Putyin a győzelem napi ünnepségen: A Nyugat nem akart Oroszországra hallgatni

Putyin a győzelem napi ünnepségen: A Nyugat nem akart Oroszországra hallgatni

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a 2022-es pekingi téli olimpián aranyérmet nyert sportolók állami kitüntetési ünnepségén a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A múlt évben a Nyugat támadást készített elő Donbasz és Krím ellen, Kijevben pedig nukleáris fegyvereket kértek, ami „elfogadhatatlan fenyegetést hozott létre közvetlenül Oroszország határain” – erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Guardian szerint annak alkalmából, hogy az ország hétfőn emlékezik a második világháborúban aratott győzelemre. Az elnök május 9-ei, győzelem napi beszédét nagy várakozás előzte meg. Míg egyes szakértők azt várják, hogy nyíltan hadat üzen Ukrajnának Oroszország, a pápa szerint Orbán Viktor azt mondta nekik találkozásukkor, ma érhet véget a háború. Ehhez képest a BBC szerint komolyabb bejelentés nélkül zárult a beszéd.

Putyin azzal kezdte győzelem napi beszédét, hogy azt mondta az orosz katonáknak, Oroszország biztonságáért harcolnak. – Az anyaföldetekért harcoltok, ez a jövő – mondta. Leszögezte, minden egyes katona halála fájdalmas a számukra, és az állam mindent meg fog tenni, hogy gondoskodjon családjaikról.

A BBC szerint azt is mondta az orosz elnök: a „különleges katonai művelet” – ahogyan az oroszok nevezik az Ukrajna ellen indított háborút – „szükséges és időszerű intézkedés” volt. Ez egy független, erős, szuverén ország „helyes döntése” volt. 

Az elnök elmondta, az elmúlt évben feszültségek voltak Oroszország és az európai nemzetek, illetve a NATO között. Szerinte Oroszország sürgette Európát, hogy találjon kompromisszumot, „de ők nem akartak meghallani minket”. Azzal folytatta, a Nyugat büntető hadműveletet készített elő Donbaszban, Kelet-Ukrajnában, ahova most az orosz műveleteket fókuszálták. Szerinte Kijevben azt is mondták, hogy akár nukleáris fegyvereket is beszerezhetnek és a NATO elkezdte felmérni az Oroszországhoz közeli területeket, ami egyértelmű fenyegetést hozott lére az ország határain. – Minden jel arra mutatott, szükség van a harcra – tette hozzá.

Az elnök beszéde során egy perces néma csöndet kért a hallgatóságtól, hogy így emlékezzenek a második világháborúban elhunyt katonákra, és a most Donbaszban Oroszországért harcoló katonákra. Később arról beszélt, a Nyugat nem akart Oroszországra hallgatni, más terveik voltak, szerinte Oroszország és beleértve a Krím megszállását készítették elő.

Putyin beszédét katonák ezrei fogadták ovációval a moszkvai Vörös téren.