Putyin mintha a háború tárgyalásos rendezését vetette volna fel

Putyin mintha a háború tárgyalásos rendezését vetette volna fel

Vlagyimir Putyin Kirgizisztánban 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Maxim Shemetov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök Kirgizisztánban tartott sajtótájékoztatóján – miközben továbbra is azt hangoztatta, hogy az Ukrajnában folyó, a Kreml szóhasználatában „speciális katonai művelet” a terveknek megfelelően halad – megemlítette, hogy politikai megállapodás vethet véget a háborúnak.

„Igen, a megállapodáshoz vezető folyamat valószínűleg nehéz lesz, és időt vesz majd igénybe. De így vagy úgy, e folyamat minden szereplőjének szembe kell néznie a realitásokkal, amelyek a harctéren alakulnak ki” – mondta Putyin a biskeki sajtótájékoztatón.

A bejelentés komolyan vehetőségét árnyalja, hogy egy nappal korábban Putyin még az elhúzódó háborúra készítette fel az oroszokat, amikor azt mondta, hogy ez a hadművelet „hosszú ideig tarthat”. Előzetesen az orosz főtisztek arra számítottak, hogy Ukrajna lerohanása mindössze néhány hetet vehet igénybe, és teljes orosz győzelemmel zárul. Ehhez képest immár a háború tizedik hónapjában járunk, és az orosz támadók már hónapok óta visszavonulóban vannak.

A valóságtól némileg elrugaszkodottan Putyin továbbra is kitart amellett, hogy „a helyzet stabil. Nincs itt semmiféle kérdés vagy probléma”.

Ha ő mondja.

Címkék: ukrajnai háború