Putyin és Macron a zaporizzsjai atomerőműről tárgyalt

Putyin és Macron a zaporizzsjai atomerőműről tárgyalt

Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia elnök nemrégiben beszélt telefonon az ukrajnai helyzetről, ezen belül a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetről – írja a The Guardian a Kreml egyik közleménye alapján.

A beszélgetés során Putyin kijelentette, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű ágyúzása, amellyel ő az ukránokat vádolja, az ukránok pedig az oroszokat, „nagy katasztrófát” idézhet elő. Abban mindkét elnök egyetértett, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megfigyelőit be kell engedni az erőműbe.

Párizs szintén kiadott egy közleményt a beszélgetésről, melyben az áll, hogy Macron aggodalmát fejezte ki az erőműnél történtek miatt, és azt szorgalmazta, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megfigyelőit minél hamarabb engedjék be az erőmű területére.

A két vezető hamarosan újra egyeztetni fog az ellenőrzés menetéről.