Oroszország hiperszonikus fegyvert vetett be, Olaszország segít újraépíteni a mariupoli színházat – percről percre

Oroszország hiperszonikus fegyvert vetett be, Olaszország segít újraépíteni a mariupoli színházat – percről percre

Mentőalakulatok tagjai dolgoznak a tüzérségi támadásban megrongálódott nemzeti közigazgatási akadémia romjai között Harkivban 2022. március 18-án. (MTI/AP/Andrew Marienko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

  • Egyre jobban eldurvulnak a harcok Mariupolban.
  • 3,3 millió ember hagyta el Ukrajnát a háború kezdete óta.
  • Pénteken is egyeztetett Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin, de továbbra sem látszik a háború vége.
  • Zelenszkij szerint az invázió kezdete óta több mint harminc települést foglaltak vissza.
  • Telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden és Hszi Csin-ping is, az amerikai elnök pedig figyelmeztette kínai kollégáját: nagy ára lesz annak, ha a kínaiak megsegítik Oroszországot.
  • Pénteki közvetítésünket itt találják.

Kérjük, frissítsék cikkünket az új bejegyzések megjelenése érdekében.

22:50 Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború elől menekülő gyerekeket fokozottan fenyegeti az embercsempészet és a kizsákmányolás. Az UNICEF ​​szerint 1,5 millió gyerek menekült el az országból az orosz invázió február 24-i kezdete óta, közülük 500-an kísérő nélkül. „Az ukrajnai háború tömeges elvándorláshoz és menekültáradathoz vezet – ezek olyan körülmények, amelyek az embercsempészet jelentős megugrásához és akut gyermekvédelmi válsághoz vezethetnek” – mondta az UNICEF ​​európai és közép-ázsiai regionális igazgatója. „A lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekek rendkívül ki vannak téve a családjuktól való elszakításnak, kizsákmányolásnak és emberkereskedelemnek” – mondta Afshan Khan, sürgette a kormányokat, hogy hozzanak intézkedéseket a biztonságuk érdekében. (BBC)

22:30 Már nincs vasúti kapcsolat Ukrajna és Fehéroroszország között az ukrán vasúthálózat elnöke szerint. Okekszandr Kamysin ezt azután jelentette be, hogy nyilvánvalóan kudarcot vallott a fehérorosz vasutasokhoz intézett felhívása, hogy ne szállítsanak orosz katonai vonatokat Ukrajna felé. (BBC)

21:59 A Kyiv Independent szombaton arról számolt be, hogy Oroszország illegálisan harcra kényszeríti az orosz ellenőrzés alatt álló Donbász térségében élő, képzetlen férfiakat, és a frontvonalra viszi őket. „Ezek az emberek még soha nem tartottak géppuskát a kezükben” – mondta Olekszij, az oroszok által megszállt donyecki Hresztivka 24 éves lakosa barátairól, osztálytársairól és korábbi kollégáiról beszélve, akikről tudja, hogy besorozták őket. Egy Anasztázia nevű donbaszi asszony azt mondta a hírportálnak, hogy ezek a donbászi civilek frontállásokban kénytelenek szolgálni, és az orosz erők lelövéssel fenyegetik őket, ha nem tesznek eleget a parancsnak. A nyilatkozók vezetéknevét biztonságuk érdekében nem közölte a Kyiv Independent. (The Guardian)

21:20 Szombaton is folyamatosan érkeztek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság budapesti ügyfélszolgálatára az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők, hogy „menedékeskénti elismerés iránti kérelmüket benyújthassák” – áll a főigazgatóság közleményében. A kérelmet benyújtók száma napról napra nő. Az elmúlt egy napon ismételten közel 400 kérelmet nyújtottak be. A Főigazgatóság munkáját egy mobil ügyfélszolgálati busz is segíti, melyben ugyan úgy be tudják nyújtani az ide érkezők a kérelmüket, mint az ügyfélszolgálatokon vagy a gyűjtőponton. Munkatársaik megemelt létszámmal hétvégén is folyamatosan rögzítik a külföldiek adatait és kérelmeit. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta – 2022. március 19. 12:00 órai adatok alapján – eddig 3961 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. (MTI)

 

21:10 Összesen 6623 embert evakuáltak szombaton az ukrán városokból humanitárius folyosókon keresztül – közölte egy magas rangú tisztviselő. A pénteki szám 9000 volt. Az ostromlott Mariupol városát 4128 ember hagyta el – közölte Kyrylo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője. (BBC)

21:00 Egy mariupoli rendőrtiszt videóját osztják meg egyre többen a közösségi médiában, írja a The Guardian. Michail Vershnin egyenesen Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnökhöz könyörög, miután a várost szinte a földdel tették egyenlővé az oroszok. „Gyerekek és öregek haldokolnak. A várost lerombolták, eltörölték a föld színéről – mondja a férfi oroszul a pénteken felvett videóban. Arra emlékezteti a politikusokat, hogy segítséget ígértek. „Biden, Macron, ti nagy vezetők vagytok. Legyetek azok mindvégig – teszi hozzá. 

