Putyin bármelyik pillanatban elismerheti a szakadár ukrán köztársaságok függetlenségét

Putyin bármelyik pillanatban elismerheti a szakadár ukrán köztársaságok függetlenségét

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz elnök hétfőre összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését, amelyen az „ukrán helyzet” volt a téma, ezen belül is a donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok függetlenségének elismerése – adta hírül a 444.hu.

Eddig is a függetlenség elismerése volt a valószínűbb forgatókönyv, a nemzetbiztonsági ülés tanácskozása után azonban teljesen egyértelmű a helyzet. Itt ugyanis minden jelenlévő az igen mellett foglalt állást, beleértve Szergej Sojgu honvédelmi minisztert és Mihail Misusztyin miniszterelnököt, utóbbi jelezte, a kormány hónapok óta készül az elismerésre, illetve az ennek következményeivel kapcsolatos lépésekre.

Többen elmondták, hogy mivel Ukrajna évek óta nem hajlandó a minszki megállapodások végrehajtására – ami széles körű autonómiát biztosítana a szóban forgó területeknek –, ezért nem maradt más megoldás. Ezt az álláspontot osztotta Vlagyimir Putyin is, aki jelezte: az elhangzottak figyelembe vételével még hétfőn meghozza döntését.

Hétfő este szalagcímekben az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség, és a Kreml-közeli SputnikNews hírportál is jelen időbe tette azt, hogy Vlagyimir Putyin elismerte a két szakadár köztársaságot.

Az orosz álláspont szerint a „független népköztársaságok” határait az egykori Donyeck és Luganszk megyék határai mentén kell meghúzni. Ez gyakorlatilag területszerző harcokhoz vezethet, amennyiben a „népköztársaságok” katonai segítséget kérnek, mivel az egykori megyék jelen állás szerint lényegében ketté vannak hasítva.

Ukrajna az első hírek után azonnal kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának az összehívását.