Polgárháborús állapotok vannak Bolíviában

Polgárháborús állapotok vannak Bolíviában

A helyi közlekedési vállalat felgyújtott buszai La Pazban (Fotó: Interjúalanyunk fotója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő éjjel sikerült elérnünk egy magyar nőt, aki több évtizede él a bolíviai La Pazban. Azt kérte, ne írjuk le a nevét, és miközben válaszolt a kérdéseinkre, a beszélgetésünkbe belehallatszott a petárdák és bányászati dinamitok robbanása. Elmondása szerint barikádok épülnek, és teljes a káosz.

Mi a helyzet most az ország legnagyobb városában?
– Én ma nem mertem kimenni az utcára, mert nagyon gringónak, idegennek nézek ki, és az Evo-párti csőcselék nem szereti az idegeneket. A boltok zárva vannak, a reptér nem működik, a tömegközlekedés buszait felgyújtották. A szomszédok az utcába végébe barikádot építenek, hogy megvédjük magunkat. A rádióban azt mondták, akinek a házát megtámadják, az csörömpöljön a fazekakkal, hogy a szomszédok menjenek segíteni. Ha engem is megtámadnak, bajban leszek, mert csak egy mozsártörőm van, amit fegyvernek használhatok. A harmadik éjszaka következik, amikor nem merek lefeküdni aludni. Villanyt nem gyújtunk, zseblámpa fényénél ülök itthon, internet még van, így tudom tartani a kapcsolatot a világgal.

– Ki támadják meg a házakat?
– A baloldali párt, a MAS hordái. Felgyújtották egy egyetemi rektor és egy ellenzéki riporter otthonát, hétfő délután pedig megtámadták az egyik egyetemet is, mert a diákok ellenzékiek. Kórházakat is megtámadtak, gyújtogatnak, rombolnak.

Egy frissen bukott diktátor háza belülről | Magyar Hang

Evo Morales új választásokat írt ki, lemondott és elmenekül La Pazból. A lemondás hírére az emberek betörtek a diktátor házába, feldúlták és elégették a képeit. Kiderült, Morales belefestette magát az utolsó vacsora képébe is, Jézus közvetlen közelébe.

– Hol a rendőrség, amely átállt a nép oldalára és hol a katonaság?
– A rendőrség szóban velünk van, de nem látni őket az utcákon. Hogy a katonaság hol áll, azt nem tudom, az egész egy nagy politikai játék – a parancsnok ugyan felszólította Morales a lemondásra, de keringenek olyan fotók, amelyen a katonai vezetők nagy mennyiségű pénzt vesznek át az elnöktől, szóval ki tudja. Egy Torrico nevű politikus a komplett lakosságot megfenyegette, azt mondva, az anyák vigyázzanak a gyerekeikre, mert elveszíthetik őket. Mindenféle rémhírek terjednek, fogalmam sincs, mi lesz itt, mindenki meg vagy zavarodva. Lehet, hogy ez a cél, hogy aztán amikor mindenkinek elege lesz a káoszból, Evo vissza tudjon jönni rendet csinálni.

– Polgárháború lesz?
– Mi nem azt szeretnénk. A választási csalás ellen mentünk az utcára, békés eszközökkel tiltakoztunk, demokráciát szeretnénk. Szó nincs itt puccsról, Evo magától mondott le és ment el a városból. Elvitte magával a repülőgépét is, ami nem az övé, hanem az államé – az adófizetők pénzéből vette. Óránként változik minden – most épp azt hallom a rádióból, hogy a fegyveres erők és a rendőrség összefogott a lakosság érdekében. Azt is mondják, Mexikóból katonai gép jön, hogy Evo Moralest elmenekítse.

FRISS: Interjúnk megjelenését követően a brit közszolgálati BBC jelentette, hogy Evo Morales Mexikóba távozott, ahol korábban neki politikai menedékjogot ígértek. Egy fotó is megjelent róla, ahol egy nagy mexikói zászlót tart maga előtt. Egy Twitter-bejegyzésében Morales arról írt, fájó, hogy el kellett hagynia az országot, de újult erővel és energiával fog visszatérni Bolíviába.