20:50 Több mint 3,3 millióan menekülte el Ukrajnából a nyugati határon keresztül a háború kezdete óta – közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes. A belföldi menekültek száma meghaladja a 2 milliót. Ukrajna 190 ezer civilt evakuált a frontterületekről humanitárius folyosókon keresztül az orosz invázió kezdete óta – mondta Verescsuk. A kijevi és a luhanszki régiókban szombaton működtek a folyosók, de a Mariupolba tervezett folyosó csak részben működött, az orosz csapatok nem engedték át a buszokat – tette hozzá. (BBC)

20:35 Magyarország mindenkit megvéd, aki a háború elől menekül, de a határok megvédésével fenntartja az ország belső biztonságát is, ezért folytatni fogják a migráció és bevándorlásellenes politikát a jövőben is – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Bakondi György azt mondta, most már nem az ukrajnai háború elől, hanem a háborúból menekülnek az emberek, ilyenkor a segítségnyújtásnak helye van, hiszen Magyarország az első biztonságos ország számukra.
Ezzel szemben a déli, szerb határszakaszon továbbra is fiatal férfiak, ismeretlen identitással, okmányok nélkül, erőszakosan próbálnak bejutni az általuk kiválasztott és jónak tartott országba azért, hogy bejussanak az Európai Unió területére – mondta, megismételve, hogy fontos a mostani humanitárius segítséget elhatárolni a déli határszakaszon érzékelhető illegális migrációtól. A háború hatására nem változott a déli határszakaszon az illegális bevándorlás, a török határőrizet szerint 100-200 százalékos a növekedés. (MTI)

20:20 Szombatig közel 14 400 orosz katona vesztette életét Ukrajnában – közölte az ukrán külügyminisztérium. A tárca hivatalos Twitter-fiókjának szombati bejegyzése szerint az invázió óta 95 repülőgépet, 115 helikoptert, 1470 páncélozott járművet, 213 tüzérségi egységet és számos egyéb felszerelést vesztettek el az orosz fegyveres erők. A hírt közlő CNN felhívta a figyelmet, hogy nem állt módjukban ellenőrizni az adatokat.

19:55 Kijevben 228 embert, köztük 4 gyereket öltek meg Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta. A városi tanács szerint több mint 900 polgár, köztük 16 gyermek megsebesült. Csaknem 40 ház, hat iskola és négy óvoda sérült meg – írja a The Guardian a Kyiv Independentre hivatkozva.

19:50 Annak ellenére, hogy újabb támadástól kell tartani, tovább folytatják a túlélők, sebesültek és elhunytak utáni keresést Mikolajiv laktanyája területén, amelyet pénteken ért bombatámadás. A laktanyában körülbelül 200 ukrán katona aludt a bombázás idején. Eddig több mint ötven holttestet húztak ki a romok alól, 57 sérültet ápolnak kórházban. A mentést nehezíti, hogy tegnap éjjel mínusz hat fok volt, félő, hogy több túlélőt már nem találnak a mentőalakulatok. (BBC)

19:32 Őrizetbe vettek Kárpátalján két orosz állampolgárt, akik az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) szerint orosz megbízásból felderítést, diverziós tevékenységet végeztek – szúrta ki a Kárpáthír értesülését a Telex. A telefonjaikon a megye területén felállított ellenőrzőpontokról készült fotók voltak. Az ukrán Állami Nyomozó Iroda és a határőrség munkatársai fokozott figyelmet fordítanak a Kárpátalja területén felderítési és diverziós tevékenységet folytató személyek kiszűrésére – közölték. Egyiküket akkor állították elő, amikor az egyik határátkelőn Szlovákia irányába megpróbálta elhagyni Ukrajnát. Egy másik orosz állampolgárt Lviv megyében, a rava-ruszkai átkelőn vettek őrizetbe. Az ő telefonján is gyanús fotók voltak.

19:15 Legkevesebb 847 civil, köztük 64 gyermek halt meg Ukrajnában a február 24-i invázió kezdete és március 18., péntek között – közölte az ENSZ Emberi Jogi Hivatala (OHCHR). Ez 31 halálesettel több, mint az előző, pénteken közzétett napi frissítés. További 1399 polgári személy, köztük 78 gyerek megsebesült, főként ágyúzások és légicsapások következtében – közölte az OHCHR. Az ENSZ szerint a tényleges adatok ennél jóval magasabbak lehetnek. (BBC)

18:55 Olaszország felajánlotta, hogy segít újjáépíteni a lerombolt mariupoli színházat, jelentette be az ukrán kulturális miniszter, Olekszandr Tkacsenko. Olasz kollégája, Dario Franceschini a Twitter-oldalán szintén erről számolt be, miután telefonon egyeztettek az ukrán politikussal. A színházak, legyenek bármely országban, az egész emberiséghez tartoznak – írta Franceschini. Tkacsenko szerint közös erővel fogják újraépíteni az oroszok által porig rombolt színházat, „rögtön azt követően, hogy Ukrajna győzelmet aratott az orosz megszállók felett”. Az UNESCO kulturális örökségvédelemmel foglalkozó bizottsága is azonnali támogatást nyújt Ukrajnának, még ha a mariupoli színház nem is volt hivatalosan az UNESCO világörökségi része. 

