Az ukránok szerint szó sem lehet megadásról. Oroszország figyelmeztette Ukrajna szomszédait – percről percre

Az ukránok szerint szó sem lehet megadásról. Oroszország figyelmeztette Ukrajna szomszédait – percről percre

Orosz légicsapásban lerombolt híd alatt épített átjárón menekülnek emberek a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. március 5-én. MTI/AP/Vadim Ghirda

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfői közvetítésünket itt olvashatja!

• A szombati nap történéseiről itt olvashat.
• A BRFK és a társszervek szombaton 2248 menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokon.
• Az orosz Pravda Oroszország barátai között tartja számon az Orbán-kormányt.
• Eddig másfél millió ember menekült el Ukrajnából az ENSZ számításai szerint.

• Sorra állítják le oroszországi hírszolgáltatásaikat a nyugati médiaóriások.

• Várhatóan március 7-én, hétfőn tartják az orosz–ukrán béketárgyalások harmadik fordulóját.

06:20: Hétfői közvetítésünket itt olvashatja!

22:57 A Netflix is felfüggeszti szolgáltatását Oroszországban, ahogy egyébként hasonló bejelentést tett nem sokkal korábban a TikTok is. A Netflixnek több mint egymillió felhasználója van Oroszországban, újak viszont már nem fognak tudni regisztrálni. Az nem világos, hogy mi a helyzet azokkal, akiknek már létezik fiókjuk. A streamingszolgáltató korábban már bejelentette, hogy időlegesen felfüggeszti az oroszországi gyártási munkálatait. Jelenleg négy orosz projekt munkálatai zajlottak. 

22:44 Körözést adott ki az ukrán ügyészség egy grúz származású orosz műsorvezető, Tina Kandelaki ellen. Irina Venediktova legfőbb ügyész a Facebook-oldalán is közölte, hogy amennyiben megpróbálja átlépni valamelyik határt, azonnal visszaviszik majd Ukrajnába. Venediktova azzal vádolja a műsorvezetőt, hogy a kremli propaganda terjesztője. Az ukrán ügyészség korábban egyébként a világhírű orosz rendező, Nyikita Mihalkov ellen is körözést adott ki hasonló vádakkal. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova viszont csak ironizált mindezen a Telegram-oldalán. Mint írta, pár éve ugyanígy keresték például Szergej Sojgut, és egyébként ott megtalálják. Sojgu az orosz védelmi miniszter, akivel szemben Ukrajna vizsgálódott 2014-ben, azzal vádolva őt, hogy illegális katonai szervezeteket hozott létre Kelet-Ukrajnában. Kandelaki pedig nemzetközileg ismert televíziós műsorvezető, az Apostol Group társalapítója. Az Instagram-oldalán február 26-án azt írta, hogy ő valóban nem foglalt állást az orosz hadsereggel szemben ebben a háborúban, ez viszont nem jelenti, hogy ne a békés rendezést szorgalmazná. 

22:32 Ukrajna nem fog egyezkedni a területi integritása kérdésében, de nyitott arra, hogy egy jövőbeli NATO-mentes modellről beszéljenek, mondta el az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagja a Fox Newsnak. Ukrajna eddig célként tűzte ki az Európai Unió- és a NATO-tagságot, előbbi gyorsított megszavazásáért már be is nyújtotta a kérelmet. Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont ellenzi mindkettőt, ha pedig Ukrajnát felvennék a NATO-ba, az szerinte a szövetségi rendszer agresszív terjeszkedésére lenne bizonyíték. David Arahamija azt mondta a Fox Newsnak, a NATO-országoktól eközben azt a választ kapják, hogy Ukrajna tagságát egyelőre nem tudják elképzelni, a következő öt–tíz évben legalábbis biztosan nem. 

22:20 Pakisztán miniszterelnöke, Imran Khan reagált az őt megszólító huszonkét diplomáciai vezető nyílt levelére. Utóbbiak azt kérték a Reuters szerint, hogy Pakisztán is ítélje el az orosz inváziót. Úgy tűnik viszont, Khan erre nem nagyon hajlandó, hiszen a levélre úgy válaszolt: „mit gondoltok ti rólunk? Hogy a szolgáitok vagyunk? És bármit mondtok, mi úgy teszünk?” Pakisztán egyébként tartózkodott az ENSZ-ben, amikor arról szavaztak, vizsgálják ki, Oroszország követett-e el háborús bűnöket. Khan egyben egy vasárnapi politikai gyűlésen rákérdezett: az Európai Unió nagykövetei írtak egy ilyen levelet Indiának is? Hozzátéve, hogy amikor Pakisztán és India két évig harcolt Kasmírért, akkor bezzeg nem cenzúrázták Indiát. 

22:10 Izraelbe érkezett az ukrajnai menekülteket szállító első repülőgép, és a következő hetekben több ezer újabb menekültet várnak – jelentette a Háárec című újság honlapja vasárnap. Az első gép Moldovából érkezett 150 utassal a fedélzeten. Az első járatot Naftáli Benet miniszterelnök, a moldovai származású Avigdor Liberman pénzügyminiszter, az etióp származású befogadási miniszter, Pnina Tamano-Sata, valamint Ajelet Saked belügyminiszter fogadta ünnepélyesen a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren. Később Lengyelországból és Romániából is érkezett egy-egy gép. Vasárnap így összesen mintegy négyszázan landoltak az izraeli hatóságok szervezett járataival, köztük száz olyan gyermek, akik családjaikat hátrahagyva kerültek Izraelbe.

Az első repülőn főként odesszaiak voltak, a legidősebb egy 94 éves férfi, s a legfiatalabb egy 11 napos kisbaba, aki az orosz invázió napján született. A legtöbben csak egészen kis méretű csomagot tudtak magukkal vinni. Többeket rokonaik várták Izraelben, ahová már korábban is sokan érkeztek az ukrajnai háború kitörése óta, de eddig egyéni, családi szervezésben. A 86 éves Zoja és 88 éves Michael Trachtenbergnek már harmadszor kellett elmenekülne életük során a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet beszámolója szerint. Michael gyerekként a nácik elől Doneckbe szökött, ahonnan 2014-ben, amikor az oroszok elfoglalták a várost, átmenekült Zsitomirba, onnan érkezett most Izraelbe. Rákban elhunyt egyetlen fiukat Zsitomirban temették el, nem tudják, hogy újra eljuthatnak-e a sírjához. (MTI)

22:05 Elismerte a rendőrség, hogy meghalt egy ukrán menekült Magyarországon. Részletek itt>>>

21:54 Egy ukrán színész, Pasha Lee (Pavlo Li) is elhunyt az irpinyi orosz támadások következtében az Ukrinform szerint. A filmsztár az invázió első napján csatlakozott az ukrán hadsereghez, azóta pedig folyamatosan részt vett a harcokban. A krími születésű Lee mindössze 33 éves volt. Halálát az ukrán újságíró-szövetség vezetője, Szerhij Tomilenko jelentette be a Facebookon. A színészt olyan filmekben lehetett látni, mint a Shtolnya (2006), a #Selfieparty (2016) vagy a Pravilo boya (2017). Emellett szinkronizált is, például Az oroszlánkirály, A hobbit vagy a Malibu Rescue ukrán változataiban. 

