Putyin este fontos bejelentésre készül

Putyin este fontos bejelentésre készül

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tanácskozáson vesz részt Moszkvában 2022. március 22-én (Fotó: MTI/AP/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma este beszédet fog tartani Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Föderáció lakossága számára – értesült Kreml-közeli forrásokból az orosz RBK hírcsatorna, a hírt a Portfolió idézte.

Mint írják, az elnök várhatóan a Luhanszk, Donyec, Zaporizzsja, illetve Herszon megyékben történő „népszavazásokról” fog beszélni, melynek eredményeképp ezeket az Oroszország által részben vagy teljesen megszállt ukrán régiókat az Orosz Föderációhoz csatolhatják. 

A portál szerint könnyen lehet, hogy az orosz elnök általános mozgósítást és hadiállapotot jelent be hamarosan. Erre vonatkozóan a Duma kedden előkészítő törvényeket fogadott el, illetve Vlagyimir Putyin fegyvergyártó vállalatok vezetőivel is egyeztetett, és a termelés fokozását kérte tőlük.

Ugyancsak Kreml-közeli források szerint valószínűleg Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is beszédet intéz ma a lakossághoz. 

Hogy Putyin álláspontja nem igazán enyhült, arra utalnak a 24 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadási szertartásán általa mondottak. Eszerint Oroszország nem fog eltérni szuverén irányvonalától, az egyes országok világpolitikai hegemóniája nem tarthat örökké.

„Ami Oroszországot illeti, mi nem fogunk letérni szuverén irányvonalunkról; az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként továbbra is elő kívánjuk mozdítani az egységes nemzetközi napirendet, hozzá kívánunk járulni a korunk számos kihívására és fenyegetésére adandó hatékony válaszok megtalálásához, és segíteni kívánjuk a kiélezett regionális konfliktusok megoldását” – mondta kedden az elnök. Hangsúlyozta, hogy Oroszország az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán ezt az álláspontot fogja képviselni.

Szerinte „a többpólusúság irányába történő objektív fejlődés, sajnos, azok ellenállásába ütközik, akik megpróbálják megőrizni hegemón szerepüket a világ ügyeiben, és mindent irányítani akarnak: Latin-Amerikát is, Európát is, Ázsiát is és Afrikát is”. „Azt kell mondanom, hogy ennek a hegemónnak ez elég hosszú ideig elég jól sikerült, de ez nem tarthat örökké, ez lehetetlen” – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy e szavakat „az Ukrajnában zajló események kontextusán kívül” mondta. „Pozíciójuk megszilárdítása érdekében illegitim szankciókat vezetnek be, nyomást gyakorolnak minden vektor mentén, beleértve Oroszországot is, ám azok, akik ezt teszik, láthatják, hogy cselekedeteik negatív következményekkel járnak saját magukra nézve” – hangoztatta a szokásos orosz narratívát Putyin. 

Az új nagykövetekhez szólva egyebek között cinizmusnak nevezte, hogy az Európai Unió nem hajlandó reagálni Oroszország azon javaslatára, hogy a legszegényebb országok az európai kikötőkből ingyenesen szállítsák el a szankciók miatt ott rekedt 300 ezer tonna orosz műtrágyát.