18:44 A Hromadske nevű ukrán digitális műsorszolgáltató szerint nyoma veszett az egyik munkatársuknak, vélhetően orosz katonák hurcolták el. Victoria Hroscsináról március 12-én hallottak utoljára, egy nappal azt követően, hogy az oroszok által megszállt Enerhodar városából jelentkezett. Ljudmila Denisová ukrán emberi jogi biztos szerint az orosz erők a szintén megszállt Berdjanszk városban rabolhatták el a tudósítót. Roscsina mellett számos más aktivistát és hivatalnokot is elrabolhattak már az oroszok, köztük három napja Nova Khakovka város egy magas rangú tisztviselőjével. Dmitro Vasziljev felesége a Facebook-oldalán azt írta, mindez férjének az Oroszországgal szembeni negatív hozzáállása miatt következhetett be. 

18:31 Újabb gépet kényszerítettek a földre a britek, jelentette be Grant Shapps közlekedési miniszter szombaton. Jelenleg is zajlanak a vizsgálatok a gép potenciális orosz kötődésével kapcsolatban. Shapps a Twitter-posztjában hozzátette, továbbra is határozottan fel fognak lépni Vlagyimir Putyin és az ő illegális ukrajnai háborúja ellen. 

18:21 Alekszandr Lukasenka szerint Putyin jobb egészségnek örvend, mint valaha. Részletek itt>>>

18:10 Volodimir Zelenszkij sürgeti Svájcot, hogy segítsen fellépni azon orosz oligarchák ellen, akik az európai államban tartják pénzeiket, onnan segítve fenntartani a háborút. Az ukrán elnök a berni háborúellenes tüntetésen résztvevő ezreket szólította meg, megköszönve Svájcnak azt a támogatást, amit eddig az orosz invázió kezdete óta nyújtott. A Reuters szerint viszont a svájci pénzügyi szektor kapcsán nem finomkodott, és úgy fogalmazott: „az önök bankjaiban rejlik azon emberek pénze, akik ezt a háborút kirobbantották”. Szerinte az is a „gonosz elleni küzdelem” része lenne, ha befagyasztanák ezeket a számlákat. 

17:55 Magyarország újabb humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának: hamarosan az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközökből álló szállítmányt indítanak útnak – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a hivatalos közösségi oldalára szombaton feltöltött videóban. Elmondta, hogy az orvosi csipeszek, ollók, érfogók, műszertálcák, infúziós kellékek, orvosmechanikai eszközök, gyógyszerek és kötszerek mellett több ezer sebészeti műtőkesztyű előkészítése már megkezdődött az állami egészségügyi tartalékból. A szállítmányt a következő napokban útnak is indítják a katasztrófavédelem közreműködésével.

A kormányszóvivő felidézte, hogy a kormány már korábban is szállított orvosi és orvostechnikai eszközöket Ukrajnába. A háború kitörése előtt 120 lélegeztetőgépet juttattak kárpátaljai és más ukrajnai kórházakba, az elmúlt napokban 200 lélegeztetőgépet, 250 betegmonitort, 25 központi monitort, száz infúziós pumpát, valamint vérszállító zsákokat adományoztak és a magyar honvédség is biztosított már egészségügyi felszerelést Ukrajnának. Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy ezen felül a magyar kormány minden Ukrajnából menekülő egészségügyi ellátását biztosítja, a tartósan itt maradók a magyar állampolgárokkal megegyező egészségügyi ellátásra és védőoltásokra jogosultak. A kormány határozott abban, hogy Magyarországnak ki kell maradnia az ukrajnai háborúból, azonban humanitárius segítségnyújtásra továbbra is kész – mondta Szentkirályi Alexandra. „Magyarország segít, Ukrajna számíthat ránk” – hangsúlyozta. (MTI)

17:28 Az UNICEF szerint nagyjából másfélmillió gyerek menekült el Ukrajnából az orosz invázió kezdete óta. Továbbá rengetegen vannak, akik az országon belül voltak kénytelenek más városba települni a harcok miatt. Az európai és közép-ázsiai térség igazgatója, Afshan Khan szerint mindez az emberkereskedelem mértékének ugrásszerű növekedését, továbbá rendkívüli gyermekvédelmi krízishelyzet előállását jelentheti.

