Pfizert szeretne? Irány a nagylaki határ!

Pfizert szeretne? Irány a nagylaki határ!

Autószállító furgon érkezik a román oldalról a nagylaki autópálya határátkelőhöz 2018 áprilisában (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annyian járnak külföldről – így Magyarországról is – oltásra Romániába, hogy várhatóan két hétig ideiglenes oltópontokat állítanak fel a nagylaki határátkelőknél, ahol akár Pfizert is lehet kérni. Igaz, egy szerdától érvényes magyar kormányrendelet értelmében a külföldön való oltásra csak akkor jár itthon védettségi kártya, ha fizetős ellenanyag-vizsgálattal igazoljuk, hogy védettek vagyunk, és fizetni kell a kártyáért is.

Az EU bármely állampolgárát szívesen beoltják – nyilatkozta Tóth Csaba Arad megyei prefektus az Agerpress román hírügynökségnek. Nagylaknál a román-magyar határ mindkét átlépési pontján, így az autópályán és a régi határátkelőhelyen is felállítják az ideiglenes oltópontokon, mivel azt tapasztalták, hogy az elmúlt időszakban egyre többen jönnek Romániába az oltás miatt. Nemcsak román állampolgárok, hanem más országokéi is.

„Nem állítom, hogy ez egy jelenség lenne, de sok romániai, aki Németországban dolgozik, jött az elmúlt időszakban Aradra csak azért hogy oltást kaphasson. Egyesek a velük egy háztartásban élőkkel együtt érkeznek, akik nem román állampolgárok, hanem németek, olaszok, stb. Ezek az emberek örülnek, hogy könnyen, programálás nélkül kaphatnak oltást Romániában. Személyesen is sok esetet ismerek, de ez a folyamat szóba került a megyei vészhelyzeti bizottság ülésein is. Sok romániai volt, aki hazajött húsvétra, s egyúttal beoltatta magát” – mondta el a prefektus.

Horea Timiș, az Arad megyei közegészségügyi hatóság (DSP) vezetője is hasonlóan látja a trendet. Elmondása szerint az elmúlt időszakban százak lépték át a határt, csak azért, hogy oltást kaphassanak, köztük sokan olyanok, akik külföldön végeznek diplomáciai szolgálatot. Azt is elmondta, hogy jelenleg Romániában az EU bármely állampolgára kaphat oltást. A most megnyitott oltóközpontok egy, maximum két hétig fognak funkcionálni, és mindegy mekkora lesz az érdeklődés, a hatóságok szerint lesz elég dózis. Ha például valaki Magyarországon él, és egész biztosan egy, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinát szeretne kapni, annak nem kell mást tennie, mint elmennie Nagylak 1 vagy Nagylak 2 határátkelőkhöz – írja a Maszol.