21:43 Felmondott a moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj tyeatr zenei igazgatója és vezető karmestere, miután úgy érezte, túl nagy nyomás nehezedik rá, hogy állást foglaljon az orosz invázió ügyében. Tugan Szohijev azonnali hatállyal távozik a moszkvai intézményből, ahogy egyébként otthagyja a toulouse-i nemzeti hangversenyzenekar zenei vezetői tisztségét is. Szohijev úgy érzi, lehetetlen helyzetbe hozták, választania kellett volna az egyaránt szeretett orosz és francia zenészei közül. A karmester nem beszélt arról, hogy elítéli-e az orosz inváziót, viszont elmondta, soha nem támogatott és nem is fog semmiféle konfliktust, öltsön az bármilyen formát. Szohijev szerint a zenészek is az ún. cancel culture áldozataivá válnak, hamarosan pedig neki is választania kellene Csajkovszkij, Sztravinszkij, Sosztakovics, illetve Brahms, Beethoven és Debussy közül.

Szohijevet egyébként 2014-ben nevezték ki a Bolsoj élére, az érkezésével pedig igyekeztek javítani a színházról kialakult képen. Előzőleg különféle botrányok tarkították az intézmény mindennapjait, ideértve a korábbi művészeti igazgató, Szergej Filin elleni 2013-as savtámadást is. Szohijev ugyanabból az észak-oszétiai régióból származik, mint Valerij Gergijev sztárkarmester. Utóbbit épp nemrég fosztották meg a müncheni filharmonikusoknál betöltött szerepétől, mert nem ítélte el nyilvánosan az orosz inváziót. 

21:31 A Pécsi Tudományegyetem (PTE) külön jelentkezési felületet nyitott meg azon hallgatók számára, akik az ukrajnai háború elől menekülnek, de szeretnék folytatni tanulmányaikat – közölte az intézmény vasárnap az MTI-vel. A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vasárnap szintén arról adott tájékoztatást, hogy az általa oktatott tudományterületeken biztosítja az Ukrajnából menekülő hallgatók számára, hogy folytathassák egyetemi tanulmányaikat az érvényben lévő szabályzatok keretei között. A PTE kiemelte, Magyarország első egyetemén több száz angol és magyar nyelvű képzésen folytathatják tanulmányaikat a menekültek. A jelentkező hallgatók automatikusan mentesülnek a jelentkezési díj megfizetése alól, és a PTE vezetése az alapítvánnyal egyeztetve jelenleg is dolgozik a további, hallgatóbarát pénzügyi részletek meghatározásán – olvasható a közleményben. Az egyetem közölte, a PTE karai 63 szakon ajánlottak fel idegen nyelvű képzéseket 413 hallgatónak (ezen belül 56 angol nyelvű szakon 379 hallgatónak), és 1960 helyet a magyar nyelvű szakokon, a saját kari költségvetésük terhére. A BCE közölte, pénzadománnyal, központi adománygyűjtéssel, illetve kollégiumi helyek felajánlásával is segíti az orosz–ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került embereket.

21:14 Fontos azzal tisztában lenni, hogy a háborút ellenző oroszok száma jóval magasabb annál, mint amennyieket az utcákon látni – erről beszélt a CNN State of the Union című műsorában vasárnap a Pussy Riot egyik tagja. Nadja Tolokonnyikova szerint a részvételért egyre súlyosabb árat lehet fizetni, ma már tizenöt évnyi börtönt is kockáztathat az, aki részt vesz egy ilyen megmozduláson. Ennek ellenére mégis lenyűgöző látni, mennyien vesznek részt a tiltakozásokon, vállalva az ezzel járó kockázatokat – tette hozzá a punkcsapat tagja. Tolokonnyikova elmondta azt is, a Facebook kormányzati betiltása, illetve az utolsó független tévécsatorna bezáratása után az oroszok alternatív módszereket keresnek, hogy értesüljenek a hírekről. VPN igénybevételével tudják például olvasni azokat a nyugati hírforrásokat is, amelyek már nem elérhetőek náluk. A zenész beszélt az orosz rendőrök által alkalmazott brutális erőszakról is. Kifejtve, hogy nemrég a lánya egy 14 éves barátját is ütlegelni kezdték, majd amikor a gyerek apja próbált közbelépni, őt is megverték, majd bebörtönözték. 

Egyébként a New York Times lembergi tudósítója szerint több ukrán is beszélt arról: az oroszországi hozzátartozóik nem hiszik el, hogy az orosz katonák valóban ártatlan civileket is bombáznak. A Belaruszban vagy Oroszországban élő rokonok, ha el is jutnak hozzájuk ilyen információk, hitetlenkedve nevezik ezeket álhíreknek, azt hangoztatva, hogy az orosz csapatok valójában korlátozott hadműveletet hajtanak végre, és nem is támadnak civileket. Vlagyimir Putyin közben az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt is igyekszik lejáratni, drogos náciként beállítva őt, ami sokakra hatással van. (Miközben Zelenszkij egyébként orosz anyanyelvű és zsidó felmenőkkel rendelkezik.) 

20:58 Az amerikai és európai vezetők megfontolják a CNN szerint, hogyan tudnának adott esetben támogatni egy külföldre menekült ukrán kormányt. Mindezt abban az esetben, ha Volodimir Zelenszkijt és társait Kijev elhagyására kényszerítenék a hatalmat átvevő oroszok. Számba vették azt az opciót is, hogy Zelenszkijék Lembergbe települjenek át, de azt szintén, hogy Lengyelországban állítsanak fel egy emigráns ukrán kormányt. A nyugati vezetők óvatosak azt illetően is, hogy egy száműzött ukrán kormány Zelenszkij vezetésével egyáltalán lehetséges-e, hiszen az ukrán elnök többször egyértelművé tette, hogy nem kívánja elhagyni Kijevet. Zelenszkij eddig visszautasított minden lehetőséget azon kívül, hogy a nyugatiak fegyverekkel és egyéb módokon segítsék őket az Oroszországgal szembeni küzdelemben. Amerikai diplomaták felvetették annak a lehetőségét is, hogy egy vagy két jelenlegi kormánytagot külföldre menekítsenek és ott támogassanak abban az esetben, ha Kijev elesik, és Zelenszkij nem tud vagy nem hajlandó elmenekülni. 

