Német védelmi miniszter: Vizsgáljuk a rendelkezésre álló Leopard harckocsik készletét

Német védelmi miniszter: Vizsgáljuk a rendelkezésre álló Leopard harckocsik készletét

Boris Pistorius német (b3), Lloyd Ausitn amerikai (k), Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (j4), Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke (b4) és Jevhen Mojszjuk ukrán altábornagy (j3) az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatás tárgyalásán az amerikai légierő Ramstein támaszpontján, a délnyugat-németországi Kaiserslautern közelében 2023. január 20-án. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Fotó: Ronald Wittek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nem született döntés arról, hogy szállíthatnak-e Leopard harckocsikat Ukrajnának – mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter a ramsteini amerikai katonai bázison tartott – Ukrajna számára szállítandó fegyverekről szóló – pénteki találkozó utolsó perceiben.

A The Guardian cikke szerint ez egyben azt is jelenti, nem ért véget a vita, hogy a talán legkorszerűbb harckocsifajtából juthat-e vajon a szabadságáért küzdő Ukrajnának. Ugyanakkor reményt jelenthet az ukránok számára, hogy péntek reggel megbízta minisztériumát, „tekintsék át a rendelkezésre álló harckocsik készleteit”, ami azt jelzi, hogy a korábbi határozott elhatárolódással szemben fontolóra veszik a harckocsik bevetését a konfliktusban.

A németek talán hajlanak a Leopardok szállítására

Steffen Hebestreit német kormányszóvivő eközben Berlinben újságíróknak jelezte, Scholz kancellár nem teszi függővé a Leopard 2 harckocsik leszállításáról szóló döntést attól, hogy az USA szállít-e M1-Abrams harckocsikat Ukrajnának vagy sem. Korábban erre utaló hírek jelentek meg a nemzetközi sajtóban. Kérdésre válaszolva szóvivő elmondta, nem tart attól, hogy a lengyelek beváltják fenyegetésüket, és német hozzájárulás nélkül adnak át a harcrendbe állított Leopard harckocsikból az ukránoknak.

Az amerikai bázison zajlott megbeszéléseken eközben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter arra szólította fel a NATO-tagországokat – az Egyesült Államok 2,5 milliárd dolláros katonai csomagját ismertetve –, hogy a szövetségesek is mélyebben nyúljanak a zsebükbe, mert „a történelem figyel minket”.

A politikus arról is beszélt, hogy döntő pillanathoz érkeztünk, „Oroszország átcsoportosít, toboroz… ez nem az a pillanat, amikor lassítani kellene… nem inog meg eltökéltségünk, hogy segítsünk Ukrajnának megvédeni magát Oroszország birodalmi agressziójával szemben."

22,5 milliárd dolláros amerikai fegyvercsomag

Az amerikai csomagban a következő harci eszközök szerepelnek:

• 90 darab Stryker többcélú páncélozott katonai jármű, amelyek közül 20 aknamentesítő eszközzel is felszerelt,
• 59 darab M2 Bradley gyalogsági harcjármű,
• 590 TOW páncéltörő rakéta és 295 ezer 25 milliméteres gépágyú-lőszer,
• 53 aknavédelemmel ellátott páncélozott katonai jármű (MRAP),
• 350 Humvee páncélozott katonai terepjáró,
• 8 Avenger légvédelmi jármű,
• HARM-rakéták,
• HIMARS-rendszerekkel kompatibilis rakéták, 95 ezer 105 milliméteres és 20 ezer 155 milliméteres tüzérségi lőszer, valamint kisebb kaliberű lőszerek, gyalogsági felszerelések, harctéri támogatójárművek.

A találkozón személyesen vett részt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, és videókapcsolaton keresztül szólt a megjelentekhez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij tankokért könyörgött

Zelenszkij kijelentette, hogy kormánya „határozott döntéseket” vár a pénteki konferencián résztvevő NATO és más országok védelmi vezetőitől. Az ukrán elnök egyenesen könyörgött Németországnak és nyugati szövetségeseinek, hogy küldjenek harckocsikat Kijevbe.

Az ukrán elnök szerint sürgős cselekvésre volt szükség, mert „Oroszország utolsó erőit összpontosítja, ezzel akarva bizonyítani, hogy a gyűlölet az erősebb, képes legyőzni a világot”. Zelenszkij szerint a fegyverszállítások felgyorsítására azért van szükség, mert az Oroszországgal vívott háború a szabadság és az autokrácia közötti harc. Arról szól, hogy milyen világban fognak élni az emberek.

Zelenszkij szavait látszik igazolni a német hírszerzés (BND) egyik jelentése is, amely szerint aggasztó, hogy az ukrán hadsereg naponta százas nagyságrendben veszíti katonáit Bakhmutban. A Spiegelben cikke szerint a BND arra figyelmeztet, ha a város elesik, az jelentős következményekkel járna, mivel lehetővé tenné Oroszország számára a további előrenyomulást.

Szinte egész Európa fegyvereket ígér az ukránoknak

Az amerikai Ramstein bázison tartott találkozót megelőzően is számos felajánlás érkezett. Így Finnország bejelentette, hogy újabb fegyverszállítmánnyal támogatja Ukrajnát, amelyben azonban nincsenek Leopard 2 nehéz harckocsik.

Nagy-Britannia, Észtország, Lettország és Lengyelország pedig több tucat Stinger légvédelmi rendszert, S-60-as légvédelmi ágyúkat, géppuskákat ígért az ukrán erők ellenállásának segítésére.

Nagy-Britannia mindezek felett 600 Brimstone rakétát tervez Ukrajnába küldeni, hogy támogassa az országot az Oroszország elleni harcban – jelentette be Ben Wallace védelmi miniszter. Az észtországi Tapa katonai támaszponton más védelmi miniszterekkel tartott találkozón Wallace felvázolta az Ukrajnának szánt, korábban bejelentett katonai támogatási csomagot, beleértve Challenger harckocsik küldését is.

A svéd kormány bejelentette, hogy új katonai segélycsomag részeként páncélozott gyalogsági harcjárműveket és Archer tüzérségi rendszert juttat el Ukrajnába. Lengyelország azt közölte, hogy S-60-as légvédelmi lövegeket küld 70 000 lőszerrel, és készen áll egy század német gyártmányú Leopard 2 harckocsit adományozni „a Leopard adományozók szélesebb körű koalíciójának létrejöttéig”.

Hanno Pevkur észt védelmi miniszter 113 millió euró értékű katonai felszerelés szállítására tett ígéretet az Ukrajnának szánt a legújabb támogatási csomag keretében.

Dánia pedig 19 darab francia gyártmányú Caesar-hawitzer tüzérségi rendszerrel segíti az ukrán védelmi erőket.

Ukrán kollégáival és Zelenszkijjel tárgyalt a CIA igazgatója

Eközben kiderült, hogy William Burns, a CIA igazgatója nemrég titokban az ukrán fővárosba utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel. Egy amerikai tisztviselő csütörtökön a következőket mondta a Reutersnek. „Burns igazgató Kijevbe utazott, ahol találkozott az ukrán hírszerzés munkatársaival, valamint Zelenszkij elnökkel, és megerősítette Ukrajnának és az orosz agresszió elleni védelemnek nyújtott folyamatos támogatásunkat”.

A ramsteini konferencia eseményeire reagálva a Kreml is megszólalt. Oroszország arra figyelmeztet, hogy a nyugat „megbánja”, ha tankokat küld Ukrajnába. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője érvelése szerint további harckocsik szállítása Kijevbe „alapvetően nem változtatna semmin”.

A szóvivő egyetértett azzal felvetéssel, hogy az egyre fejlettebb fegyverek szállítása a konfliktus eszkalálódásához vezet, majd hozzátette: Azt látjuk, hogy a NATO-országok közvetve és néha közvetlenül is egyre inkább részt vesznek ebben a konfliktusban annak a téveszmének a bűvöletében, hogy Ukrajna sikerrel járhat a csatatéren.