukrajna állami nukleáris felügyeleti felügyelője, amely (…) felelős az atomerőművek biztonságos üzemeltetéséért (…), rámutatott, hogy az üzemeltetők közül sokan nagyon hosszú műszakban dolgoztak, és nem tudtak pihenni. Ezért előfordulhat, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy megfelelően felügyeljék a vezérlőtermet és a működő reaktort – közölte Rauf. Korábban az IAEA vezetője és a Pentagon is úgy nyilatkozott, a zaporizzsjai atomerőmű rendesen működik, nem történt szivárgás, vagy egyéb üzemzavar.

20:48: A kormányzattól független orosz Novaja Gazeta napilap közölte, a korábban elfogadott új orosz jogszabály miatt a lap eltávolítja minden, az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkét. Az új törvény bünteti a hadsereg diszkreditálását, és azok, akiket a törvény nevében előállítanak, akár másfél millió rubeles (14 ezer dolláros) pénzbüntetést is fizethetnek, illetve tizenöt évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak. „A katonai cenzúra Oroszországban a büntetőjogi felelősségre vonással fenyeget mind az újságírókkal, mind az állampolgárokkal szemben, akik olyan információkat terjesztenek az ellenségeskedésekről, amelyek eltérnek a védelmi minisztérium sajtóközleményeitől. Ezért eltávolítjuk a témával kapcsolatos anyagokat” – írta közleményében a Novaja Gazeta. Az orosz lap tekintélyes oknyomozó újság; szerkesztője, Dmitrij Muratov 2021-ben Maria Resszával közösen Nobel-békedíjat kapott.

20:47: Már több mint 140 ezer ukrajnai háborús menekült érkezett Magyarországra – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az állami tévé M1 csatornájának péntek esti műsorában. Bakondi György azt mondta, hogy az ENSZ becslése szerint ez a szám a 250 ezret is eléri majd. Kiemelte: a jövőbeli menekültek száma attól függ, hogy az orosz-ukrán háború egyre súlyosabbá váló cselekményei milyen mértékben terjednek ki Ukrajna nyugati részeire. A kormány kötelességének érzi, hogy védelmet nyújtson azon embereknek, akik „a háború poklából menekülnek át az első biztonságos országba, Magyarországra” – jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó. Bakondi György hangsúlyozta: Magyarország nem várt az Európai Unióra, hanem saját erőforrásaiból, állami és állampolgári adakozásból elkezdte a menekültek segítését, sikerrel.

20:36: A G7 külügyminiszterei, azaz Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok felszólították Oroszországot, hogy azonnal fejezzen be minden katonai akciót az ukrán nukleáris létesítmények körül. A tárcavezetők egyúttal a harcok azonnali befejezését követelik. „Támogatjuk a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójának a mai napon bejelentett, Ukrajna és Oroszország közötti megállapodásról szóló kezdeményezését, amely biztosítja az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságát” – írták a G7 külügyminiszterei.

20:27: Több ukrán áruházlánc levette kínálatából a Coca-Cola termékeit, miután az amerikai üdítőipari multi továbbra is forgalmazza italait Oroszországban és nem vonult ki onnan, mint számtalan nyugati cég. A Szilpo, a Novusz és a Varusz közleménye szerint lekerültek a polcaikról a kólák mellett a Schweppes, a Sprite, a Fanta és BonAqua ásványvizes palackok is. Indoklás szerint azért, mert „ez a szégyenletes vállalat tovább dolgozik a megszállókkal”.

20:22: Humanitárius folyosó megnyitását kéri Mariupol polgármestere – írja a Kyiv Independent. Vadim Bojcsenko azt követően kért segítséget, hogy a várost megközelítő oroszok elvágták az áramot, nincs fűtés és vezetékes víz, miközben az emberek lassan teljesen kifogynak az élelmiszerből és gyógyszerekből.

20:17: Az orosz hadsereg legkomolyabb előrenyomulását Kijevnél tette, ahol mintegy 25 kilométerre állnak a fővárostól – tájékoztatott több sajtóterméket egy név nélküli magas rangú pentagoni forrás. Az amerikai védelmi minisztérium legfrissebb helyzetjelentése szerint az Ukrajna köré vont orosz erők 92 százaléka már Ukrajnában van. Az invázió kezdete óta a Pentagon szerint több mint 500 rakétatámadást hajtottak végre. A friss amerikai adatok szerint az oroszok Harkivtól és Csernyihivtől is mindössze 10 kilométerre állnak. Miután az oroszok délen elfoglalták Herszov kikötőjét, dél-nyugat felé nyomulnak és az Odesszától észak-keletre fekvő Mikolajivot próbálják bevenni. A moszkvai tájékoztatás ellenére, hogy az orosz erők északról és a tenger felől körbevették Mariupolt, az amerikaiak azt állítják, az oroszok a város környékéig értek volna. Amennyiben Mariupolt elfoglalnák, akkor a Krímtől a kelet-ukrajnai Donbaszig egy orosz folyosó alakulna ki. További részletekért ide kattintsanak >>>

19:52: Az EU kész további szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, ha Moszkva nem állítja le a háborút – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen az amerikai külügyminiszterrel, Antony Blinken folytatott brüsszeli megbeszélése után arról beszélt, az Egyesült Államokkal sikerült rekordgyorsasággal összehangolni és alkalmazni a szankciókat. A bizottsági elnök szerint eddig 40 ország alkalmazza részben vagy teljes egészében az Oroszországot sújtó szankciókat, ami egyértelmű jele, hogy a nemzetközi közösség elítéli az inváziót. Von der Leyen arra figyelmeztetett, hogy a háború Ukrajnában nem biztos, hogy hamar véget ér, de Amerika és európai szövetségesei mindent megtesznek azért, hogy végig kemény nyomás alatt tartsák Moszkvát.

19:44: Magyarország fel van készülve az Ukrajnából menekülők fogadására és befogadására, még az eddigieknél is nagyobb számban tud ellátni mindenkit, és nincs szüksége külső segítségre e tekintetben sem – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken. Az MTI által idézett Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország a történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciója keretében felajánlott 600 millió forint értékű szállítmányt, 800 tonna ételt, és 200 tonna babaápolási és higiéniai eszközökből álló segélyt juttat el Ukrajnába. „Magyarországra a háború kirobbanása óta 140 ezer menekült érkezett, köztük mintegy 100 ezren ukrán nemzetiségűek, 22 ezren magyar nemzetiségűek, továbbá nagyjából 18 ezren unión kívüli országok állampolgárai, akiknek Magyarország segített a hazautazásukban” – tájékoztatott. Szijjártó szerint több uniós ország szakminisztere komoly elismeréssel illette az Ukrajnával szomszédos országokat, köztük Magyarországot a menekültek befogadásáért és ellátásáért.

