Profi lövész volt, az anyjával lakott a 39 éves moszkvai merénylő

Profi lövész volt, az anyjával lakott a 39 éves moszkvai merénylő

Moszkva belvárosa a december 19-i lövöldés után Forrás: youtube.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz sajtóforrások szerint a 39 éves Jevgenyij Manyurov volt az a fegyveres támadó, akit csütörtök este ártalmatlanná tettek a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), azaz az orosz titkosszolgálat székházánál – számolt be róla az MTI.

A Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap a biztonsági erők által likvidált gyanúsított anyjára hivatkozva azt írta, hogy Manyurov a fővároshoz közeli Podolszk lakosa volt. A férfi a hadseregben sosem szolgált. Gyerekkorában bokszolt, és más önvédelmi sporttal is foglalkozott, az elmúlt 3-4 évben pedig hobbiszinten lőni járt egy moszkvai klubba.

Lövöldözés Moszkva belvárosában: többen meghalhattak | Magyar Hang

Lövöldözés történt Moszkva belvárosában csütörtök kora este. A lövöldözés a Russia Today információi szerint az orosz titkosszolgálat, az FSZB épületének közelében történt. Az Izvesztyija című lap három halottról tud. Az orosz hírportálokon megjelent értesülések szerint a Vorovszkij téren történt incidensnek sebesültjei vannak. Több sajtóforrás tudni véli, hogy a támadó egy Kalasnyikov gépkarabélyból nyitott tüzet.

A Telegram messengeren működő Baza hírcsatorna úgy értesült, hogy Manyurov novemberben harmadik helyezést ért el egy nemzetközi lövészversenyen. Az elkövető anyja elmondta, hogy fia sosem nősült meg, barátnője nem volt, és senkivel sem barátkozott.

A VKontaktye közösségi oldalon Jevgenyij Manyurov néven bejegyzett profil tulajdonosa elvégezte az Orosz Igazságügyi Akadémiát, a moszkvai Gazdasági Főiskolán reklámkommunikáció szociológiai elemzését tanulmányozta. 2014-től jogi tanácsadóként majd vagyonőrként dolgozott, de az utóbbi időben nem volt munkája. A távirati iroda arról ír, hogy a Komszomolszkaja Pravda értesülése szerint az utóbbi időben többször beszélt „valami arabokkal” telefonon. A férfinak hét fegyver tartására volt engedélye.

A Baza és a REN-TV úgy tudja, hogy a hatóságok pénteken átkutatták a podolszki lakást, ahol Manyurov az anyjával élt. A nyomozók iratokat, adathordozókat és fegyvereket foglaltak le. A csütörtök esti moszkvai fegyveres támadás következtében a hivatalos források szerint az orosz titkosszolgálat, az FSZB egy munkatársa életét vesztette, további öt ember megsebesült, egyikük polgári személy. Az incidenst hivatalosan nem minősítették terrortámadásnak. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság eljárást indított rendvédelmi szervek tagjai életének veszélyeztetése címen.

A Kommerszant című lap úgy tudja, hogy a feketébe öltözött, Kalasnyikovval felfegyverkezett Manyurov előbb megpróbált behatolni az FSZB fogadóirodájába a Kuznyeckij Moszt utcában, majd amikor rájött, hogy ezt fegyveresen nem tudja megtenni, a szolgálat központi épülete felé vette az irányt. Már az utcán lövöldözni kezdett a biztonsági emberekre és a járókelőkre.

A támadóval mesterlövész végzett. A hátizsákjában talált robbanószerkezetet a tűzszerészek egy robot segítségével lőtték szét. Az orosz sajtóban megjelent értesüléseket hivatalosan nem erősítették meg.