Petícióban követelnek több szavazóhelyiséget az angliai magyarok

Petícióban követelnek több szavazóhelyiséget az angliai magyarok

A londoni Tower Bridge (Fotó: Freeimages.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az aHang oldalán petícióval fordul angliai magyarok egy politikai közössége a kormányhoz, a Nemzeti Választási Bizottsághoz illetve a Nemzeti Választási Irodához, mert azt szeretnék elérni, hogy több szavazóhelyiség álljon rendelkezésre a 2022-es választáson a Nagy-Britanniában élő magyarok számára.

A petíció megfogalmazói (Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért csoport) azt várják el a kormánytól, hogy – a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 269. §-a, a korábbi választási tapasztalatok illetve Facebook-csoportjuk saját igényfelmérése alapján – a kormány biztosítsa a szavazás lehetőségét minden nagyobb magyarlakta angliai városban, hogy ne kelljen az ország másik feléből Londonba utaznia annak, aki szavazni szeretne. A petícióban London mellett az alábbi városokat sorolják fel: Manchester, Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Norwich, Nottingham, Cambridge, Canterbury.

Kérik továbbá, hogy „a korábbi áldatlan állapotok megelőzése érdekében” a hivatalos londoni és manchesteri külképviseleteken növeljék a szavazás lebonyolítására alkalmas helyiségek számát.

A kezdeményezők felhívják a figyelmet arra, hogy hivatalosan több mint 155 ezer magyar él Nagy-Britanniában, sokan közülük állandó magyar lakcímmel rendelkeznek, de az Orbán-kormány alaposan megnehezítette számukra a voksolást, és jelen állás szerint elképzelhető, hogy csak Londonban (talán Manchesterben) élhetnek szavazati jogukkal a jövő évi országgyűlési választáson.

– Az Orbán-kormány ugyanis megfosztotta őket a levélszavazás lehetőségétől, majd ugyanezt lehetővé tette azok számára, akik soha nem éltek Magyarországon, nincs állandó magyar lakcímük, de rendelkeznek magyar állampolgársággal – tették hozzá. Érzésük szerint a javarészt ellenzéki külföldi magyarok szándékos akadályozása, valamint a kormánybarát külföldi magyarok nyílt támogatása, vagyis a választási rendszer tudatos torzítása állhat a háttérben.

– A kormány ezzel párhuzamosan legalizálta a voksturizmust, a fiktív lakcímek létesítését is, ami a választási csalás melegágya – hívják fel a figyelmet az ezzel kapcsolatos friss törvénymódosításra

A csoport célja a választási aktivitás növelése Angliában, és hogy „ne kelljen ezért senkinek 50-100 fontot fizetnie vagy több száz kilométert utaznia, miközben mások kényelmesen, levélben is szavazhatnak”.