19:32: Az orosz médiafelügyelet leállította és blokkolja Oroszországban a Facebookot – jelentette az orosz állami Ria Novosztyi hírügynökségre hivatkozva a BBC. A Roszkomnadzor azzal indokolta a döntését, hogy az amerikai közösségi portál számtalan alkalommal blokkolta olyan orosz médiatermékek tartalmát, mint a nemrég az EU-ban betiltott Russia Today (RT) és a Ria Novosztyi. A döntés értelmében Oroszországban nem lehet megnyitni a Facebook honlapját.

19:30: Az ukrán katonai hírszerzés a Twitter-oldalán közzétett egy orosz veszteség-listát. E szerint az invázió első nyolc napjában az orosz fegyveres erők 33 vadászgépet, 37 helikoptert, 251 tankot, 939 páncélozott terepjárót (APV), 18 légvédelmi egységet, 50 gépesített rakéta-sorozatvető rendszert, 404 katonai teherjárművet és 60 tartálykocsit vesztettek. Hogy pontosan mekkora lehet az orosz veszteség, azt nem tudni. Moszkva sokkal kisebb számokat kommunikált, már ha mondanak bármit. Az ukrán adatokat pedig egyelőre nem lehet teljes mértékben visszaellenőrizni – ahogy arra a legnagyobb hírügynökségek, médiatársaságok is mindig felhívják a figyelmet.

19:23: Az Európai Befektetési Bank (EIB) 668 millió eurós gyorssegélyt nyújtott Kijev számára, amellyel az ukránok alapvető termékeket, így élelmiszert, gyógyszereket és üzemanyagot szerezhetnek.

19:14: A Fehér Ház Lengyelországba küldi az alelnököt – közölték a CNN-nel belső amerikai források. Kamala Harris útjával az amerikai kormányzat szintén azt szeretné jelezni, hogy Ukrajna mellett állnak. Harris még február közepén a müncheni biztonságpolitikai fórumon találkozott Zelenszkij ukrán államfővel. Az amerikai alelnök egyébként a héten korábban mind a lengyel, mind a román miniszterelnökkel tárgyalt telefonon.

18:51 Az ukrajnai háború kezdete óta már 706,3 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba – közölte Twitter-oldalán a lengyel határőrség péntek délután. Egy felmérés szerint a lengyelek 73 százaléka bekapcsolódott az ukránoknak szánt segítségnyújtásba.

Csak csütörtökön 99,2 ezren, péntek 15 óráig pedig 59,1 ezren lépték át a határt – derült ki határőrség adataiból. Az MTI idézi Andrzej Duda lengyel elnök pénteki bejelentését is: e szerint Lengyelországba összesen 170 ország állampolgárai menekültek Ukrajnából, a harmadik országok polgárainak egy része – például az ukrán egyetemek indiai hallgatói – már haza is utazott.

18:43 Minden gabonakivitelt még ma betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt – mondta pénteken az RTL Híradónak Nagy István. Az agrárminiszter közlése szerint még pénteken kiadják az erről szóló kormányrendeletet. Nagy István elmondása szerint minden gabona kivitelét megtiltják Magyarország területéről, miután a gabona ára emelkedésnek indult a tőzsdéken.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, és az ország ellen indított orosz háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett. Emellett várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog az ukrán háború miatt, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre. Részletek itt>>>

18:36 Rendszeresen tárgyal Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Volomidir Zelenszkij – számolt be a diplomáciai kapcsolat erősödéséről az ukrán államfő. Zelenszkij köszönetet mondott török kollégájának a kitartó támogatásért (Ukrajna több tucatnyi Bayraktar katonai drónt vett a török államtól). Elmondása szerint tájékoztatta Erdogant az orosz agresszióról, és az Orosz Föderáció "nukleáris terrorizmusáról". Véget kell vetnünk az ellenségeskedésnek -zárta Twitter-üzenetét Zelenszkij.

18:13 Leállítja oroszországi eladásait és szolgáltatásait a Microsoft – a vállalat elnöke, Brad Smith ezt egy online posztban jelentette be. Smith szerint ezzel a az óriáscég is követi az amerikai kormányzati szankciókat. Az ugyanakkor nem volt egyértelmű, hogy a Microsoft saját elhatározásából vagy a szankciók elrendelése miatt döntött így, írja a CNN. A vállalat hozzátette, hogy továbbra is segítik Ukrajna kiberbiztonságának fenntartását és az ország elleni kibertámadások kivédését. Brad Smith szerint a Microsoft eddig több mint 20 ukrán kormányzati, IT és pénzügyi szervezet elleni támadás elhárításához nyújtott segítséget.

18:00 A nehézsúlyú ökölvívó Klicsko testvérek meglátogatták a metróállomáson meghúzódó kijevieket. Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere láthatóan próbált lelket önteni a fáradtnak tűnő emberekbe, mosolyogva szelfizett velük. A Klicsko fivárek már napokkal azelőtt beálltak az ukrán fővárost védő önkéntesek közé. Részletek itt>>>

17:48 Felfüggesztette oroszországi tevékenységét a BBC – jelentette be honlapján a brit közszolgálati adó. A csatorna az orosz cenzúra ellen tiltakozva hozta meg döntését, az Oroszországban dolgozó újságírók ugyanis börtönbe kerülhetnek, ha háborúként írnak az ukrajnai orosz offenzíváról, vagy ha kedvezőtlen színben ábrázolják az orosz haderőt. Tegyük hozzá, a BBC oldalait már korábban is korlátozták az orosz hatóságok. Szintén felfüggesztette tevékenységét orosz területen a Deutsche Welle és a független Medusa hírportál is.

17:27:Rakétatörmelék zuhant Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szolgálati lakásának udvarára, a dél-kijevi Koncsa-Zaszpában. A burkolatdarabról az elnök szóvivője, Szergej Nikifor osztott meg két képet a Facebookon – írja a BBC. Nikifor szerint Zelenszkij csak ennyit mondott a maradványok láttán: „Ez nem talált.”

17:20 Olaf Scholz német kancellár egyórás telefonbeszélgetés során szólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni katonai akciók azonnali leállítására – közölte Steffen Hebestreit német kormányszóvivő. A német kancellár azt is követelte Putyintól, hogy tegye lehetővé a humanitárius segélyek bejutását azokra a területekre, ahol harcok folynak. Putyin arról tájékoztatta a német kancellárt, hogy Oroszország a hétvégére tűzte ki a harmadik tárgyalási fordulót az ukrán delegációval – írja a Telex, a Frankfurter Allgemeine Zeitungra és a BBC -re hivatkozva.

