Putyin és Erdogan megállapodott: éjféltől tűzszünet lép életbe Idlíbben

Putyin és Erdogan megállapodott: éjféltől tűzszünet lép életbe Idlíbben

Török harckocsi az északnyugat-szíriai Idlib tartomány keleti részében 2020. február 20-án. A nagyrészt felkelő milíciák ellenőrzése alatt álló Idlíb tartomány visszaszerzéséért az orosz légierő által támogatott damaszkuszi kormánycsapatok intenzív műveleteket folytatnak. A mérsékelt lázadó csoportokat segítő török hadsereg egy 2017. májusi orosz-török-iráni megállapodás értelmében van jelen a feszültségcsökkentési övezetnek minősített Idlíbben (Fotó: MTI/EPA/Jahja Nemah)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éjféltől tűzszünet lép életbe a szíriai Idlíb tartományban – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön, miután több mint hatórás tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvában.

Putyin a közös sajtótájékoztatón közölte, hogy a török partnerével elért megoldás reményei szerint elvezet a katonai tevékenység befejezéséhez, véget vet a civil lakosság szenvedésének, és segít a humanitárius válság megfékezéséhez Idlíbben.

A szír tartomány azután kapott kiemelt figyelmet, hogy múlt csütörtök éjjel egy légitámadásban több tucat török katona meghalt ott. A törökök szerint a szíriai kormányerők követték el a bombázást, akiknek oldalán a harcokban Oroszország is részt vesz. Ezután döntött úgy Recep Tayyip Erdogan, hogy nem tartja vissza tovább az országában lévő menekülteket, így tízezrek indultak meg a görög határ felé. A görög hatóságok egyelőre visszatartják őket.