20:47 Az oroszok tartják ellenőrzésük alatt a zaporizzsjai atomerőművet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerint. A korábbi ukrán stáb jelenleg is a létesítményben dolgozik, viszont a menedzsmentnek jelenleg az orosz fegyveres erők parancsnoka osztja az utasításokat. Az ügynökség vezetője, Rafael Grossi elmondta, rendkívüli módon aggasztják a jelenlegi állapotok. Főleg, hogy az orosz fegyveresek elvágtak pár mobilhálózatot, ahogy az internet-összeköttetést is, így még nehezebb kommunikálni jelenleg a korábban támadás alatt álló, tűzvészt elszenvedő atomerőművel. Grossi szerint a dolgozók számára mindenképp lehetővé kellene tenni, hogy elvégezzék kötelességüket, mindezt bármiféle külső beavatkozás vagy nyomás nélkül. 

20:34 Amerikai háborús veteránok készülnek önkéntesként Ukrajnában harcolni – olvasható a The New York Times oldalán. Részletek itt>>>

20:28 Emmanuel Macron a Putyinnal való telefonbeszélgetése során aggodalmát fejezte ki egy Odessza elleni esetleges orosz támadással kapcsolatban, közölte a francia elnök hivatala vasárnap. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt előzőleg, hogy értesülése szerint Ukrajna ötödik legnagyobb városának bombázását tervezik az oroszok. Macron emellett kiemelte annak fontosságát, hogy tárgyalásos úton rendezzék a konfliktusokat, és Oroszország semmiképp ne támadja Ukrajna atomerőműveit. A közlemény szerint Putyin is egyetértett azzal, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség késlekedés nélkül kezdje meg vizsgálódásait az érintett területen. Putyin állítólag biztosította a francia elnököt arról, hogy nem kíván atomerőműveket támadni a következőkben. További információk itt>>>

20:15 Az ukrán határ túlsó oldalán elfogyott a burgonya, a hagyma és más zöldségek, a magyar gazdák ugyanakkor folyamatosan küldik az utánpótlást – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke vasárnap, az M1-nek nyilatkozva. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke elmondta, a Magyarországra menekülők mellett a Kárpátalján maradtakról is gondoskodniuk kell, s ebben az egyházak is nagy segítséget nyújtanak. Kiemelte, a Magosznak a határ közelében vannak telephelyei, raktárai, így nincs akkora árumennyiség, amelyet ne tudnának fogadni, olajozottan működik a rendszer. A szövetség elnöke példaként említette, hogy jövő héten a magyarországi malmok 24 tonna lisztet küldenek Kárpátaljára a Magyarok kenyere program keretében. Hangsúlyozta, a segíteni akaró magyar gazdák a Magosz honlapján találhatják meg azokat a csatornákat, amelyeken keresztül megtehetik a felajánlásaikat. Jakab István aláhúzta, a termékfelajánlások mellett pénzadományokat is várnak. (MTI)

19:58 Oroszország felszólította az Ukrajnával szomszédos országokat, hogy ne merjék a repülőtereiket elérhetővé tenni Ukrajnának, máskülönben hadviselő felekként fog rájuk tekinteni. A Reuters arról tájékoztatta az Agerprest, hogy bármelyik ország, amelyik a területén szállásolja el az ukrán harci gépeket, az oroszok szerint ezzel be is lép a konfliktusba. A nyilatkozatot az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov tette. Az AP szerint az orosz védelmi minisztérium azt hangoztatta, hogy egyes harci gépek Ukrajnával szomszédos országokban pihentek, például Romániában, illetve más országokban is, amiket viszont nem nevezett meg. (Digi24) Részletek itt>>>

19:45 A putyinizmus ideköltözött – A tévészékháznál tüntetett az ellenzék. Részletek itt>>>

19:31 Brit parlamenti képviselők sürgetik, hogy a nagy külföldi bankok zárják be moszkvai irodájukat. Többen ugyanis azzal vádolták meg őket, hogy profitálnak az orosz invázióból. Olyanokról van szó a brit Guardian szerint, mint a JP Morgan, a Deutsche Bank, a HSBC vagy a Credit Suisse. Az említett pénzintézetek együttesen több ezer főnek adnak munkát, banki szolgáltatást kínálva nagy cégeknek és tehetősebb ügyfeleknek Oroszországban. Egyes orosz üzletfelekkel, oligarchákkal persze már szakítaniuk kellett az EU-s és amerikai szankciók következtében, de a brit politikusok azt követelik, hogy teljesen vonuljanak ki Oroszországból. 

19:12 Lemondásra szólították fel a brazil jobboldali képviselőt, Arthur do Valt, amiért egy kiszivárgott felvételen az ukrán menekültekre tett szexistának mondott megjegyzéseket. São Paulo kongresszusi képviselője arról beszélt, hogy gyalogosan ment végig az ukrán-szlovák határon, és annyi gyönyörű nőt, mint ott, még sosem látott. Do Val szerint vagy kétszáz méter hosszan „abszolút istennőket” látott a menekültoszlopokban, és a Brazília legjobb nightclubja előtti sorokban nincs annyi gyönyörű nő, mint a menekültek sorai közt. Egy másik részletben a politikus, Jair Bolsonaro korábbi támogatója azt is mondta, hogy szerinte az érintett nőket könnyű megkapni, mert szegények. 

18:58 Az MSZP állításával ellentétben Magyarország – az Európai Unió valamennyi tagállamával együtt – részese az unió közösség polgári védelmi programjának – közölte a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője vasárnap, az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában. Deutsch Tamás kifejtette, a „GyurcsányMárki-Zay-féle baloldal európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István ma azt állította, hogy Magyarország egyedüliként nem vesz részt az Európai Unió közös polgári védelmi segélyprogramjában”. Deutsch szerint viszont az igazság az, hogy Magyarország – az Európai Unió valamennyi tagállamával közösen – részese a közösség polgári védelmi programjának. A magyar kormány képviselője hozzájárult ennek a polgári védelmi programnak az aktiválásához és Magyarország annak keretében rendkívül nagy mennyiségben fog egészségügyi eszközöket juttatni Ukrajnába, azon belül Kárpátaljára és azon túlra is – mondta Deutsch Tamás. Hangsúlyozta, „aki gyorsan ad, az kétszer ad”, Magyarország pedig ennek jegyében már 600 millió forintnyi segélyt, humanitárius támogatást juttatott el a háborútól szenvedő Ukrajnába a közös európai uniós polgári védelmi programot megelőzően.