17:16 Az ukrán és az orosz tisztviselők várhatóan a hétvégén tartják a harmadik tárgyalási fordulójukat, hogy megpróbálják befejezni a harcokat, írja a Telex. A harmadik szakaszra holnap vagy holnapután kerülhet sor – folyamatos kapcsolatban vagyunk egymással” – mondta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó. Pénteken a német kormány szóvivője is azt mondta, hogy az oroszok a hétvégén tartanák a tárgyalások következő fordulóját.

A tárgyalások eddigi két, Beloruszban tartott fordulóján a felek nem jutottak eredményre, nem sikerült megállapodni a tűzszünet elrendeléséről sem. Az egyetlen pont, amiben mind az ukrán, mind az orosz kormány egyetértett, a humanitárius folyosók kialakítása, hogy a civilek kimenekítése és a segélyszállítmányok küldése is biztosított legyen. Részletek itt>>>

17:00 Ursula Von Der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével beszélt újra telefonon az ukrán elnök, akit tájékoztatott az agresszor nukleáris terrorizmusáról. Tárgyaltak az Oroszország elleni szankciók megerősítéséről, és Ukrajna EU-tagságának kérdése is napirendre került- tájékoztatott Zelenszkij a Twitteren.

16:53 Vlagyimir Putyin likvidálására biztatott egy amerikai republikánus szenátor a Twitteren. Lindsey Graham történelmi párhuzamokra – Iulius Caesar meggyilkolására és az Adolf Hitler elleni, sikertelen merénylet elkövetőjére – utalt üzenetében. „Van egy Brutus Oroszországban? Van egy sikeresebb Stauffenberg ezredes az orosz haderőnél? Az egyetlen megoldás, hogy valaki kiiktatja ezt a fickót. Nagy szolgálatot tennél a hazádnak és a világnak” – biztatja a lehetséges elkövetőket Graham. Részletek itt>>>

16:40 Uniós szakértők vizsgálják, hogyan lehetne elzárni Oroszországot a Nemzetközi Valutaalap forrásaitól – közölte a Reuterssel hat névtelenséget kérő tisztviselő is. A Portfólió.hu szerint a most tárgyalt forgatókönyv növelné az orosz gazdaságra és pénzügyi rendszerre nehezedő nyomást, és egyben fontos szimbolikus lépést is jelentene, elmélyítve Moszkva nemzetközi elszigeteltségét. Az egyik megfontolandó lehetőség az, hogy Oroszországot teljesen eltávolítsák a végső hitelezőként működő intézményből, mondták tisztviselők, bár néhányan megjegyezték, hogy "ez nehéznek, ha nem lehetetlennek bizonyulna".

16:25 A Twitteren üzent az ukrán külügyminiszter, Dimitro Kuleba „Részt vettem a NATO külügyminisztereinek rendkívüli ülésén. Az üzenetem: Cselekedjetek most, mielőtt túl késő lenne. Ne hagyjátok, hogy Putyin Szíriává változtassa Ukrajnát. Mi harcolunk, és folytatjuk is a harcot. Ám partnerekre van szükségünk, és konkrét, gyors, határozott lépésekre, most” – hangsúlyozta Kuleba.

A NATO ugyanakkor nem akar belefolyni az orosz-ukrán háborúba, tartva attól, hogy részvételük nemzetközi vagy éppen globális méretű konfliktust generálna. Éppen ezért, nem tervezik lezárni Ukrajna légterét sem.

16:15 Leállt a Vodafone és a Kyivstar szolgáltató mobilhálózata Herszon megyében – közölte Telegram-csatornáján Hennagyij Laguta, a Herszon Megyei Katonai Közigazgatás elnöke. A Kárpáthír.com azt írja, hogy Laguta szerint az orosz megszállók kapcsolták le a Vodafone és a Kyivstar mobilhálózatát. A vezetékes internet egyelőre még működik.

16:03 SzU-25-ös csatarepülőgépet lőtt ki az ukrán légvédelem – jelentette Twitter-oldalán az ukrán Védelmi Minisztérium. „Csapataink őrzik az égboltot Ukrajna felett. Egy újabb SZU-25-öst semmisítettünk meg, a pilótájával együtt. Összesen 34 ellenséges repülőt és 37 helikoptert lőttünk ki a háború kezdete óta” –üzente az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluhnyij. A bejegyzéshez kis gépgalériát is csatoltak, melyben a pilóta taktikai mellénye és gépkarabélya, valamint a lelőtt gép roncsai láthatóak.

15:48 Százezrek maradtak gáz és fűtés nélkül Ukrajnában, az infrastruktúra elleni orosz támadások miatt – derül ki a Kárpátalja.ma cikkéből. A portál az UGTSZU vállalatot idézve azt írja, nem működik 13 gázelosztó állomás Ukrajnában. Úgy tudják, Irpin, Borodjanka, Hosztomel, Sztojanka, Voznyecsenszk, Csernyihiv egy része, Izsium, Brashkivka, Sirotino, Krasznopopivka, Donszkoe, Novotroicke, Prisztan, Oleski és több, a tűzvonalban lévő város és település lakossága maradt ellátás nélkül.

15:34 Eddig 331 igazolt civil áldozata van az Ukrajnát érő orosz offenzívának, és 675-en sérültek meg a harcokban február 24-e óta, közölte az ENSZ emberi jogi irodája. A halottak között 19 gyermek is van. Az áldozatok többségével robbanófegyverek – főleg rakéta sorozatvetők, bombák, becsapódó rakéták és gépágyútűz – végzett. Az összesítés csütörtök éjjeli adatokat tartalmaz, szerdán még „csak” 249 civil halottról tudott az ENSZ. (Guardian)

15:22 Egymillióra becsülte azoknak az ukrajnai menekülteknek a számát, akik Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományon keresztül mehetnek tovább Olaszország és Európa többi része felé Luca Zaia venetói kormányzó, aki az úton levők számára a Covid–19-előírások átmeneti enyhítését szorgalmazta pénteki sajtótájékoztatóján.

Az MTI beszámolója szerint Luca Zaia hangsúlyozta, hogy az északkelet-olaszországi határrégiók „tranzitövezetnek” számítanak, mivel az érkezők nagy része Friuli-Venezia Giulián és Venetón lép be az országba, majd innen akar továbbjutni. A mintegy ötmillió fős Veneto kormányzója, az Északi Liga politikusa a két tartományban felállítandó menekülttáborok helyett azt szorgalmazta, hogy a menekülteket engedjék tovább.

15:15 Sürgősségi találkozót tart New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa – írja diplomáciai forrásokra és az AFP hírügynökségre hivatkozva a Guardian. A rögtönzött találkozót a zaporizzsjai atomerőmű ellen indított orosz tüzérségi támadás tette indokolttá. Az ülést Boris Johnson brit miniszterelnök kérésére hívták össze, és az Egyesült Államok mellett Franciaország, Norvégia, Írország és Albánia vezetőit is várják az eseményre. A tanácskozáson várhatóan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői is felszólalnak.