Khan szerint a menekülni kényszerülő gyerekek súlyosan kitettek a kockázatnak, hogy elválasztják őket a családjuktól, emberkereskedelem áldozataivá válnak vagy bármiféle módon kihasználják őket. Az UNICEF adatai alapján február 24. és március 7. között több mint félezer kísérő nélküli gyerek érkezett Ukrajnából Romániába. A szervezet sürgeti az Ukrajnával szomszédos államokat, hogy fokozzák a gyermekvédelmi ellenőrzéseket a határokon és az olyan helyeken, ahol menekültek nagy számban megjelennek, például a vasútállomásokon. 

17:12 Amerikai hivatalos forrásból megerősítették a CNN-nek, hogy az oroszok valóban hiperszonikus rakétákat vetettek be Ukrajnában a múlt héten, első alkalommal az invázió kezdete óta. Mindezzel az ameriai források szerint a fegyvereket akarhatták tesztelni, továbbá figyelmeztetni a nyugatot, hogy mire képesek még. Az orosz védelmi minisztérium szombaton jelentette be, hogy előző nap hiperszonikus rakétával elpusztított Nyugat-Ukrajnában egy fegyverraktárat. A hiperszonikus fegyverek ötször vagy még gyorsabban repülnek, mint a megszokott rakéták, ezért is szinte lehetetlen követni az útjukat. A Pentagon is prioritásként kezeli egy ideje a hiperszonikus fegyverek előállítását, Kína és Oroszország pedig szintén gyárták a saját változataikat.

16:58 Az orosz űrügynökség visszautasította, hogy tagjai Ukrajna mellett álltak ki a kék-sárga ruha viselésével. Néha a sárga az csak sárga, kommentálták azokat a nyugati vélekedéseket, miszerint a háború kérdésében foglaltak állást. A Roscosmos sajtószolgálata a Telegramon azt írta, az új személyzet ruhái a Bauman Moszkvai Állami Műszaki Egyetem emblémájának színei szerint készültek, és őrültségnek látják mindenhol és mindenbe az ukrán zászlót belelátni.

16:42 Kazahsztáni aktivisták szerint megtiltották számukra, hogy az orosz invázió elleni tüntetést szervezzenek – számolt be róla az AFP. Az ország a The Guardian szerint egy harmadik utat próbál bejárni, és bár elhatárolja magát a Kreml cselekedeteitől, de nem is szólal fel az invázióval szemben. A külügyminiszter múlt hónapban semlegesnek nevezte magukat a háború vonatkozásában. Ugyanakkor a hatóságok a hónap elején engedélyezték a korábbi fővárosban, Almatiban, hogy megtartsanak egy több ezer fős tüntetést. Azt viszont már megtiltották, hogy egy második demonstrációt is összehívjanak. A rendőrség azzal indokolta a dolgot, hogy a tüntetésre szóba jöhető téren ebben az időben már egy Kaszim Tokajev elnök melletti tüntetést tartanak. Alnur Iljasev aktivista szerint viszont mindez csupán ürügy volt, és a teret lefoglalták egész napra, hogy azt az elnök melletti demonstráció előtt és után se vehesse más igénybe.

16:22 Már több mint kétszázezer ukrajnai menekült érkezett Lemberg városába a polgármester, Andrij Szadovij közlése szerint. Mindez kétszerese a korábbi várakozásainak. A polgármester a CNN műsorában arról beszélt, Lembergben egymillióan élnek, most pedig el kell tartsanak gyakorlatilag még egy várost, naponta egymillió dollárt költve az ide érkező menekültekre. Megnyitották a város isoláit, színházait és arénáját is a menekültek számára, továbbá a helyiek is befogadtak sok érkezőt. Szadovij megismételte Zelenszkij követelését, miszerint azonnali légtérzárra van szükség Ukrajna felett. A nyugati országok viszont attól tartanak, ez a helyzet eszkalációjához vezetne csak. 

16:05 Mariupollal kapcsolatos aggodalmait osztotta meg Vlagyimir Putyinnal a luxemburgi miniszterelnök. Xavier Bettel szombaton beszélt telefonon az orosz elnökkel, elfogadhatatlannak nevezve mindazt, ami az elmúlt időszakban a lerombolt Mariupol városában is történt. Bettel a Twitter-oldalá azt írta, a cél továbbra is a deeszkaláció, a tűzszünet elfogadása és a tárgyalások előremozdítása kell legyen. A CNN kitért rá, Mariupolban az oroszok eddig támadtak egy szülészeti otthont és egy menedékhelyként szolgáló színházépületet is, az invázió kezdete óta már nagyjából 2500 civil halt meg a városban, és az életben maradtak is kétségbeejtő körülmények között várják a háború végét. 

15:50 Oroszország állítólag lerombolta az ukrán rádiós és elektronikus hírszerzési központokat Ukrajna déli részén. Ezt az orosz védelmi minisztérium állította szombaton, a CNN egyelőre nem tudta megerősíttetni az értesülést. Az orosz minisztérium szerint a Fekete-tenger partján, odesszai területeken rombolták le a létesítményeket. Hozzátették azt is, az invázió kezdete óta szerintük 196 pilóta nélküli légijárművet, 1438 tankot és egyéb páncélozott harcjárművet, 145 rakétavetőt, 556 tüzérségi eszközt és aknavetőt, valamint 1237 speciális katonai járművet semmisítettek meg.