18:46 Legalább 4357 tüntetőt vettek őrizetbe vasárnap Oroszországban a demonstrációkat monitorozó OVD-Info szerint. Ötvenhat városban is tiltakoztak az oroszok által kirobbantott háború ellen, annak ellenére, hogy a hatóságok folyamatosan tartóztatják le azokat, akik felszólalnak az invázióval szemben. Az orosz védelmi minisztérium szerint eközben több mint 3500 embert állítottak elő vasárnap.

Az MTI szemléje szerint Moszkvában 1700, Szentpéterváron 750, a többi városban pedig 1061 volt az előállítottak száma. A belügyminisztérium azt állította, hogy a megmozdulásokon mintegy 5200-an vettek részt. Az állami hírügynökség felidézte: hasonló méretű őrizetbe vételek tavaly januárban voltak, amikor országszerte tüntetéseket tartottak a megmérgezése után, németországi gyógykezeléséről hazatérő Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátásáért. Az orosz állami média arról számolt be, hogy a „különleges hadművelet” támogatói a hétvégén országszerte flashmob jellegű és egyéb rendezvényeket tartottak. Ezeken a megmozdulásokon az orosz páncélosokra felfestett „V” és „Z” betűt használták fő motívumként.

18:36 Felszólította Oroszországot egy texasi kongresszusi képviselő, Sheila Jackson Lee, hogy engedje szabadon a kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázót, Brittney Griner-t. Az amerikaiak attól tartanak, hogy Putyin túszként kívánja felhasználni a sportolót az Ukrajnával szemben vívott háborújában. Az orosz hatóságok arra hivatkozva tartóztatták le Griner-t, hogy elektromos cigarettához tartozó patronokat találtak nála, bennük bizonyos mennyiségű hasisolajjal. A sportolót az előző hónapban tartóztatták le, és ha bűnösnek mondják ki abban, hogy drogokat vitt be Oroszországba, akár tíz év börtönt is kaphat. 

18:26 Újabb intézkedést vezettek be Oroszországban a pénzügyi rendszer védelmében: 30 százalékos jutalékot vetettek ki a magánszemélyek valutavásárlásaira. Korábban már megtiltották az oroszoknak, hogy pénzt utaljanak külföldre és legfeljebb 10 ezer dollárral hagyhatják el az emberek az országot. Részletek itt>>>

18:16 Továbbra is Volodimir Zelenszkij nyilatkozatainak „leleplezésével” foglalkozik az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova. A politikus az elmúlt napokban többször posztolt hasonló témában Telegram-csatornáján, ma például azzal a Zelenszkij-megszólalással foglalkozva, ami egy néhány évvel ezelőtti, Szergej Lavrovval való párbeszédet érintett. Zelenszkij felidézte, amikor még egy Donald Trumppal való találkozón megközelítette őt az orosz külügyminiszter, majd be is mutatkozott neki, mire az ukrán elnök úgy válaszolt: „tudom, ki maga, szoktam én is tévét nézni”. Mit szeretne Oroszországtól? – kérdezte állítólag Lavrov, mire Zelenszkij azt mondta, kettejük közt szólva, szeretné, ha a területeiket felszabadítanák végre, és a kapcsolataik visszatérnének a tíz évvel korábbi állapotokhoz. Zelenszkij azt tanácsolta, hogy orosz partnere is próbálkozzon egy nyugodtabb retorikával, és akkor elérhetnek valamit. Lavrov az ukrán elnök szerint nagyon is egyetértett, viszont eztán felkapta a telefont, tárcsázott egy orosz csatornát és elmondta: épp most beszélt Zelenszkijjel, aki hajlandó belemenni az összes feltételükbe. Az ukrán elnök szerint ez jól jellemzi, kikkel állnak szemben, és hogy az oroszokat nem érdekli az, hogy mi lesz a dolgok következménye, csak az itt és most az, ami foglalkoztatja őket.

Zaharova szerint viszont az igazság az, hogy Lavrov soha életében nem tárcsázott egy csatornát sem, hogy csak úgy nyilatkozzon nekik valamit. A szóvivő szerint valóban találkoztak a felek 2019-ben, New Yorkban, ahol egyébként nem voltak egyedül, négyszemközt, a rövid beszélgetésüket láthatták az ENSZ-delegáció tagjai is. Másnap, amikor egy újságíró erről a beszélgetésről kérdezte Lavrovot, ő azt mondta: mindketten egyetértettek abban, hogy a donbaszi helyzetet a minszki egyezménynek megfelelően kell rendezni. A fontos Lavrov szerint az volt, hogy ezt Ukrajna elnöke is így látta. Marija Zaharova a Telegram-posztjában megjegyezte, mindez egyébként megtalálható az interneten is. 

18:03 Mit kell tenni légiriadó esetén? Erre az esetre készítik fel az ukrán lakosságot a hatóságok abban az SMS-ben, amit ezekben a percekben küldtek szét az ukrán mobiltelefonokra – jelenti beregszászi tudósítónk. Az üzenet szerint légiriadó esetén ki kell kapcsolnunk az elektromos készülékeinket, el kell zárni a gázt és a vizet, le kell kapcsolni a villanyt és be kell húznunk a függönyöket. Ezután a legközelebbi óvóhelyre kell mennünk, ahová ajánlatos a dokumentumainkat, pénzt és élelmiszert is vinni.

17:52 Oroszország ma egyértelműen háborús bűnöket követ el Ukrajnában – mondta el a brit Mirrornak Ben Ferencz (Ferencz Benjámin), a nürnbergi per utolsó élő ügyésze. A nyilatkozatot Nyáry Krisztián irodalomtörténész vette észre, és szemlézte az oldalán. A 102 éves Ferencz egykor olyan háborús bűnösöket vádolt meg, akik tagjai voltak a megsemmisítő osztagoknak, a Babijn Jar-i mészárlás során másfél nap alatt több mint 33 ezer ukrán zsidót meggyilkolva. Az egykori ügyész látta a tévében, hogy orosz bombatámadás érte a mészárlást felidéző emlékművet, ezért kötelességének érezte megszólalni. Ferencz szerint az orosz csapatok tudatosan civilek ellen indítanak támadást, ez pedig háborús bűn, így személyesen Vlagyimir Putyint is nemzetközi bíróság elé kellene állítani. Ferencz örülne, ha Putyint még rács mögött láthatná. 