14:56 A Google nem értékesít ezt követően hirdetéseket Oroszországban, erősítette meg a CNN-nek pénteken a techcég. Múlt héten a Twitter is úgy döntött, hogy nem hirdet az orosz támadás miatt Oroszországban és Ukrajnában. Az egyelőre kérdéses, a Facebook anyacége, azaz a Meta is így tesz-e.

14:50 Az elmúlt nyolc nap alatt több mint tizennyolcezer ukrajnai menekült érkezett Németországba, jelentette ki egy berlini sajtótájékoztatón Maximilian Kall. A belügyminisztérium szóvivője szerint többségében családok jöttek, férfiak nélkül. Nagy részük, körülbelül tizenötezer ember ukrán állampolgár, míg a többiek más, nem uniós országból származnak. Kall egyértelműsítette, hogy bárki, aki a háborús zónából menekül, beléphet az országba, legyen épp ukrán menedékkérő vagy egy harmadik ország állampolgára. Az orosz invázió kezdete óta több mint egymillió ember volt kénytelen elhagyni eddig Ukrajnát, a menekültek felét pedig gyerekek teszik ki. Az UNICEF figyelmeztetett, hogy Európa a legnagyobb menekültválságát élheti át a II. világháború óta. 

14:40 Megnyugtató hír Szijjártó Péter szerint, hogy a NATO-külügyminiszterek pénteki tanácskozásán nem született semmilyen olyan döntés, melynek nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre. A résztvevők kimondták: a NATO nem résztvevője a háborúnak – jelentette ki a külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken. Szijjártó Péter az MTI szerint magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a tagországok szakminiszterei kimondták, mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne is legyen részese a háborúnak, ezért a NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket ebbe a háborúba. „Magyarország mindenkinél erősebben békét akar és azt, hogy ez a háború minél előbb véget érjen. A legfontosabb feladat most az, hogy megvédjük Magyarországot és a magyar emberek biztonságát” – fogalmazott. A magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot, további erőkre nincs szüksége – tette hozzá Szijjártó Péter.

14:33 Ukrajna feletti tiltott légtér (no-fly zone) bevezetésének lehetőségéről tárgyaltak pénteken a NATO külügyminiszterei, abban viszont egyetértettek Jens Stoltenberg főtitkár szerint, hogy NATO-gépeknek nem kellene megjelenniük az ország felett. 

Stoltenberg elmondta továbbá, hogy egyértelmű bizonyítékok vannak arról, az oroszok kazettás bombákat vetettek be Ukrajnában. De más hasonló fegyverek bevetése is a nemzetközi jogba ütközhet

14:25 Több portál is beszámolt róla, hogy miközben az egész Európai Unió kitiltotta légteréből az orosz repülőket, pénteken mégis landolt egy ilyen gép Budapesten. Részletek itt>>>

14:20 Válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra, az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggesztette az Oroszországgal és szövetségesével, Belarusszal folytatott együttműködést az Európai Szomszédsági Eszköz határokon átnyúló együttműködési programjaiban (ENI-CBC), valamint, a régiók együttműködését elősegítő Interreg-program balti-tengeri régióját célzó projektjeiben – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteki sajtóközleménye. Az Oroszországgal közös nyolc program teljes uniós finanszírozása 178 millió, míg a Belarusszal közös két programé 257 millió euró az 2014-2020 közötti időszakra. A döntés értelmében a kifizetéseket nem folyósítják a két országnak. Az új, 2021-2027-es időszak projektjeiben a két országgal történő együttműködést szintén felfüggesztik.

A sajtóközlemény tudatta azt is, hogy a testület ugyanakkor további lehetőséget keres az Ukrajnával határos uniós tagállamok – Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia – és Ukrajna közötti együttműködési programok megerősítésére, valamint Ukrajna részvételére az ENI CBC fekete-tengeri régióját célzó programjában és az Interreg Duna Transznacionális Programban. Az Európai Bizottság pénteken bejelentette azt is, hogy felfüggeszti az orosz szervezetekkel történő együttműködést a kutatás, a tudomány és az innováció területén. A Bizottság a Horizont Európa 95,5 milliárd euró költségvetésű kutatási és innovációs program keretében nem köt új szerződéseket és megállapodásokat orosz szervezetekkel. E programban jelenleg nincs olyan, folyamatban lévő projekt, amelyben orosz szervezetek részt vennének. Négy orosz kutatószervezet részvételével, több projektre vonatkozó támogatási megállapodás előkészítése zajlott, de a Bizottság a felfüggesztés mellett döntött. A kisebb összköltségvetésű – 79 milliárd eurós – Horizont 2020 program 86 projektjében jelenleg 78 orosz szervezet veszt részt. A Bizottság felfüggeszti a meglévő szerződések értelmében történő kifizetéseket is. (MTI)

14:13 „Vlagyimir Putyin továbbra is azt hazudja, hogy ő az oroszok érdekében háborúzik. Sajnos ezt sokan elhiszik neki. El kell jönnie viszont az időnek, amikor az ország jelentős része felismeri: az utóbbi száz évben kevesen okoztak akkora kárt Oroszországnak, mint a jelenlegi elnöke.” Lakner Dávid publicisztikáját itt olvashatják>>>

14:10 Nem a háborúraezek voltak az utolsó szavak egy független orosz csatornán, ami csütörtökön fejezte be a sugárzást. A Dozsgynak (Tv Rain) is azért kellett elhallgatnia, hasonlóan a Znak.com-hoz és egy sor másik sajtótermékhez, mert az orosz kormány egyre lehetetlenebbé teszi a média helyzetét, illetve az Ukrajnával szembeni erőszakról szóló tudósítást. A tévétől már korábban elvették a csatornáját, ezért a YouTube-ra szorult vissza, de most ott is kénytelen felfüggeszteni a tevékenységét. A Dozsgy (Tv Rain) ezt követően Csajkovszkijtól adta A hattyúk tavát, főhajtásként a Gorbacsovval szembeni 1991-es puccskísérlet előtt. Amint ugyanis akkor a puccs zajlott, a tévé ismétlődően a balett-előadást játszotta, felhívva rá a nézők figyelmét, hogy valami nincs rendben. 