15:35 Vlagyimir Putyin szerint a tűzszünetről akkor tárgyalhatnak, ha előtte Ukrajna figyelembe veszi a követeléseit. Az orosz elnök még csütörtökön folytatott telefonbeszélgetést Recep Tayyip Erdoğannal, a török elnöki szóvivő szerint pedig több dolgot is emlegetett, amelyekben az ukránoknak szerinte engedniük kell. Erdoğan eközben felajánlotta, hogy Volodimir Zelenszkijt és Vlagyimir Putyint fogadnák Törökországban, hogy megkönnyítsék a béketárgyalások lefolytatását. Ibrahim Kalin szerint Zelenszkij készen áll a tárgyalásra, Putyin viszont úgy látja, előtte még bizonyos garanciákat kell tenni.

Az orosz elnök ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna mondjon le a NATO-tagságról, ahogy a leszereléshez és az általa nácimentesítésnek nevezett követelés teljesítéséhez is. Negyedikként pedig Putyin követeli az orosz nyelv Ukrajnában való használata előtt lévő korlátozások felszámolását. Kalin a Hurriyet nevű lapnak adott, szombaton megjelent interjújában azt mondta, ezek terén nyilvánvalóan történtek előrelépések, de túl korai még teljes egyetértésről beszélni. Kalin szerint Putyinnak van két további követelése is, amik a legnehezebb ügyek jelenleg: a Krím elcsatolásának és a szakadár köztársaságok függetlenségének elismerése. Az elnöki szóvivő szerint ezt továbbra sem tudja elfogadni sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség. A török elnök mindenesetre sürgette Putyint, hogy döntsön az azonnali és végleges tűzszünetről.

15:20 Csehország gondját fogja viselni az orosz invázió elől menekülő „feleségeknek és gyerekeknek” – jelentette ki Petr Fiala kormányfő. A miniszterelnök a hét elején lengyel és szlovén kollégájával közösen utazott Kijevbe, ebből a látogatásból viszont valamiért kimaradt Orbán Viktor. Fiala most Twitter-oldalán kifejtette, hazája újabb menekülthullámokkal is meg tud birkózni. 

15:08 Megtörténhet, hogy Ukrajna nem tud elegendő termést előállítani kivitelre, ha a háború megzavarja az idei vetési időszakot is. Minderről Oleh Usztenko elnöki tanácsadó számolt be. Szerinte Ukrajnának van egy évre elegendő gabona- és élelmiszertartaléka, viszont ha a háború tovább húzódik, akkor nem fog tudni kellő mennyiségben exportálni, ez pedig további súlyos problémákat okozhat világszerte. Usztenko megjegyezte azt is, Ukrajna a világ ötödik legnagyobb búzaexportőrének számít. 

14:55 Szergej Lavrov szerint az amerikaiak nem engedik, hogy az ukránok elfogadják a „minimális” követeléseiket. Részletek itt>>>

14:40 Románia személyi számot és tartózkodási engedélyt ad az ukrajnai menekülteknek a háború elől menekülők átmeneti védeleméről szóló, március 4-én elfogadott európai uniós határozat alapján. Az átmeneti védelmet nem kell kérvényezni, az automatikusan minden ukrajnai menekültet megillet – mutat rá a bukaresti kormány közleménye. A menedékes személyi adatait az átmeneti védelemről szóló európai uniós határozat hatályának megszűnése után egy évvel automatikusan törlik a román idegenrendészeti rendszerből, kivéve, ha közben az illető további tartózkodási jogosultságot szerzett Romániában, vagy ilyen irányú kérelme elbírálásra vár.

Az ukrajnai háború elől Romániába menekülő külföldiek szociális ellátásáról, és az őket segítő szervezetek támogatásáról már korábban döntött a román kormány. A március 7-i sürgősségi rendelet szerint minden, román területen maradó gyermeknek a román állampolgárokéval azonos joga van az ingyenes oktatásra, az Ukrajnából érkező felnőtteket pedig immár munkavállalási vízum nélkül is alkalmazhatják a munkaadók. A román oktatási minisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint csaknem 400 ukrajnai diákot írattak be a romániai iskolákba, a munkaügyi minisztérium szombati közlése szerint pedig a háború kezdete óta 346-tal emelkedett az ukrán állampolgárokkal kötött, hivatalosan bejegyzett munkaszerződések száma. (MTI)

14:23 Rodrigo Duerte fülöp-szigeteki elnök ukrajnai pusztítással vádolta meg az oroszokat, de ennek ellenére kijelentette, hogy amíg ő az elnök, a Fülöp-szigetek semleges marad a konfliktusban. Részletek itt >>>

14:00 Boris Johnson brit miniszterelnök a Konzervatív Párt kongresszusán tartott beszédében az ukrán helyzettel foglalkozott. Szerinte az orosz elnököt félelemmel töltötte el Ukrajna demokratikus fejlődése. Méltatta az ukrán nép hősies ellenállását, amely szerinte „minden nappal világosabbá teszi, hogy milyen katasztrofális hibát követett el Vlagyimir Putyin”. Kifejtette: az ukrajnai invázióhoz szerinte nem az ország NATO-csatlakozásával kapcsolatos aggodalmak vezettek. Putyin „nem hitte, hogy Ukrajna a közeljövőben bármikor csatlakozhat a NATO-hoz, és tökéletesen tudta, hogy nem volt tervben rakéták telepítése Ukrajnában” – mondta Johnson. Szerinte az inváziónak az az oka, hogy Putyin „félt Ukrajnától, mert ott van szabad sajtó, szabad választás, és Ukrajna évről évre fejlődött, a demokrácia, a szabadság és a nyílt piacok irányába, még ha ez nem is volt mindig könnyű. Félt az ukrán példától” – mondta Putyinról a brit miniszterelnök. „Putyin Oroszországában bebörtönöznek 15 évre, ha inváziónak nevezed az inváziót. És ha szembeszállsz Putyinnal egy választáson, megmérgeznek vagy lelőnek” – mondta az oroszországi demokrácáról. Szerinte Putyin ezért tekintette fenyegetésnek Ukrajnát: mert a két ország „történelmileg közel áll egymáshoz”, hogy Putyint „megrémisztette az ukrán modell hatása saját magára és Oroszországra” Létfontosságúnak nevezte, hogy az orosz invázió kudarcot valljon, ellenkező esetben „egy győztes Putyin nem fog megállni Ukrajnában” A miniszterelnök arról is beszélt: „merész lépéseket kell tenni, hogy véget vessenek a Putyin olajától és gázától való függőségnek” Úgy fogalmazott: „ideje visszavenni az ellenőrzést az energiaellátásunk felett”

(The Guardian, Sky News)

13:13 A segélyszervezetek nem tudnak hozzáférni az oroszok által körbevett ukrán városokban rekedt emberekhez az ENSZ Világélelmezési Programjának illetékese szerint. Jakob Kern az AFP hírügynökségnek arról beszélt, hogy kihívást jelent bejutni azokba a városokba, amelyeket körbevettek, vagy amelyek közel vannak ahhoz, hogy körülzárják őket. „Szörnyű” – ezzel a szóval írta le a helyzetet. Elmondása szerint lehetetlenség célba juttatni a sürgős segélyszállítmányokat Mariupolban, Harkivban és Szumiban a folyamatos harcok miatt. Hozzátette: ez a taktika „elfogadhatatlan a 21. században” Elmondása szerint 3,1 millió embert próbálnak elérni Ukrajnában, de nehéz gépkocsivezetőket találni, mert az emberek aggódnak a biztonságuk miatt.

12:32 Összesen 816 ukrán civil halottról és 1333 sérültről van megerősített információja az ukrajnai orosz invázió február 24-i kezdete óta az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának írja a The GuardianA szervezet csak azokról a számokról tud beszámolni, amelyeket ellenőrizni tud, ezért feltételezi, hogy azok alacsonyabbak a valós számoknál. Ukrán hivatalos források több ezer áldozatról beszélnek. Az ukrán főügyész az Associated Press hírügynökség szerint 112 gyermekáldozatról számolt be a harcok kezdete óta, és több mint 140 olyan gyermekről, akik megsérültek.

12:19 Az ukrán vezérkar azt közölte, hogy az orosz agresszió első három hetében 14 ezer orosz katona veszítette életét, nyugati elemzők ennek a számnak a felét valószínűsítik.

12:04 Lengyelország felszólítja az EU-t, hogy teljes egészében szakítsa meg a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal, közölte Mateus Morawiecki lengyel miniszterelnök a Reuters szerint. A lengyelek azt kérik, hogy az uniós szankciós csomagot mihamarabb egészítsék ki teljeskörű kereskedelmi blokáddal, beleértve a kikötőket és a szárazföldi kereskedelmet is. – Az orosz kereskedelmi kapcsolatok teljes megszakítása kényszerítené Oroszországot, hogy megfontolja, hogy nem lenne-e jobb véget vetni ennek a kegyetlen háborúnak – mondta Morawiecki.

