Plázákban, könyvtárakban, vidámparkokban, zenés szórakozóhelyeken is oltanak a németek

Plázákban, könyvtárakban, vidámparkokban, zenés szórakozóhelyeken is oltanak a németek

Képünk csak illusztráció. A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

Fotó: Lehoczky Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oltási akcióhetet indítottak Németországban hétfőn a koronavírus-járvány negyedik hullámának feltartóztatására. A #HierWirdGeimpft (#IttOltanak) elnevezésű országos akció lényege, hogy a lehető legegyszerűbben és a legkevesebb időráfordítással beoltathassa magát az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen mindenki, aki még nem kapott oltást, de életkora és egészségi állapota alapján kaphatna.

Ezzel a céllal oltópontokat állítottak fel olyan helyeken, ahol eleve sokan fordulnak meg. Az ideiglenes állomásokat előzetes bejelentkezés nélkül lehet felkeresni.

Országszerte több száz oltópontot állítottak fel, például a fővárosi Olimpiai Stadionban – ahol a nemzetközi atlétikai Gyémánt Liga berlini állomásának (ISTAF) nézőire számítanak –, Stuttgartban a város hat legnépszerűbb zenés szórakozóhelyén, az Aachen térségében fekvő Huckelhovenben pedig a helyi mecsetben. Oltópontokat alakítottak ki még egyebek mellett lakberendezési áruházakban, bevásárlóközpontokban, könyvtárakban, vidámparkokban és állatkertekben is.

A német sajtóban idézett szakértők szerint legalább 75 százalékos átoltottság szükséges a negyedik hullám erejének megfékezéséhez, vagyis a járványgörbe ellaposításához. A járvány megállításához jóval nagyobb, a 12-59 éves korosztályban 85 százalékos, a hatvan felettieknél 90 százalékos átoltottság kellene.

A szövetségi kormány hétfői összesítése szerint a 262 napja tartó oltási kampányban 104,2 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 66,5 százaléka – 55 315 227 ember – kapott, teljes oltással a lakosság 62,2 százaléka – 51 710 807 – ember rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 5511 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem húsz százalékkal több az egy héttel korábbi 4779-nél. Az új esetekkel együtt 4 083 151 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 12 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 618-ra emelkedett.

(MTI)