Putyin egyelőre nem ül le Zelenszkijjel

Putyin egyelőre nem ül le Zelenszkijjel

A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása a moszkvai Kremlben 2022. február 1-jén. (MTI/Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin egyelőre nem kíván tárgyalni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – derült ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének pénteki nyilatkozatából – írja a Korrespondentre hivatkozva a karpathir.com.

– „Tegnap lezajlott a béketárgyalás második fordulója. Most ez a legfontosabb. Lehetőség van arra, hogy a delegációk közvetítők nélkül világosan közöljék egymással az álláspontjaikat. Delegációnk tájékoztatta az ukrán felet a tárgyalási pozícióinkról” – mondta Peszkov arra az újságírói kérdésre, hogy elképzelhető-e egy Putyin-Zelenszkij találkozó. Peszkov megjegyezte: a tárgyalások még nem tartanak ott, hogy bármifajta dokumentum megszülessen, de „lehetőség nyílt arra, hogy közvetítsék Kijev felé a problémák megoldásának orosz vízióját”.

A Kreml szóvivője arra is kitért, hogy Alekszandr Lukasenka belarusz elnök támogatását fejezte ki az orosz elnöknek ukrajnai lépései kapcsán.

Mint ismert Zelenszkij csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, a jelenlegi háborút csak úgy lehet megállítani, hogyha a két vezető személyesen beszél egymással. 

„Ülj le velem, és beszéljünk, csak ne egy olyan 30 méteres asztalhoz!” – üzente Putyinnak. Zelenszkij emellett sajtótájékoztatóján a nyugati országoknak is üzent, ismételten katonai segítségnyújtást kérve. Mint mondta, erre azért van szükség, mert ha Oroszország átgázol Ukrajnán, egész Európa fenyegetve érezheti magát majd. Úgy fogalmazott: „Ha nem tudjátok lezárni az eget, adjatok repülőket! Ha Ukrajna eltűnik, Lettország, Litvánia, és Észtország lesz a következő.”

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat itt olvashatja!