14:03 Bérlakások biztosításáról döntött az Ukrajnából menekülők számára egyhangú szavazással a veszprémi önkormányzat közgyűlése pénteki rendkívüli ülésén, amelyen felajánlották a városi buszflotta decemberben lecserélt járműveit is a védelmi feladatok támogatására. Porga Gyula (Fidesz–KDNP) polgármester az ülésen emlékeztetett: az önkormányzat ötmillió forintos kezdődőkével számlát nyitott a kárpátaljai magyarok megsegítésére, amelyhez a héten további egymillió forint adomány érkezett a veszprémiektől. A polgármester tájékoztatása szerint a város gazdasági társaságainál több mint ezer ukrán munkavállaló dolgozik, ezért az önkormányzat felvette a kapcsolatot a helyi cégekkel, munkaerő-közvetítőkkel is. Porga Gyula problémásnak nevezte, hogy a város bérlakásállománya egyébként is szűkös, de a Veszol Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft. közreműködésével 60–100 Ukrajnából érkezőnek tudnak a városban lakhatást biztosítani. Hozzátette: a családok ellátása érdekében konzultált a háziorvosokkal valamint a bölcsődei, óvodai ellátást biztosító intézményekkel is. A menekültek a rendelet értelmében ingyenesen vehetik igénybe a városi közösségi közlekedést biztosító V-Busz Kft. helyi járatait. (MTI)

13:57 A Raiffeisen Bank megerősíti, hogy likviditása bőséges, tőkehelyzete kiváló, működése zavartalan – ezzel kezdte pénteki közleményét a Raiffeisen Bank. Mint írták, az elmúlt néhány napban bizonyos csatornákon ezzel ellentétes, megalapozatlan információk terjedtek. A Raiffeisen Bank az ilyen információk szervezett terjesztőivel szemben megtette a rendőrségi feljelentést rémhírterjesztés miatt. Részletek itt>>>

13:50 Felszólította a nemzetközi közösséget Vlagyimir Putyin, hogy normalizálják a kapcsolataikat Oroszországgal. Az elnök egy új orosz-török komp zászlófelvonó ünnepségén vett részt, ahol arról beszélt, hogy ha valaki nem akar együttműködni velük, az magának is kárt okoz, az orosz gazdaság pedig szerinte igazodni fog a körülményekhez. Putyin szerint a végén még hasznot is húznak majd az egészből, mert újabb kompetenciákra tesznek szert, újabb megoldásokat találnak. Putyin egyúttal javasolta Oroszország szomszédainak, hogy ne eszkalálják a helyzetet, ne vezessenek be újabb korlátozásokat Oroszországgal szemben. Szerinte minden, amit tesznek, az csupán válasz az országával szembeni „barátságtalan lépésekre”. Részletek itt>>>

13:38 Volodimir Zelenszkij üdvözli, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa vizsgálja az Ukrajnával szemben Oroszország által elkövetett háborús bűnöket. Az elnök szerint a bizonyítékok dokumentálva lesznek, azokat bemutatják majd a nemzetközi bíróságokon. Az orosz háborús bűnösök el lesznek számoltatva, tette hozzá. Az Emberi Jogi Tanács túlnyomó többsége megszavazta a döntést, Oroszország mellett egyedül Eritrea voksolt ellene, tizenhárman pedig tartózkodtak. Utóbbiak közt találjuk Kínát, Indiát, Gabont, Namíbiát, Kazahsztánt vagy épp Venezuelát. Az igennel voksolók között volt viszont Brazília, Argentína, Líbia, Indonézia, Mexikó, Szomália, az Egyesült Arab Emírségek, illetve az európai országok. 

13:21 Herszonban romlik a helyzet, a lakosság az érkező orosz katonák erőszakos támadásainak van kitéve, mondta el a CNN-nek pénteken egy helyi lakos. Az emberek már az utcára sem mernek kilépni, mert az orosz fegyveresek elragadják és magukkal hurcolják a férfiakat. A herszoni régióban területeket foglaló oroszok az ukrán tévéket teljesen lekapcsoltatták, helyettük orosz adók sugároznak, amelyek azt mutatják, hogy a helyzet a városban nyugodt, és gyerekek békésen mennek az iskolába. Eközben az oroszok a mobilhálózatokat is zavarják a városban. Herszon polgármestere, Igor Kolikhajev azt mondta, az ukrán fegyveres erők már nincsenek a városban, a lakosságot pedig arra kényszerítik, hogy tartsák be a városi tanácsot elfoglaló orosz katonák utasításait. 

13:09 Ukrajna légterének lezárására szólított fel az ország kulturális minisztere, Olekszandr Tkacsenko, arra hivatkozva, hogy az oroszok folyamatosan pusztítják az ukrán kulturális létesítményeket. A politikus szerint Putyin háborús bűneinek legnagyobb részét a levegőből követik el. Az orosz rakéták többek között a nagyvárosok történelmi központjait rombolják porig, Putyin le akarja rombolni Európa kulturális örökségét, eltörölve azt teljesen a föld színéről. A kulturális miniszter szerint „egy őrült diktátor azzal fenyegetőzik, hogy elpusztítja a kijevi Szent Szófia-székesegyházat”, a kulturális világörökség részét képező templomot, amit még a XI. században építettek. Tkacsenko szerint ártatlan áldozatok százai, lerombolt templomok, katedrálisok és múzeumok az árai annak, hogy Ukrajna légtere továbbra is nyitva áll. A Kijev melletti Ivankovban szintén ágyúval lőtték Putyin emberei azt a múzeumot, ahol a világhírű festő, Maria Primacsenko képei vannak kiállítva. Az ukrán kulturális minisztérium szerint a világnak meg kell fékeznie, ami itt zajlik. 

12:58 Pénteken egy varsói krízistalálkozón vesz részt Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, mint a Szabad Városok Szövetségében résztvevő Budapest egyik vezetője. A szövetség vezetőinek ugyanis az a célja, hogy az erőforrások összehangolásával hosszú távon is kidolgozzák a háborús konfliktus miatt kialakult humanitárius helyzet helyi szintű kezelését és az egymás közötti segítségnyújtás leghatékonyabb módjait. Részletek itt>>>

12:50 Iskolába is csapódott egy orosz rakéta az észak-ukrajnai Zsitomir városábanírta meg a CNN. Az intézmény egy részét gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé. A város polgármestere, Szergej Szukhomlin szerint az oroszok nem állnak le, még egy iskola esetében sem torpannak meg és hagynak fel a pusztítással. Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivben is legalább három iskolát ért orosz támadás kedden. 

12:42 Riporttal jelentkezett az orosz állami tévé a Kijev melletti hosztomeli, vagy más néven Antonov repülőteréről, ahonnan korábban heves harcokról érkeztek hírek, valamint arról, hogy az ott tárolt Antonov An–225-ös repülőgép megsemmisült. Részletek itt>>>

12:33 Az orosz-ukrán háború miatt a Dunaferr létrehozott egy rendkívüli segélyalapot, hogy segítséget nyújthasson elsősorban magyarul beszélő, az ukrajnai válsághelyzetből hazánkba menekülő emberek számára. A vállalat közlése szerint mintegy 100 főnek tudnak azonnal munkát biztosítani az üzemekben, különböző munkakörökben. A kezdeményezésben munkát vállalni szándékozó emberek számára bért, lakhatási támogatást, egyszeri rendkívüli munkakezdési segélyt és más juttatásokat is biztosít a cég.

