Putyin: A Krím félsziget „kilépett” Ukrajnából

Putyin: A Krím félsziget „kilépett” Ukrajnából

Szibériai szövetségi körzet, 2021. március 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy étkezőasztalnál a szibériai tajgán 2021. március 21-én. Putyin és Szergej Sojgu védelmi miniszter a Szibériai szövetségi körzetben töltik a hétvégét.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok és az Európai Unió „agresszív” politikája miatt erősödik a bizalmatlanság Európában – vélekedett Vlagyimir Putyin orosz elnök egy kedden Németországban megjelent írásában, amely szerint a Krím félsziget „kilépett” Ukrajnából.

A Die Zeit című liberális német hetilap hírportálján a Szovjetunió elleni náci hadjárat kezdetének 80. évfordulója alkalmából közölt vendégkommentárban az orosz államfő úgy vélte, hogy a Vörös Hadsereg „hősei” nemcsak szülőföldjük függetlenségét és méltóságát védelmezték, hanem „megmentették Európát és az egész világot a rabszolgaságtól”, és nem azért léptek német földre, hogy bosszút álljanak a németeken, hanem hogy „beteljesítsék nagy és nemes felszabadító küldetésüket”.

– A világháború szörnyűségei ellenére az európai nemzeteknek sikerült visszatérni a kölcsönös bizalomhoz és tisztelethez, és elindultak az integráció felé, hogy lezárják a huszadik század első felének „európai tragédiáit” – írta Vlagyimir Putyin. Kiemelte: „Reméltük, hogy a hidegháború vége győzelem lesz egész Európának”, és megvalósul a „Lisszabontól Vlagyivosztokig” egységes kontinens eszméje. Oroszország éppen ebben a szellemben, a „közös értékek és érdekek” által összetartott „nagy Európa” kiépítésének logikája alapján igyekezett formálni kapcsolatait az európaiakkal.

– Azonban egy más megközelítés érvényesült, amelynek alapja a konfrontációra építő „hidegháborús relikvia”, a NATO bővítése – fejtette ki az MTI által is idézett Putyin, rámutatva, hogy öt bővítési hullámban 14 új tagot vettek fel a szervezetbe, köztük egykori szovjet tagköztársaságokat. Úgy vélte, az erősödő bizalmatlanság fő oka a katonai szövetség kiterjesztése keletre, azaz Oroszország határai felé. Hozzátette: sok ország „ultimátumot” kapott, választania kellett a „kollektív Nyugat” és Oroszország között.

Ennek az „agresszív politikának” a következményeit szemlélteti a 2014-es „ukrajnai tragédia”, amelyben Vlagyimir Putyin szavai szerint Európa tevőlegesen támogatott egy „fegyveres, alkotmányellenes államcsínyt” Ukrajnában.

– Ezzel kezdődött minden – vélekedett az orosz elnök, aki szerint az Egyesült Államok által szervezett és az Európai Unió tagállamai által támogatott puccs vezetett Ukrajna megosztottságához és ahhoz, hogy a Krím félsziget „kilépett” Ukrajnából. – Ugyanakkor Oroszország mindennek ellenére továbbra is nyitott a „fair és kreatív együttműködésre” – fejtette ki az orosz elnök.