Putyin elismerte, hogy Hszinek vannak kétségei az ukrajnai háborúval kapcsolatban

Putyin elismerte, hogy Hszinek vannak kétségei az ukrajnai háborúval kapcsolatban

Putyin és Hszi tárgyalása Üzbegisztánban (Fotó: Alexandr Demyanchuk/Kremlin Pool)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön tárgyalt egymással. Putyin kifejezte nagyrabecsülését, amiért Kína „kiegyensúlyozott” álláspontot képvisel a háborúval kapcsolatban, de elismerte, hogy Pekingnek vannak „aggodalmai és kérdései” az invázióról. Ezt nehéz nem úgy értelmezni, mint hogy Hszi véleménye eltért Putyinétól a tárgyalásokon, írja a CNN.

A két elnök az ukrajnai invázió kezdete óta először találkozott egymással, az üzbegisztáni regionális csúcson. Putyin számára nem jött éppen jókor az év talán legfontosabb csúcstalálkozója idején, hogy az orosz csapatok éppen fejvesztve menekülnek az ellentámadásba lendülő ukrán honvédő erők elől a keleti fronton.

Kína eddig elutasította volna, hogy explicit módon elítélje az orosz agressziót, sőt a kereskedelmi kapcsolatok erősítésével támogatja Oroszországot. Az orosz cégeknek úgy kell a kínai kapcsolat, mint egy falat kenyér a nyugati szankciók idején.

Hszi sokatmondóan kifejtette, hogy „Kína együttműködik Oroszországgal, hogy kiterjesszük a közös érdekeinket szolgáló kölcsönös támogatásunkat egymás felé”. Majd azzal folytatta, hogy stabilitást és pozitív energiát kölcsönöznek a világnak, a felfordulás idején.

Putyin a kínai segítségért cserében szilárdan támogatja az egy Kína-elvet, és elítélte az Egyesült Államok Tajvannak nyújtott támogatását. Amerika sem akar nagyon összeveszni Kínával, a Fehér Ház azt közölte, hogy Kína nem sértette meg az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókat.