Putyin: a tervek szerint halad az „orosz hadművelet”

Putyin: a tervek szerint halad az „orosz hadművelet”

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/Szputnyik/EPA/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élőben jelentkezett be csütörtök este Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

A „különleges hadművelet” – ahogyan Putyin előszeretettel hivatkozik Ukrajna lerohanására – a terveknek megfelelően halad szerinte. Mint a BBC emlékeztet, elemzők ezzel nem igazán értenek egyet, minden jel arra mutat, hogy Oroszország nem számított ekkora ellenállásra. 

Oroszország elnöke a The Guardian leirata szerint azzal vádolja az ukrán katonai erőket, hogy ezreket ejtettek fogságba, és „emberi pajzsként” használják a civileket. Az orosz katonákról azt mondta, „bátran viselkednek”, „igazi hősként”. Az orosz hadsereg „sikere” Ukrajnában ennek a hősiességnek a példája Putyin szerint. 

A családok, akik hozzátartozóikat elveszítették, mindent megkapnak az államtól: hétmillió rubel, és havi ellátás jut mindazok családjának, akik elesnek a csatározásban, a sebesülést szenvedők is kártételre számíthatnak – tette hozzá.

Azt is mondta: az ukránok és az oroszok „egy nép”, de az ukránokat „fenyegetik, és átmosták az agyukat”. Ő mindenesetre lerombolja ezt a „Nyugat által kreált anti-Oroszországot”. 

Putyin délután másfél órán át tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel, de ebből semmi jó nem sült ki, Putyin ígéretet tett arra, hogy Moszkva el fogja érni azokat a célokat, amelyeket kitűzött az Ukrajna elleni invázió vonatkozásában. 

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!