Putyin-lányok a szankciók célkeresztjében

Putyin-lányok a szankciók célkeresztjében

Marija Vorontszova a Rosszija tévének nyilatkozik.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bucsai vérengzés miatt felháborodás után az Egyesült Államok Putyin elnök lehető legbelsőbb köreit, konkrétan lányai ellen vezet be szankciókat. Az orosz elnök nagyon vigyáz arra, hogy családjáról, ha lehet, semmilyen információ ne kerüljön nyilvánosságra, így a lányairól is csak részinformációkat lehet tudni. Még az sem biztos, hogy ketten vannak, vagy van egy harmadik féltestvérük is, aki egy szentpétervári takarítónőtől született.

A lányok neveit soha nem hozta nyilvánosságra sem Putyin, sem a Kreml, és az arcukat mutató hivatalos fotók sincsenek róluk. A néhány kiadott képen háttal állnak. Az biztos, hogy van két lánya volt feleségétől, Ljudmilli Putyinától: Marija és Katyerina. Putyin 2013-ban elvált feleségétől, de 2015-ben azt nyilatkozta, hogy a lányai Oroszországban élnek, Oroszországban tanultak, és nem kívánnak a reflektorfénybe lépni. Állítása szerint normális életet élnek, nem vállalnak üzleti vagy politikai szerepet. Az előbbi biztosan nem igaz.

A fiatalabb, Katyerina anyai nagyanyja vezetéknevét (Tikonova) használja. Harmincöt éves, Drezdában született, amikor Putyin KGB-ügynökként dolgozott ott. Fizikus-matematikus végzettségű, a Moszkvai Állami Egyetemen dolgozik hivatalosan. Az egyetemi honlapon közölt képek, illetve a 2015-ös akrobatikus rock and roll tánc világbajnokság felvételei alapján sikerült azonosítani őt. Mert hogy Katyerina tehetséges táncos, ötödik lett a vébén, írja a Guardian.

Katyerina Putyin egyik legközelebbi alárendeltje (a Kreml bankjaként emlegetett Rosszija bank tulajdonosa) fiához, Kirill Samalovhoz ment feleségül 2013-ban. Samalov pályája ettől kezdve üstökösként ívelt felfelé, a Forbes szerint Oroszország legfiatalabb milliárdosa lett. A pár 2018-ban elvált.

Marija Vorontszova az idősebb lány, egy évvel korábban, 1985-ben született. Gyermekendokrinológus orvos, és a hormonrendszert illető kutatásokat folytat. Jorrit Faassen orosz származású holland milliárdoshoz ment feleségül, és Amszterdamban is éltek egy villában. A szomszédok petíciót indítottak 2014-ben (amikor a kelet-ukrajnai, Oroszország által támogatott szakadárok orosz rakétákkal lelőtték a Hollandiából indult MH-17-es számú utasszállító repülőt), hogy toloncolják ki. Vorontszovának orvosi biotechnológiai vállalkozása van.

A feltételezések szerint Putyinnak van egy harmadik, törvénytelen lánya is Szvetlana Krivonogiktól, aki Szentpétervárott volt takarítónő. Krivonogik most 46 éves lehet, és egy off-shore cégen keresztül vettek neki monacói villát, amikor megszületett a lánya, Luzia (vagyis Putyin harmadik lánya).