17:42 Az ukránok megfelelő tervvel rendelkeznek arra az esetre, ha Volodimir Zelenszkijt meggyilkolják az oroszok – erről beszélt a CBS vasárnapi műsorában Antony Blinken. Az amerikai külügyminiszter szerint biztosítva lenne ez esetben a kormány folyamatossága, a megfelelő személy venné át a vezetést. Részletekbe Blinken nem kívánt bocsátkozni, ugyanakkor tiszteletét fejezte ki Zelenszkij iránt, amiért ezekben a válságos időkben is nemzete élén áll. Blinken szerint az a vezetés, amit mind Zelenszkij, mind a teljes ukrán kormány felmutatott, figyelemre méltó. 

17:30 A román Digi 24 hírtelevízió értesülése szerint szombaton a magyar hatóságok nem engedtek be Magyarország területére egy ukrán menekültekkel teli autóbuszt arra hivatkozva, hogy három gyermeknek nem volt biometrikus útlevele. A Pete–Csengersima határátkelőhely előtt hét órát várakoztatott autóbusz egyik utasa, egy 62 éves nő meghalt. További részletek itt>>>

17:18 Arra kéri a nyugati kormányokat, köztük az Egyesült Államokat az ukrán kormányfő, hogy szüntessék meg Oroszország és Belarusz tagságát a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) és a Világbankban. Denisz Smihal szerint ugyanis a két ország nem tett eleget a kötelezettségeinek, amikor a háború kirobbanása érdekében tettek különböző lépéseket. 

17:05 Az orosz erők tüzet nyitottak az ellenük tüntető tömegre a dél-ukrajnai Nova Kahovka városában, számolt be róla az ukrán Interfax hírügynökség. Nagyjából kétezren vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak az orosz megszállás ellen. Ukrán zászlókat lengettek és felszólították az orosz fegyvereseket, hogy távozzanak. Azok ehelyett a tömegbe lőttek, ennek során szemtanúk szerint öten megsebesültek. 

16:54 Legkevesebb 364 civil vesztette eddig életét Ukrajnában az orosz támadás következtében, további 759-en pedig megsebesültek az ENSZ emberi jogi hivatalának (OHCHR) közlése szerint. A március 5-éig meglévő adatok szerint a korábbiakhoz képest még 13-an haltak meg, 52-en pedig megsérültek. 

16:43 Az orosz kőolajimport tiltásának lehetőségéről tárgyal az Egyesült Államok az európai szövetségeseivel – erről beszélt a CNN-nek Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Blinken szerint mindezt úgy, hogy közben meggyőződjenek róla, továbbra is elegendő mennyiség áll rendelkezésre olajból a világpiacon. Az európai országok viszont ezt a lépést nemigen szeretnék megtenni, ugyanis erősen függnek a keletről érkező olajtól, Oroszország jelenleg is a világ második legnagyobb olajtermelője. Ha valóban nemet mondanának az orosz olajra, azzal az energiaárak mindenhol kilőnének, a fogyasztóknak pedig fájdalmas lenne szembesülniük a következményekkel. Az Egyesült Államok ezzel szemben jóval kevésbé függ az orosz kőolajtól. 

16:33 Az Ukrajnával határos országoknak a bejelentettnél határozottan nagyobb uniós támogatásra van szükségük a menekültáradat kezelésére – hangsúlyozta a varsói kormányfői hivatalban vasárnap rendezett sajtóértekezleten Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes. Az Ukrajnából érkező menekültáradat miatt az Európai Unió frontországai – Lengyelország mellett Szlovákia, Magyarország, Románia, valamint Moldova is, amely nem uniós tagállam – óriási kihívásokkal szembesülnek – fogalmazott Jablonski az MTI híre szerint. A jelenleg bejelentett uniós támogatás „határozottan nem elegendő” – tette hozzá. Közölte, hogy az EU Tanácsa hétfői miniszteri értekezletén „rendszerszintű, valódi”, a szükségletekkel arányos uniós támogatást fog sürgetni, olyat, hogy a humanitárius segítséget szervező tagállamok reális támogatást kapjanak Brüsszeltől. Múlt heti bejelentés szerint az EU 500 millió eurót szán a humanitárius segélyek fedezésére. Lengyelországba a vasárnap reggeli adatok szerint 922,4 ezren érkeztek Ukrajnából a háború kitörése óta.

16:15 Ha a nyugati országok nem segítik az ukránokat a légtér lezárásával vagy legalább elegendő harci eszközzel, az azt jelenti, hogy ők is az ukránok lassú legyilkolását akarják – jelentette ki vasárnap délután közzétett videójában Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a vinnicjai rakétatámadásra reagált, így arra, hogy nyolc lövedékkel elpusztították a városi repülőteret. Az ukrán elnök szerint nekirontottak a békés Vinnicjának, ami sosem jelentett fenyegetést Oroszországra semmi módon. „Egy brutális, cinikus rakétatámadás, ami teljesen elpusztította a repülőteret. Folytatják a totális elpusztítását az infrastruktúránknak, az általunk felépített életnek, a szüleink, nagyszüleink, ukránok generáció által felépített életnek”, jelentette ki.

Ők pedig naponta megismétlik, hogy zárják le a légteret Ukrajna felett, zárják le minden orosz rakéta előtt, „a terroristák előtt”, hozzanak létre egy humanitárius légteret bombák és rakéták nélkül. Zelenszkij szerint most humanitárius kötelesség is, hogy megvédjék őket, és ezt igenis megtehetik szerinte a nyugatiak. Ez most a nyugati vezetők felelőssége is, most és mindörökké, zárta videóját. Ismert, a héten tárgyalták a nyugati vezetők, hogy lezárják-e Ukrajna légterét, de végül abban maradtak, hogy más országok gépei nem szállhatnak be a konfliktusba, Putyin pedig egyértelműen kijelentette, hogy ha lezárnák a légteret, azt a háborúba való belépésként fogják értékelni.

15:54 Magyarország senkit sem hagy segítség nélkül – jelentette ki a Beregszász közelében fekvő asztélyi határátkelőn vasárnap Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki a helyszínen ismerkedett az ott kialakított segítségpont működésével. A kormányszóvivő Lehel Lászlóval, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával és Gerevich Jánossal, a szervezet beregszászi képviseletének vezetőjével közösen tekintette meg azt az ukrán oldalon található, a nap 24 órájában működő segítségpontot, ahol meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel és alapvető higiéniás cikkekkel várják a magyarországi belépésre érkező menekülteket. Tapasztalatait összegezve Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy folyamatosan fejlesztik a segítségpontot, ahol melegedősátor is rendelkezésre áll és napokon belül felépül egy vizesblokk, ami eddig hiányzott a határátkelő ukrán oldalán. Mint fogalmazott, a legszükségesebbek mellé „jó szót is kapnak, ami most a legfontosabb”. A szinte egy szál ruhában menekülőkre, itt, „ahol már biztonságban vannak, rázuhan az a lelki teher, amit útközben talán fel sem dolgoztak” – mondta.