12:23 A háború végét sürgeti Oroszország második legnagyobb olajcége, a Lukoil. Az igazgatótanács aggodalmát fejezte ki az Ukrajnában zajló tragikus eseményekkel kapcsolatban, a fegyveres konfliktus minél előbbi befejezésére felszólítva, együttérzéséről biztosítva az áldozatokat. Az olajcég tűzszünetet szorgalmaz és a vitás kérdések tárgyalások útján történő rendezését. A Lukoil többségi tulajdonát az orosz Vagit Alekperov, illetve helyettese, Leonyid Fedun birtokolja. 

12:15 Dicsőség lenne meghalni a hazáért – mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ARD német országos közszolgálati televíziónak egy pénteken sugárzott interjúban, amelyben kiemelte, hogy az orosz invázióval dacoló ukrán fővárosban „horror” lett az élet. A profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok elmondta, hogy sok-sok katona mellett már nagyjából száz civil is meghalt a több mint egy hete tartó orosz támadásban. Kifejtette, hogy a legnagyobb kihívás a fűtés, az áram és a vízellátás biztosítása, és nagyban nehezíti az önkormányzat dolgát, hogy a szállítási, logisztikai rendszer összeomlott. Mindeközben a városban orosz rakéták csapódnak be, és védőire orosz mesterlövészek vadásznak. Elmondta: soha nem gondolta volna, hogy sikeres sportolói és politikusi karriert építve egyszer csak egy háborúban találja magát, de így van ezzel a többi kijevi is. Így például a napokban találkozott egy hegedűművésszel, egy sebésszel és egy színházi szakemberrel, akik szakmájukat feladva beálltak harcolni. Hangszer, szike vagy szövegkönyv helyett „gépkarabély van a kezükben”, de „nincs más választásunk, meg kell védenünk az otthonunkat, a családunkat” – emelte ki Vitalij Klicsko, hozzátéve, hogy Kijev védői a szabadságért, a demokráciáért és az európai értékekért is harcolnak. A bokszlegenda kiemelte: ha elesik a harcban, akkor a hazájáért adja az életét, a hazáért meghalni pedig dicsőség. (MTI)

11:55 A médiára nehezedő nyomás miatt bezár az egyik orosz internetes oldal, a Znak.com. A honlap ezt pénteken jelentette be a Telegram-csatornáján. Mint írták, felfüggesztik a munkát, mert egyre több korlátozást vezetnek be az újságírókkal szemben, ez pedig teljesen ellehetetleníti a munkájukat. A jekatyerinburgi oldal eddig tudott működni függetlenül, a hatalommal szemben kritikusan, míg másokat már korábban bezárásra kényszerített az orosz kormány. Putyinék jelenleg az eddigieknél is szűkebb keretek közé akarják szorítani azt, hogyan írhatnak az egyes sajtótermékek az ukrajnai invázióról. 

11:45 A helyzet rendkívül feszült a zaporizzsjai atomerőműnek helyet adó ukrán város, Enerhodar polgármestere szerint. Dmitro Orlov szerint a városban jelenleg nem működik a fűtés sem a bombázás okozta károk miatt. Azok, akik az éjszakákat menedékhelyen töltötték, a támadások időleges elültével hazatérhetnek, de azt tanácsolják nekik, minél kevesebb időt töltsenek odakinn, és inkább maradjanak otthon. Orlov a Facebook-posztjában hozzátette, jelenleg is dolgoznak a fűtés helyreállításán. 

11:34 „Nem akartam könnyeket látni anyám szemében” – Ukrán önkéntes katonával beszélgettünk. Cikkünket itt olvashatja>>>

11:20 A NATO példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen, azonban a szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek pénteki rendkívüli tanácskozását megelőző sajtónyilatkozatában. Stoltenberg az MTI szerint hangsúlyozta: „Szövetségeseink védelme iránt elkötelezettek vagyunk, erről nem is szabad, hogy félreértés essék”. Hozzátette: a zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadásról szóló hírek is arra mutatnak rá, hogy ez a háború mennyire vakmerő és felelőtlen, és mennyire fontos, hogy mihamarább vége legyen, és Oroszország kivonja minden csapatát a térségből.

11:06 Az Európai Karate Szövetség (EKF) megfosztotta az Ukrajnában háborút folytató Oroszországot a 2023-as kontinensbajnokság rendezési jogától. Döntését honlapján hozta nyilvánosságra az EKF, miután a szervezet végrehajtó bizottsága rendkívüli ülést tartott és a videokonferenciás rendezvényen megszavazta, hogy elveszi a jövő évi Eb-t Moszkvától. „A jelenlegi áldatlan körülmények között mélységes aggodalmunkat és együttérzésünket kívánjuk kifejezni mindazokkal, akiket ez a válság sújt. Reméljük, hogy hamarosan megoldás születik a konfliktusra, és az élet visszatérhet a normális kerékvágásba” – idézte a honlap Antonio Espinóst, az EKF első emberét, aki elnöke a karatésok világszövetségének is. (MTI)

10:59 Két ember megsérült a harcok során a zaporizzsjai erőmű munkatársai közül, de egyikük sem tartozik a technikai személyzet soraiba, biztonságiak voltak – jelentette be Rafael Grossi, Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója sajtótájékoztatóján. 

10:49 Túlment minden határon Orbán Viktor péntek reggeli – úgynevezett – rádióinterjúja az ellenzék szerint. A kormányfő ugyanis arról beszélt, hogy „a baloldal a háború oldalán áll, akkor is, ha ezt nem tudja”. Részletek itt>>>

10:36 Az orosz védelmi minisztérium ukrán szabotőröket hibáztat a zaporizzsjai atomerőműnél kitört tűz miatt. A Reuters szerint az orosz minisztérium szóvivője arról beszélt, hogy ők már február 28-a óta felügyelet alatt tartják a területet, csütörtök este pedig „a kijevi nacionalista rezsim” tett próbát egy „rendkívüli mértékű provokációval”. Zelenszkij eközben az orosz néphez szólt, rákérdezve: hogyan lehetséges mindez, amikor még 1986-ban együtt küzdöttek a csernobili katasztrófa következményeinek elhárításáért? Részletek itt>>>

10:24 Nem indulhatnak az Emmy-díjért 2022-ben az orosz kormány által finanszírozott televíziós produkciók, és a Torontói Filmfesztivál sem fogad orosz állami finanszírozású filmeket – számolt be róla az MTI szerint a The Hollywood Reporter. Az amerikai televíziós akadémia (NATAS) elnöke, Terry O'Reilly csütörtöki közleményében leszögezte, hogy az Emmy-díjra nevezett, orosz állami támogatással készült produkciókat kizárják a versenyből. A televíziós akadémia azt is bejelentette, hogy az Ukrajna ellen indított orosz katonai invázió miatt a továbbiakban nem működnek együtt egyetlen orosz szervezettel sem. „Alkotókként, akik számára fontosak a szilárd szabadságjogok, mert az a feladatuk, hogy olyan történetekre világítsanak rá, amelyek bemutatják és befolyásolják a körülöttünk lévő világot, tagjaink mély rokonságot éreznek és aggódnak minden ukrán emberért, akinek szabadságjogait veszélyeztetik ezek az ellenséges akciók” – fogalmaztak.

