Putyin állításával ellentétben mégis küldtek orosz sorkatonákat Ukrajnába

Putyin állításával ellentétben mégis küldtek orosz sorkatonákat Ukrajnába

Orosz katonák gyakorlatoznak a rosztovi régióban 2022. január 17-én (Fotó: Reuters/Sergey Pivovarov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Putyin elnök korábban azt állította, hogy besorozott katonákat nem vezényeltek az Ukrajna elleni invázió támogatására, az orosz védelmi minisztérium most elismerte, hogy mégis.

A kiskatonákat nemcsak hogy csatába küldték az ukrán csapatok ellen, de vannak közöttük olyanok is, akik fogságban estek. A New York Times szerint nem egyértelmű, hogy Putyin hazudott korábban, vagy ő sem tudott a besorozottak bevetéséről.

A sorkatonák bevetésének tagadása keveseket lephetett meg eddig, hiszen e fiatal, tapasztalatlan és gyengén kiképzett egységeket már Afganisztánban és Csecsenföldön is bevetették, és az általuk elszenvedett súlyos veszteségek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az orosz közvélemény mindkét háború ellen fordult.

A védelmi minisztérium mostani közleménye azt állítja, hogy mostanra gyakorlatilag minden sorkatonát kivontak Ukrajnából, és gondoskodnak róla, hogy a jövőben ne vessék be őket harctéren. Állítólag Putyin ezt már korábban parancsba adta, és most arra utasította a katonai ügyészséget, hogy kutassa fel és büntesse meg azokat, akik felelősek a sorkatonák bevetéséért.

Címkék: ukrajnai háború