Az MTI tudósítójának kérdésére, hogy készen áll-e Magyarország arra, hogy a humanitárius folyosók várható megnyitását követően újra több tízezer menekült indulhat meg a határátkelők felé, a kormányszóvivő kijelentette: a határrendészeti szervek felkészültek minden eshetőségre, mindenütt jelen vannak a segélyszervezetek, és önkéntes segítőkből sincs hiány. Ezen felül a kormány 3 milliárd forint pluszforrással is segítette annak a 6 karitatív szervezetnek a munkáját, amelyekkel szorosan együttműködik a humanitárius válság kezelésében. (MTI)

15:41 Ukrajna legismertebb festője nemcsak kortársa volt Frida Kahlónak, de sorsuk és szuggesztív művészi látásmódjuk között is fel lehet fedezni párhuzamokat. Makrai Sonja cikkét itt olvashatják>>>

15:26 Ismét telefonon egyeztetett egymással Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron, számolt be róla a BBC. A két politikus vasárnap egy és háromnegyed órán át tárgyalt a francia elnökség közlése szerint. Arról, hogy mire jutottak, egyelőre nem lehet többet tudni. Előzőleg csütörtökön beszéltek egymással a felek, abból a tárgyalásból pedig Macron azt szűrte le, hogy az orosz elnök egész Ukrajnát akarja magának. Vasárnap egyébként Putyin egyeztetett a török elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal is, aki szintén a gyors békekötést sürgette, Putyin viszont azzal vágott vissza, hogy az ukránoknak kellene jóval konstruktívabbnak lenniük. A Kreml álláspontja szerint az oroszok csak akkor állnak le, ha előtte Kijev felfüggeszti a harcokat, és teljesíti az orosz követeléseket.

15:14 Lemondott a belarusz vezérkari főnök a Korrespondent.net ukrán oldal szerint. A hírt közlő újságíró mellékelte a védelmi miniszternek szóló, felmondólevelet is. Viktor Gulevics vezérőrnagy eszerint arra hivatkozott, hogy nem akar több belarusz katonát irányítani Ukrajnába, főleg mikor a belarusz erők tömegesen tagadják meg a harcokat, így nem tudnak csapásmérő zászlóaljakká összeállni. Gulevics szerint a parancsnokok lecserélése sem hozhat eredményt, ezért kéri a felmentését. 

A belarusz védelmi minisztérium viszont később cáfolta, hogy hasonló lemondás történt volna. A hivatal szerint Gulevics, ha valóban távozni kívánt volna, akkor nem a védelmi miniszternek, hanem a hadsereg főparancsnokának, Aljakszandr Lukasenkának küldte volna meg a nyilatkozatát. Gulevics egyelőre nem szólalt meg az ügyben. 

15:00 Kísérleti atomreaktorral rendelkező fizikai kutatóintézetet környékét lőtték az oroszok az ukrajnai Harkiv városában – írja a Sky.com. A tudósítás szerint a támadás „nagyszabású ökológiai katasztrófához” vezethet.

14:48 A száműzött fehérorosz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja úgy gondolja, hogy az ország vezetője gyakorlatilag átadta a Fehéroroszország feletti ellenőrzést a Kremlnek. (Bővebben itt olvashat erről.)

14:09 Több orosz üzlet is korlátozza az alapvető élelmiszerekből megvásárolható mennyiségét – írja a The Moscow Times nyomán a Hvg. Az orosz kormány közlése szerint ezzel egyrészt a megfizethető árakat igyekeznek fenntartani, másrészt a feketepiaci spekulációnak igyekeznek elejét venni. Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium hétvégi közlése szerint ugyanis voltak, akik a saját szükségleteiknél lényegesen nagyobb mennyiségben, olykor tonnaszámra vettek élelmiszert, vélhetően azért, hogy továbbértékesítsék. A tárca szerint a kiskereskedők szakmai szervezete kérte, hogy a boltok korlátozhassák a magánembereknek eladott élelmiszer-mennyiséget, amire rá is bólintottak.

14:00 Oroszország csak akkor állítja le hadműveletét, ha Ukrajna abbahagyja a harcot, és teljesítik Moszkva követeléseit – áll a Kreml közleményében, ami Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök közötti beszélgetésről számol be. A 444.hu a The Guardianre hivatkozó közlése szerint Putyin azt mondta, a hadművelet a terveknek és az ütemezésnek megfelelően zajlik, és reméli, hogy az ukrán tárgyalópartnerek konstruktívabb megközelítést alkalmaznak a tárgyalásokon, illetve figyelembe veszik a helyszíni valóságot – közölte a Kreml.

13:45 A Sky News értesülései szerint az orosz rakéták teljesen lerombolták a Vinnicjai regionális repülőteret. Vinnicja 260 kilométerre van Kijevtől, 429 kilométerre Odesszától, és 369 kilométerre  Lembergtől (Lviv).

13:41 Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását vasárnap a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a várakozásával indokolta a lépést, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt nyugati szankciók és az ezek nyomán érvénybe léptetett tőkekorlátozások hatással lesznek a külföldre irányuló fizetésekre, köztük az orosz államadósság-szolgálati kötelezettségek törlesztésére is. (MTI)

13:39 Több orosz bank bejelentette vasárnap, hogy hamarosan megkezdi a kínai UnionPay kártyaüzemeltető rendszerét használó kártyakibocsátást, amelyhez társul Oroszország saját Mir-hálózata. A kínai fizetőrendszerre való áttérésre azután döntöttek az orosz bankok, hogy a Visa és a MasterCard közölte: felfüggeszti oroszországi tevékenységét. A Visa és a MasterCard kártyái országon belül továbbra is működnek, viszont külföldön nem lehet vásárolni velük. Nem működnek a külföldön kibocsátott Visa- és MasterCard-kártyák sem Oroszországban.

A UnionPay egy 2002-ben létrehozott nemzetközi fizetési rendszer, amely 2005-ben vált nemzetközivé. Alkalmazásával 180 országban lehet fizetni egyebek között Magyarországon, Svájcban, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Mexikóban, Cipruson, Thaiföldön, Indiában, Izraelben, Portugáliában, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában, és Ausztriában. (MTI)

13:17 Volodimir Zelenszkij szerint „ez az az idő, amikor le tudjuk győzni a gonoszt, amikor még nem túl késő”. Az ukrán elnök friss Facebook-bejelentkezésében az orosz állampolgárokhoz is szólt – szúrta ki a Telex. Azt mondta nekik, „ez a harc nem csak az ukrajnai békéért folyik, ez a harc a szabadságunkért folyik. Ha most csendben maradtok, akkor a jövőben csak a szegénységetek fog beszélni helyettetek. Ne maradjatok csendben” – írta.