A Torontói Filmfesztivál (TIFF) szervezői csütörtöki bejelentésük szerint csak orosz független alkotások nevezését fogadják el, az orosz hivatalos delegációkat kizárják a fesztiválról. „A TIFF tiltakozik Ukrajna orosz megszállása és az ezzel járó hadüzenet ellen. Reméljük, hogy a térségben mielőbb visszatér a béke és a stabilitás, és támogatásunkról biztosítjuk Ukrajna népét és azokat, akik Oroszországon belül ellenállnak ezeknek a támadásoknak” – írta a fesztivál. Hozzátették, hogy a TIFF felfüggeszti az orosz állam által támogatott filmes szervezetek és médiumok, valamint a fesztiválhoz kapcsolódó orosz kulturális nagykövetek és delegációk részvételét a fesztiválon. Egyúttal „felerősítik az ukrán és független orosz filmesek hangját, akik továbbra is segítenek a régió konfliktusának megértésében".

A globális film- és televíziós ipar az elmúlt napokban kiállt Ukrajna mellett és az orosz katonai invázió miatt szankciókat vezetett be Oroszország ellen. A cannes-i és a velencei filmfesztivál bejelentette, hogy 2022-es rendezvényéről kitiltja az orosz delegációkat, de nem akadályozza meg a független orosz filmesek részvételét. A stockholmi és a glasgow-i filmfesztivál sem tűzi műsorára az orosz államilag támogatott filmeket.

10:13 Negyvenheten meghaltak a csernyihivi légitámadások következtében csütörtökön, jelentették a helyi hatóságok. Korábban a Reuters szerint még 33 halálos áldozatról lehetett tudni. A mentési munkálatokkal fel is kellett hagyni egy időre, mert az oroszok nem álltak le a város bombázásával. 

10:03 Oroszország törvényhozásának alsóháza elfogadott egy jogszabályt, ami bünteti a hadsereg diszkreditálását, jelentette pénteken az orosz állami média, köztük a TASS és a Ria Novosztyi. Azok, akiket a törvény nevében előállítanak, akár másfél millió rubeles (14 ezer dolláros) pénzbüntetést is fizethetnek, illetve tizenöt évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak. A törvény nevében eljárást indíthatnak azok ellen, akik a hatóságok szerint hamis híreket terjesztenek az orosz fegyveres erőkről, illetve szankciókat sürgetnek Oroszország ellen. 

09:50 Vlagyimir Putyin azt kockáztatja, hogy börtönbe kerül háborús bűncselekményekért – jelentette ki pénteken a brit igazságügyi miniszter, Dominic Raab. A miniszterelnök-helyettesi pozíciót is elfoglaló Raab a Times Radióban fejtette ki: minden parancsnok, aki épp Ukrajnában vagy Moszkvában engedelmeskedik a szerinte illegális utasításoknak, azt kockáztatja, hogy eljárás indul ellene és később rács mögé kerül. A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálja az inváziót, Karim Khan főügyész pedig feltehetőleg épp Ukrajna felé tart, mondta el a politikus. Részletek itt>>>

09:40 Mariupol ukrán kézben van még, viszont az oroszok folyamatosan támadják a várost a brit védelmi minisztérium pénteki közleménye szerint. Putyin katonái igyekeznek elfoglalni a stratégiai jelentőségű pontokat, körbevették a négyszázezres települést. Azt egyelőre nem tudni, hányakat öltek meg a támadások során, illetve hányan tudtak eddig elmenekülni. 

09:34 Mindenre kiterjedő segítséget nyújt Magyarország az orosz-ukrán háború elől menekülőknek, senki nem marad segítség nélkül – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken az M1 csatornán. A kormányszóvivő, aki csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt látogatást tett a magyar-ukrán határon, elmondta: a határ magyar oldalán öt segítségpontot alakítottak ki, ahol a különböző szervek és szervezetek együttműködve minden ellátást biztosítanak az érkezőknek. Élelmiszert adnak nekik, segítenek az ügyintézésben, szálláshelyet, orvosi segítséget biztosítanak és a tovább utazásban is segítenek, ha valaki azt kéri.
Megalakult a kormányzati szerveket és a hat legnagyobb segélyszervezetet magába foglaló Humanitárius Tanács is, amelynek célja, hogy koordinálja és szervezettebbé, eredményesebbé tegye a kormányzati és a karitatív munkát.

Magyarország az itt élni tervezők későbbi életében is segít: például összeköti a munkát vállalni tudó embereket a munkáltatókkal, valamint megoldja a gyerekek iskoláztatását – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a harmadik országbeli, Ukrajnában tanuló diákok átmeneti ellátást kapnak, és diplomáciai úton abban segítik őket, hogy haza tudjanak menni. Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyakcióban a csütörtöki adatok szerint eddig 280 millió forint gyűlt össze. Az összefogást a 1357-es számon hívásonként, sms-enként 500 forinttal vagy a 11711711-22222222-es számlaszámra utalva lehet támogatni. (MTI)

09:26 Aki támad, az agresszor, aki háborút indít, emberéleteket olt ki, az orosz elnök esetében kizárólag durva hatalmi érdekből: az gyilkos. György Zsombor publicisztikáját itt olvashatja>>>

08:56 Kína nem sokat tehet, hogy kisegítse a szankciók sújtotta orosz gazdaságot – erre jutott elemzésében a CNN. Ugyan továbbra is Washingtont vádolják Oroszország provokálásával, de igyekeznek egyensúlyozni a szemben álló felek között, a kínai külügyminiszter pedig együttérzéséről biztosította ukrán kollégáját is. Az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) emellett a héten közölte, hogy felfüggeszt minden oroszországi tevékenységet az ukrajnai invázió következtében. A két ország bár közel áll egymáshoz, de viszonylag gyengék köztük a kereskedelmi kötelékek. 

08:36 A moszkvai tőzsde zárva marad pénteken is az Orosz Központi Bank közleménye szerint. Mindezt azután, hogy a nyugati szankciók bevezetése után egész héten nem nyitottak ki. Eközben az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is újabb szankciókat vetett ki több orosz oligarchára. Liz Truss brit külügyminiszter szerint nem állnak meg itt, a céljuk „az orosz gazdaság megroppantása”, illetve „Putyin háborús gépezetének kiéheztetése”.

