Putyin felhatalmazta az orosz kormányt a rendkívüli állapot kihirdetésére

Putyin felhatalmazta az orosz kormányt a rendkívüli állapot kihirdetésére

Vlagyimir Putyin Kirgizisztánban 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Maxim Shemetov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a törvényt, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendkívüli állapotot hirdessen ki az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Egyúttal jóváhagyta a hamis információk tudatos terjesztése miatti büntetés megszigorítását is – derül ki az MTI beszámolójából.

Az orosz kormány felhatalmazást kapott arra, hogy „az egységes államrendszer koordinációs szervévé alakuljon” a rendkívüli helyzet megakadályozása és felszámolása érdekében. Ennek részeként a betegség terjedése miatt az országban vagy annak egy részében fokozott készültséget vagy rendkívüli állapotot hirdethet ki.

Putyin aláírta azt a törvényt is, amelynek értelmében hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles bírsággal büntethetők azok, akik a karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák. Egy ember halálának okozása vagy fertőzésveszély szándékos okozása esetén a kiszabható szabadságvesztés öt évig terjedhet.

Szigorodik az álhírek terjesztőinek büntetése is: tudatosan hamis információ terjesztéséért 300 és 700 ezer rubel közötti bírság szabható majd ki. Ha ez gondatlanságból halálhoz vagy más súlyos következményekhez vezet, az elkövető büntetése öt évig terjedő börtön vagy 1,5-2 millió rubeles bírság lehet. Megnőtt a hamis híreket tudatosan terjesztő tömegtájékoztatási eszközökre kiróható bírság is. Ennek felső határa – halál vagy egyéb súlyos következmények okozása esetén – elérheti az 5 millió, ismételt elkövetés esetén pedig a 10 millió rubelt.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Oroszországban június 29-én 60 önkéntes bevonásával kezdik majd el a koronavírus-vakcina klinikai kutatásának első szakaszát.

Oroszországban a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma egy nap alatt 440 fővel 2777-re emelkedett. A halottak száma 24-re, a gyógyultaké 190-re nőtt. A fertőzöttek közül 1880-an Moszkvában élnek. Nagy port vert fel a sajtóban, hogy a Komi Köztársaságban, Sziktivkar egyik kórházában több mint ötvenen fertőződtek meg. Sajtóértesülések szerint a kórt a páciensek egy orvostól kaphatták el, akinek gyerekei egy európai országból tértek vissza.

Makszut Sadajev távközlési miniszter levélben közölte az orosz régiók vezetőivel, hogy az általa irányított tárca kidolgozott egy rendszert, amelynek segítségével a mobilszolgáltatóktól kapott adatok alapján le lehet követni azokat az embereket, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek érintkezésbe. Moszkvában egyébként néhány nap múlva már mobilalkalmazás figyeli majd a karanténra kötelezett fertőzöttek mozgását, az egészséges polgároknak pedig az utcára lépésükhöz személyre szóló QR-kódot kell beszerezniük.