13:00 Az ukrajnai konfliktus „nem katonai művelet, hanem háború” – közölte vasárnap Vatikánban Ferenc pápa. A szentatya egyben visszautasította Oroszország azon állítását, mely szerint „különleges hadműveletet” hajt végre Ukrajnában, mivel szerinte az országot háború sújtja. „Ukrajnában a vér és a könnyek folyói áradnak. Ez nem csak egy katonai művelet, hanem egy háború, amely halálhoz, pusztuláshoz és nyomorúsághoz vezet” – mondta a pápa a Szent Péter téren összegyűlt tömegekhez intézett heti beszédében. (BBC)

12:51 Petíciót indít az LMP a paksi bővítés ellen, hogy lehetőséget adjanak az embereknek a beruházással kapcsolatos „akaratuk kifejezésére” – jelentette be Kanász-Nagy Máté, a párt társelnöke. (Bővebben erről itt olvashat.)

12:34 Rakétatámadások miatt Zsitomir megyében 40 ház omlott össze. A hírt az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) közölte – írja a Karpat.in.ua. Korosztenyben egy ember meghalt, ketten pedig megsérültek, mikor egy lakótelepet ért rakétatalálat. A helyszínre kiérkező tűzoltók öt gyereket mentettek ki a pincehelyiségekből. Ovrucsban 30 ház semmisült meg, az előzetes adatok szerint áldozatok nincsenek.

12:15 Több mint 600 tüntetőt tartóztattak le 21 orosz városban, amióta Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki aktivista felszólította az oroszokat, hogy tiltakozzanak az ukrajnai háború ellen – jelentette a BBC az OVD-Info független orosz médiafigyelő szervezetre hivatkozva. A megfigyelőcsoport helyi források alapján azt közölte, hogy több mint 200 embert vettek őrizetbe a szibériai Novoszibirszkben. Navalnij ma délután 2 órára tüntetéseket hirdetett Moszkvában és Szentpéterváron. A tömeges letartóztatások általánossá váltak az oroszországi kormányellenes tüntetéseken. Az OVD-Info szerint eddig legalább 8000 tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban az ukrajnai háború kezdete óta. (BBC)

12:02 Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy repülőgépeket ad Lengyelországnak, ha Varsó úgy dönt, hogy vadászgépeket küld Ukrajnába – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap. Arról beszélt, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogyan tudnák pótolni a lengyel gépeket, ha Varsó úgy döntene, hogy repülőgépekkel segíti Ukrajnát. (The Guardian)

11:55 Már több mint másfél millió ember hagyta el Ukrajnát a szomszédos országokba menekülve – közölte az ENSZ menekültügyi szervezete. A testület becslései szerint júliusra négymillió főre duzzadhat a menekültek száma. (Sky News)

11:46 A Kijev melletti Irpiny evakuációs pontját orosz támadás érte vasárnap – írja a CNN a helyszínen tartózkodó tévéstábokra hivatkozva. Helyi beszámolók szerint legalább három ember, köztük két gyerek életét vesztette a robbanásokban. (Telex.hu

11:43 Egyedül, egy kezére írt telefonszámmal kelt át az ukrán-szlovák határon egy kisfiú. (A történetét itt olvashatják.)

11:30 Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) meghiúsította a Kreml arra irányuló tervét, hogy létrehozza az úgynevezett „Ukrán Szövetségi Köztársaságot”, amelynek öt nyugat-ukrajnai megye, közte Kárpátalja is tagja lett volna – adta hírül a Kárpáthir.com szombaton az SZBU Ivano Frankivszk-i főosztályának sajtószolgálatára hivatkozva. (Erről bővebben itt olvashat.)

10:56 Meghívta Elon Musk techmilliárdost a háború utánra Ukrajnába Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az üzletember ugyanis az orosz invázió alatti országban ellehetetlenülő kommunikációt saját műholdas internet-szolgáltatásával állította helyre. Zelenszkij azt is írta (a Twitteren), hogy ha rendeződik a helyzet, akár közös űrprojektről is tárgyalhatnak. (Hvg)

10:46 Sértetlenek a péntek hajnalban orosz irányítás alá került zaporizzsjai atomerőmű biztonsági rendszerei, a sugárzás továbbra is normális szinten marad – közölte vasárnap délelőtt az ukrán nukleáris szabályozó hatóság. Európa legnagyobb atomerőművét Oroszország a hét elején drámai támadással foglalta el, a harcokban adminisztratív épületet találat is ért – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.

10:27 Miközben a világ vezető hírportáljai az ukrajnai háborúról írnak, a Magyar Nemzet honlapjának vasárnap délelőtti vezető anyaga az alábbi címmel fut: „Georg Spöttle: Márki-Zay Péter nemzetbiztonsági kockázatot jelent​”.​ Ami a háborús vonatkozásokat illeti, a kormánylap által biztonságpolitikai szakértőként címkézett Spöttle szerint a gáz importálása mellett az Egyesült Államok abban érdekelt, hogy minél több fegyvert tudjon értékesíteni Európában, azok az uniós országok pedig, amelyek fegyverszállítmányokkal támogatják Ukrajnát, csak súlyosbítják a helyzetet.

10:15 Az orosz Pravda Oroszország barátai között tartja számon Magyarországot, amiért az Orbán-kormány nem támogatja a fegyverszállításokat Ukrajnának. (Erről bővebben itt olvashat.)

10:05 Az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, nagy pontosságú fegyverekkel hatástalanították az ukrajnai Sztarokosztyantinyiv katonai légibázist vasárnap reggel – állítja az orosz védelmi minisztérium. Az orosz védelmi minisztérium szerint „az orosz fegyveres erők továbbra is csapást mérnek Ukrajna katonai infrastruktúrájára”. Közlésük szerint egy ukrán irányítású S–300-as rakétarendszert is megsemmisítettek. Hozzátették, Oroszország 10 ukrán repülőgépet és helikoptert lőtt le az elmúlt 24 órában. (The Guardian)

09:54 Gabonakiviteli tilalom lépett érvénybe Magyarországon. A mától (márcuis 3., vasárnap) érvényes jogszabály a búza, a rozs, az árpa, a zab, a kukorica, a szójabab és a napraforgómag kivitelére vonatkozik. Az agrárminiszter péntek estére ígérte, de végül szombaton késő este jelent meg a gabonakiviteli tilalomról szóló rendelet. Nagy István azzal indokolta ezt, hogy a háború miatt a tőzsdei árak az egekbe szöktek, hiszen Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabona exportőre, de kikötői a bombázások miatt nem működnek. A kormány ezzel az intézkedéssel igyekszik a hatást tompítani. A vasárnaptól érvényes jogszabály a búza, a rozs, az árpa, a zab, a kukorica, a szójabab és a napraforgómag kivitelére vonatkozik, kivéve a humanitárius szállításokat és a tranzitot. (Hvg.hu)