08:23 Az ukrán atomenergetikai hivatal közleménye szerint jelenleg orosz kézen van a korábban bombázott zaporizzsjai atomerőmű. Az üzemeltető személyzet viszont figyelemmel kíséri a létesítmény működését, biztosítva a technológiai előírások betartását. A blokkok sértetlenek, viszont az első blokk reaktorterületében történt sérülés, de ez a biztonságot nem befolyásolja. A második és harmadik blokk le van kapcsolva a hálózatról, a negyedik üzemel, az ötödik és hatodik a hűtést végzi. 

08:15 Amit most látunk, az a krízisnek az eleje – ezzel kezdte szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondása szerint sok menekülttel beszélt, nagyon sokan jönnek belső-Ukrajnából, ukránok is és harmadik országból érkezők is. Részletek>>>

08:00 Az egyik kijevi kórház alagsorába költöztették azokat a gyerekeket, akik eddig nem tudták elhagyni az ukrán fővárost – számolt be róla a CNN. Mindezt aközben, hogy folytatódik a város bombázása, az orosz erők nem vonulnak vissza. Több gyerek is annyira beteg, hogy a szállításuk nem lehetséges, így őket jelenleg az alagsorban látják el. Nagyjából tíz gyerekről van szó, egyikük a három hónapos Milena, akit agydaganattal kezelnek. Édesanyja, Sonia a CNN-nek elmondta, az elmúlt hét éjszaka mellette, a földön aludt, miközben a város bombázása nem szűnt meg. A stressztől ráadásul már szoptatni sem tud, így tápszerrel kénytelen ellátni a kicsit. A kórház erőforrásai közben egyre szűkösebbek, a traumás sérüléseket is nekik kell ellátniuk, a nem alapvető fontosságú ellátások egyelőre szünetelnek. A gyerekkórházban lévő menedékhelyről egyébként csütörtökön képeket közölt a Kijevben tartózkodó háborús tudósító, Jászberényi Sándor is, a 24.hu-n pedig riporttal jelentkezett

07:46 Feltartóztattak a kanadai Yellowknife Repülőtéren egy charterjáratot, ami orosz utasokat szállított – tájékoztatott Twitter-bejegyzésében Omar Alghabra közlekedésügyi miniszter. Hozzátette, továbbra is felelősségre fogják vonni Oroszországot az ukrajnai invázióért. Azt egyelőre nem tudni, az oroszok végül elérték-e úti céljukat. 

07:33 Vlagyimir Putyin felelőtlen cselekedetei közvetlen fenyegetést jelenthetnek Európa biztonságára – így látja a Downing Street közleménye szerint Boris Johnson, aki szintén tárgyalt Zelenszkijjel az erőműnél történtek kapcsán. Az Egyesült Királyság mindent meg fog tenni, hogy a helyzet ne romolhasson tovább – áll a közleményben. A miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összeülését emlegette, hozzátéve, hogy a britek mindenképp tárgyalni fognak a történtekről közeli szövetségeseikkel. 

07:17 Az ukrán energiaügyi miniszter, German Galusenko sürgős telefonos egyeztetést folytatott amerikai kollégájával, Jennifer Granholmmal az ukrán erőműnél történtekkel kapcsolatban. Galusenko a péntek reggel kiadott közleményben kifejtette, „az ellenséget nem érdekli a nukleáris és a sugárzással kapcsolatos biztonság”, „Oroszországnak közömbös az ukránok, az európaiak és saját állampolgárainak élete”. Galusenko szerint próbálták ezt az üzenetet közvetíteni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felé is több nappal ezelőtt, kérve a beavatkozásukat és kemény döntéseket az agresszorral szemben, ilyenek mégsem történtek eddig, és a nemzetközi szervezettől sincsenek ott a zaporizzsjai erőműnél. Galusenko hozzátette, most már valódi közbeavatkozást kérnek, különösen a NATO-tól és azon államoktól, akik rendelkeznek nukleáris fegyverekkel. 

07:03 Nukleáris terrorizmussal vádolta meg Oroszországot az ukrán elnök péntek hajnalban közzétett videójában. Zelenszkij figyelmeztetett mindenkit, hogy eddig egyetlen állam sem lőtt ágyúval egy atomerőműre, Vlagyimir Putyin viszont most ezt is meglépte. Az elnök szerint ez az első alkalom a történelemben, az emberiség történetében, hogy egy „terrorista állam” a „nukleáris terror” eszközéhez nyúlt. Az elnök felidézte a Csernobilnál történteket, figyelmeztetve mindenkit, hogy az a katasztrófa százezrek életét befolyásolta, Oroszország pedig szerinte most megismételné mindezt, csak hatszor annyira súlyos végeredménnyel. Tizenöt atomerőmű van Ukrajnában, ha az egyik felrobban, az a vég mindenki számára, az a vég Európa számára, üzente Zelenszkij. Az ukrán hatóságok szerint az erőmű egyelőre nem szenvedett el kritikus sérülést, a sugárzási szint pedig jelenleg normálisnak mondható. 

06:55 Justin Trudeau is elítélte a zaporizzsjai támadást, a Twitter-oldalán kijelentve, hogy ezeket az elfogadhatatlan támadásokat az oroszoknak azonnal be kell szüntetniük. A kanadai miniszterelnök és helyettese, Chrystia Freeland nem sokkal korábban egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a „szörnyűséges zaporizzsjai támadásról”. 

06:47 Csütörtök délután kilencven percen át tárgyalt Emmanuel Macron az orosz elnökkel, de úgy tűnik, egyelőre nem sikerült meggyőznie Putyint a harcok beszüntetéséről. Olyannyira nem, hogy Putyin ezt követően tartott is egy televíziós beszédet, amelyben azt állította, a harcok a terv szerint folynak. Ugyanakkor megvádolta az ukránokat azzal, hogy a civileket élő pajzsokként használják. Ennek ellentmond, hogy Mariupolnál például célzottan támadtak hidakat és síneket, maguk vágva el a menekülési útvonalakat. Putyin azt is állította, hogy az ukránok és az oroszok valójában egy nép, de előbbieket megfélemlítették és kimosták az agyukat. Az orosz katonák az elnök szerint valódi hősökként viselkedtek. 

06:40 Így lángolt Európa legnagyobb atomerőműve:

06:30 Az éjszaka tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműnél, a lángok legalább négy órán át kitartottak. Nagyjából reggel fél hétre ültek el, addigra pedig a harcok is nyugvópontra jutottak. Az ukránok folyamatosan kérték az oroszokat, hogy hagyjanak fel a legnagyobb európai atomerőmű támadásával, a tűz állításuk szerint valódi nukleáris veszélyhelyzetet teremtett. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a megnövekedett kockázat miatt magasabb reakció üzemmódba kapcsolt.