11:11 Mariupol polgármestere a BBC-nek azt mondta: a harcok hátráltatják annak a több száz embernek a kimentését, akik a mariupoli színház romjai alatt rekedtek, miután bombatámadás érte az épületet.  Vadim Bojcsenko a BBC-nek azt mondta: csak akkor lehet eltakarítani a romokat, és kihozni az embereket, ha a harcok szünetelnek. – Katonai erőink mindent megtesznek, amit tudnak, hogy tartsák állásaikat a városban, de az ellenség ereje sajnos nagyobb a miénknél – modta a brit közszolgálati médiának. Pontosan nem tudta megmondani, hogy hány embert sikerült kimenteni a színház romjai alól az elmúlt 24 órában, a hatóságok pénteki információi szerint 130 ember tudott kijutni, és több mint ezren lehetnek még a pincében, amely túlélte a támadást.  Oroszország tagadja, hogy bombázta volna a színházat, amelyet láthatóan megjelöltek, mint olyan épületet, ahol civilek tartózkodnak. Mariupolban 300 ezer lakos rekedt áram, fűtés és vezetékes víz nélkül. A polgármester szerint az elmúlt 5 napban 40 ezren hagyták el a várost, és még 20 ezer ember vár arra, hogy kimenekítsék.

11:01 Több mint 3,2 millió ember hagyta el Ukrajnát a háború kezdete óta. Közülük több, mint kétmillióan Lengyelországba távoztak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint.

10:59 Ukrán hivatalos források pénteki közleménye szerint 222 ember halt meg Kijevben, köztük 60 civil és négy gyermek. A háborúban eddig 109 gyermek vesztette életét az ukrán hatóságok szerint – írja a The Guardian.

10:40 Zaporizzsja külvárosában kilenc ember meghalt és 17 megsérült egy pénteki bombázásban – ezt közölte szombaton a polgármester-helyettes, Anatolij Kurtev a Reuters szerint.

10:21 Harmincnyolc órás kijárási tilalom lesz érvényben Zaporizzsja városában szombat délutántól Ukrajnában. Anatolij Kurtev polgármester-helyettes bejelentése szerint az embereknek hétfőig kell otthon maradniuk. A városon eközben haladhat át az a harmincöt ezer ember, akiknek sikerült elhagyniuk az ostromlott Mariupolt. 

10:14 Félbeszakította pénteken egy orosz állami televízió Vlagyimir Putyin beszédét épp akkor, amikor az orosz inváziót igyekezett megmagyarázni. A Kreml szerint csupán technikai hiba történt. Az orosz elnök egy nácizmus nélküli világért feliratú molinó előtt tartott beszédet Krím elcsatolásának nyolcéves évfordulója alkalmából, és azt mondta, Oroszország minden tervét végre fogja hajtani Ukrajnában. 

09:58 Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt állítja, a harcok során életét vesztette Andrej Mordvicsev orosz altábornagy, a nyolcadik egyesített fegyveres sereg parancsnoka. Az értesülést független forrás egyelőre nem erősítette meg. Az ukrán fél közölte továbbá, légvédelmi rendszere tizenkét orosz célpontot talált el, köztük két repülővel, három helikopterrel, három drónnal és négy cirkálórakétával.

09:44 Belgrádban tárgyalt Alekszandar Vucic szerb államfővel Orbán Viktor, közölte az MTI a „Magyarország és Szerbia békét akar” című hírében. Ennek kapcsán érdemes felidézni, amiről nemrég a Direkt36 beszámolt: kiszivárgott iratok szerint előfordult, hogy a címet és a bevezetőt is Havasi Bertalan küldte meg a hírügynökségnek. Ezúttal is a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta az MTI-t a tárgyalásról, amin Szijjártó Péter is részt vett. A vezetők a hír szerint megbeszélték, hogy mindketten békét szeretnének, mert háborúban nem lehetséges a gazdasági fejlődés. Szombaton emellett közösen részt vesznek a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, Újvidéken.

09:30 A brit hírszerzés szerint az oroszokat meglepte az ádáz ukrán ellenállás. Részletek itt>>>

09:15 Oroszország azt állítja, hiperszonikus fegyvereket vetett be Nyugat-Ukrajnában, így semmisítve meg egy földalatti katonai raktárat. A hírről az Interfax hírügynökség számolt be, a Reuters szerint független forrás egyelőre nem tudta megerősíteni a dolgot. Az oroszok mindenesetre egy ideje mondogatják, hogy hiperszonikus fegyvereket fejlesztenek, olyan elképesztő sebességű rakétákkal előállva, amelyek esetében még robbanófejre sincs szükség a becsapódáskor. A sebesség miatt pedig még a rakétavédelmi rendszerek sem képesek észlelni azokat. Az Interfax szerint Ivano-Frankivszk régiójában semmisítettek meg egy rakéta- és repülőgép-lőszerraktárt. 

09:01 Ukrán nyelven is közöl út- és közlekedési információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a gyorsforgalmi utakon található digitális tábláin három nyelven megjelenő feliratai között – közölte a vállalat szombaton az MTI-vel. Azt írták, az Ukrajnából menekülők közül sokan nem beszélnek idegen nyelveket, vagy nem elég gyakorlott vezetők, így ők Magyarországra érve is könnyen és jól tudnak majd tájékozódni a gyorsforgalmi utakon. A közútkezelő szakemberei háromszázféle, előre programozott digitális jelzésképhez tartozó felirathoz készítettek az angol és magyar mellett ukrán nyelvű szövegeket. A közleményben megjegyzik: külön kihívás volt, hogy a forgalomirányítói program nem kezel cirill betűket, így a szövegeket pixelenként rajzolták meg a Magyar Közút Zrt. munkatársai.