09:43 Tűzszünet lépett életbe Mariupolban. ​A helyi városi tanács közlése alapján a tilalom helyi idő szerint 10 és este 9 óra között lesz érvényben, így 12-21 óra között újra megpróbálkoznak a lakosság evakuálásával, írja a Telex, a BBC-re hivatkozva. Szombaton hasonló, rövidebb mentőakcióra készültek, de azt lényegében percek után be kellett szüntetni, miután az oroszok a tűzszüneti megállapodás ellenére tovább lőtték a várost. ​

09:37 Záhony polgármestere, Helmeczi László ma reggel Facebook-posztban foglalta össze a segítségnyújtás tudnivalóit. „A napokban a záhonyi vasútállomáson 20 ezer Ukrajnából a háború elől menekült embernek segíthettünk, kinek egy palack vízzel, kinek szállással, étkezéssel. Átválogattunk 50 000 kg adományt, és már eljuttattunk 5 kamion főként élelmiszert a határon túlra. Mindezt 150–200 lelkes önkéntes munkájával. A város emberi erőforrásai és a tároló kapacitása véges, adjatok egy kis időt, hogy a már eddig összegyűjtött adományok eljussanak a legrászorultabbak részére és maradék erőnket a menekültek ellátására fordíthassuk. Raklapos, tartós élelmiszert még be tudunk fogadni, és azonnal tovább küldeni Ukrajnába.” A polgármster hozzátette: „nincs annál nagyobb köszönet kifejezése, mikor egy megtört tekintettű anya egy pillanatra megkönnyebbülten ránk mosolyog, és csak egy szót tud mondani: »Спасибі« (Köszönöm). Ezért érdemes csinálni.”

09:27 A WHO, az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint több egészségügyi központot is támadás ért Ukrajnában. Mindez megsérti a nemzetközi humanitárius jogot – emlékeztetnek. A támadásokban hat ember meghalt és 11-en megsérültek. (Sky News)

09:21 Andrzej Duda lengyel elnök Facebook-posztban közölte, hogy az éjszaka egyeztetett az ukrán kollégájával. Mint megjegyezte: az elszántság és a harci szellem nem hagyja el Ukrajna védelmezőit és elnöküket. Emellett megköszönte az eddigi támogatásokat, és újabb segítséget kért a háború áldozatai számára.

09:09 A Kijev megyei Ivankivben zajló harcok során súlyos sérülést szenvedett az a helytörténeti múzeum, mely az ukrán naiv művészet kiemelkedő alakjának festményeit őrzi. Marija Primacsenko (1909–1997) huszonöt műve semmisült meg a robbanásban. A múzeum az orosz betörés stratégiai pontján fekszik, Csernobil és Kijev között. (Erről bővebben itt olvashat.)

09:00 Szombaton újból mélypontra került a forint az euróval szemben: a közös európai fizetőeszközért 387,4 forintot is kértek – írta vasárnap reggel a Hvg. A hétvégi kereskedés természetesen nem annyira intenzív, mint hét közben, mégis látszik, hogy a forint gyengélkedése nem állt meg. Az előző mélypontot pénteken érte el a magyar fizetőeszköz, akkor 386 forintnál is többe került egy euró. (Hvg.hu) 

08:52 ​Az ukrán fegyveres erők állítása szerint eddig több mint 11 ​ezer​ orosz katona vesztette életét ​az orosz invázióban​. Ez 285 harckocsi, 109 tüzérségi rendszer és 48 helikopter​ megsemmisítését, elfoglalását jelenti​. Az orosz hadsereg még nem erősítette meg ezeket az adatokat. (Sky News)

08:33 A brit hírszerzés legfrissebb adatai szerint az oroszokat meglepte az ukrán ellenállás ereje és léptéke, amire az oroszok úgy válaszoltak, hogy lakott területeket vettek célba Ukrajnában, például Harkivban, Csernyihivben vagy Mariupolban – írja a Telex a Sky Newsra hivatkozva. Mint emlékeztetnek rá, az oroszok hasonlóan cselekedtek 1999-ben Csecsenföldön és 2016-ban Szíriában is. A hírszerzés szerint az orosz előrenyomulást lassítja, hogy az ukránok az utánpótlásaikat támadják. (Telex.hu)

08:18 Körülbelül 15 ház semmisült meg a Kijevtől 180 kilométerre északnyugatra fekvő Ovrucs városában – közölte az ukrán állam katasztrófavédelmi szolgálata. A The Guardian beszámolója szerint az épületek rakétatámadás áldozatai lettek. Egy ember életét vesztette, ketten megsérültek. Egy alagsori menedékhelyről öt gyereket sikerült kimenteni. (The Guardian)

08:05 Felfüggeszti tevékenységét Oroszországban a Szabad Európa Rádió. Közleményük szerint azért teszik ezt, mert orosz egységük péntek óta csődeljárás alatt áll, valamint azért, mert újságíróikon egyre nagyobb a rendőrségi nyomás. (BBC)

07:53 Vitalij Klicsko, kijevi polgármester és öccse, Volodimir Klicsko Ukrajnában akarnak maradni és tovább harcolni az orosz csapatok ellen. A két profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok a Welt am Sonntag című német, vasárnaponként megjelenő hetilapnak nyilatkozott. A 24.hu összefoglalója szerint Vitalij Klicsko úgy fogalmazott, hogy „igazán kínos” lenne számára, ha megválasztott polgármesterként elhagyná a hazáját ebben a helyzetben. „Ha most elmennék, az árulás volna, és nem tudnék többet tükörbe nézni” – jelentette ki a kijevi polgármester. A legendás ökölvívótestvérek szerint az ukrán katonák és civilek harci szellem töretlen. – Megható látni, hogy embereink hogyan harcolnak a jogaikért – mondta Vitalij Klicsko.

07:45 A BRFK és a társszervek szombaton 2248 menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokon. Az ukrajnai háború elől 2022. szombaton 2248 ember, köztük 512 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte vasárnap reggel a rendőrség.

Mint írják, a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 17 ember, köztük kilenc gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival. (Police.hu)

07:20: Lassan szőnyegbombázással ér fel, mennyi nyugati cég függeszti fel oroszországi tevékenységét. Egy nem teljes, ám beszédes listában összeszedtük, mely termékeket és szolgáltatásokat kell most egy darabig biztosan nélkülöznie az oroszoknak. (Erről bővebben itt olvashat.)