Putyin Macronnak: nem áll szándékában atomerőműveket megtámadni Ukrajnában

Putyin Macronnak: nem áll szándékában atomerőműveket megtámadni Ukrajnában

Vlagyimir Putyin orosz (b) és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytat Moszkvában 2022. február 7-én (Fotó: MTI/AP/Pool/Szputnyik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök arról biztosította francia kollégáját, Emmanuel Macront, hogy nem áll szándékban megtámadni atomerőműveket Ukrajnában - közölte vasárnap a francia elnöki hivatal a két ország vezetőjének újabb telefonos egyeztetését követően.

Az MTI beszámolója szerint az orosz elnök azt is kijelentette, hogy kész tiszteletben tartani a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) az atomerőművek védelmét érintő rendelkezéseit.

Putyin tagadta, hogy az orosz hadsereg civileket céloz, szerinte a „felelősség az ukránokat terheli amiatt, hogy hagyják elindulni a lakosságot a körbevett városokból”.

Macron szerint viszont „a támadó hadsereg az orosz” és semmi sem utal arra, hogy az ukrán hadsereg veszélyeztetné a polgári lakosságot – jelezte a francia elnöki hivatal.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta negyedik alkalommal beszélt egymással a francia és az orosz elnök.

Az Elysée-palota szerint Emmanuel Macron úgy ítéli meg, hogy Putyin „továbbra is nagyon eltökélt azon céljai elérésében, amelyeket az orosz elnök nácitlanításnak vagy Ukrajna semlegesítésének nevez”, valamint a Krím félsziget és a Donyeck-medence függetlenségének elismertetésében, ami pedig Párizs szerint „elfogadhatatlan az ukránok számára”.

„Nem lehetetlen, hogy hamarosan újabb szankciókat foganatosítunk” – jelentette be a francia elnöki hivatal, de nem erősítette meg, hogy ez érintheti-e az orosz gáz- és olajimportot.

Párizs szerint ugyanakkor az Európai Unió kilátásba helyezte a stratégiai készletek megnyitását annak elkerülésére, hogy az árak emelkedése tovább fokozódjon.

„A cél továbbra sem az, hogy háborúzzunk Oroszország ellen, hanem az, hogy Vlagyimir Putyin számításain változtassunk” – jelezte az elnöki hivatal. Emmanuel Macron tanácsadói szerint a vegyi fegyverek kockázata nem áll fenn, viszont „láthattuk, hogy Oroszország hogyan lépett fel Csecsenföldön vagy Szíriában, a Közép-Afrikában vagy Maliban. Nem biztos, hogy Ukrajnában ugyanezt fogja tenni, de muszáj elérni, hogy a harcok minél előbb véget érjenek” – hangsúlyozta a francia elnöki forrás.

A tájékoztatás szerint Emmanuel Macron beszélt Aleksandar Vucic szerb elnökkel is, s üdvözölte a „Franciaország és Szerbia közötti szoros együttműködést, valamint az egyértelmű szerb álláspontot a nemzetközi szervezetekben a ukrajnai háborúról”.

A francia elnök az este folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet, kedden pedig amerikai bejelentés szerint hivatalában fogadja Antony
Blinken amerikai külügyminisztert.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!