08:48 Lezuhant pénteken egy amerikai katonai gép Észak-Norvégiában, a fedélzeten négy emberrel – közölte a CNN. Az MV-22B Osprey jármű NATO-gyakorlaton vett részt Nordland megyében, a norvégok szerint pedig jelentős károkat szenvedett el. Szombat hajnalban mentőexpedíció indult, de sötétben, rossz körülmények között kell haladniuk, motoros szánokkal eljutva a helyszínre. 

08:37 Az orosz franchise-partner megtagadta az oroszországi Burger King-éttermek bezárását. Részletek itt>>>

08:25 Visszatért Ukrajnába a korábbi teniszjátékos, Olekszandr Dolhopolov, hogy adott esetben részt vegyen a harcokban is – számolt be róla a CNN. A sportoló az invázió kezdetekor Törökországban volt, de úgy gondolta, nem ülhet tétlenül, miközben a harcok folynak. Dolhopolov korábban a világ tizenharmadik legjobb teniszezője volt, tavaly vonult vissza. Mint a CNN-nek elmondta, kétségei vannak azt illetően, kész-e ölni vagy meghalni, mindenesetre mikor az oroszok már a civileket támadják, az szerinte minden ukrán ügye, és nem nézhetik végig távolról, ahogy ártatlan embereket gyilkolnak meg. 

08:15 „A háború fényében sok minden vált jelentéktelenné. Most színházi ügyeknél fontosabb témák nyugtalanítanak. Az, hogy az első világháborúban hány tízezer szerencsétlen magyar fiú halt meg az Isonzónál. Nyomorult szenvedések közepette, mert az a nagy tétel forgott kockán, hogy Trieszt olasz vagy osztrák terület legyen. Most pedig a kárpátaljai besorozott magyar fiatalnak meg a pétervári orosz gyereknek kell elpusztulni azért, hogy korrupt orosz vagy ukrán oligarchák uralkodhassanak. És akkor még nem szóltam a szerencsétlen civil milliókról, akiknek mindenük odaveszett, pedig semmi közük az egészhez. A háborúkat leghangosabban követelő hazafias politikusok viszont nem szoktak elesni a frontokon” – többek közt erről beszélt interjúnkban Szinetár Miklós. A teljes cikket itt olvashatják>>>

07:58 Humanitárius folyosót biztosítanak szombaton Luhanszk régió kormányzója szerint. A döntés kijevi idő szerint kilenc órától érvényes. 

07:49 Tetőtöl talpig ukrán nemzeti színekben érkeztek meg az orosz űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra. Részletek itt>>>

07:35 A nemzetközi egység fontosságára hívta fel a figyelmet Fumio Kishida japán kormányfő. Az elsődlegesnek azt tartja, hogy közös válasz szülessen az orosz invázióra, ennek jegyében pedig Japán és India több kérdésben is együttműködik majd. Kishida szombaton találkozik Narendra Modi miniszterelnökkel Újdelhiben, ami akár változást is hozhat India háborúhoz való hozzáállásában. A Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) tagjai közül ugyanis eddig egyedül India nem ítélte el az inváziót, szemben Japánnal, az Egyesült Államokkal és Ausztráliával. 

07:20 Legalább negyven ukrán katonát ölt meg egy orosz légicsapás Mikolajiv városában. A helyi médiaértesülésekről az AFP számolt be. Olekszandr Szenkevics polgármester a Facebook-oldalán pénteken azt írta, a dél-ukrajnai régióban több várost is elfoglaltak az oroszok. A pénteki egy igen nehéz nap volt, tette hozzá a rakétatámadás alá vett település vezetője. 

07:00 Magyarország nem sodródhat bele a háborúba, ehhez azonban az kell, hogy ne legyen közös határszakaszunk Oroszországgal – mondta interjúnkban a Momentum elnöke, Donáth Anna. A cikket itt olvashatják>>>

06:30 Értelmes, korrekt tárgyalások késlekedés nélküli megkezdésére szólított fel szombat hajnali beszédében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint máskülönben az orosz veszteségek olyan jelentősek lesznek, hogy több generációnyi idő alatt tudnak csak felépülni. Zelenszkij a beszédében elmondta, az oroszok az ostromlott városokban továbbra is gátolják a segélyszállítmányok célba jutását. Eközben pénteken hét humanitárius folyosó működött Ukrajnában, Mariupolból kilencezer embert sikerült kimenteni. Zelenszkij elmondása szerint a megtámadott mariupoli színház romjai alól eddig százharminc embert sikerült kimenteni. A halottak számáról viszont egyelőre nincs pontos információ. Azt tudni lehet, hogy korábban több százan kerestek menedéket a rakétatámadást ért színházban.