Putyin Nagy Péter cárhoz hasonlította magát

Putyin Nagy Péter cárhoz hasonlította magát

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz elnök Nagy Péter cár előtt tisztelgett születésének 350. évfordulója alkalmából, párhuzamot vonva az orosz földek visszaszerzéséért folytatott történelmi törekvéseik között – írja a The Guardian.

Putyin először megnézett egy Nagy Péternek szentelt kiállítást, és utána az orosz állami tévében azt mondta: „Nagy Péter 21 éven át vívta a nagy északi háborút. Úgy tűnhet, mintha háborúban állt volna Svédországgal, és elvett volna tőlük valamit. Nem vett el tőlük semmit, hanem csak visszaadta azt, ami Oroszországé volt.”

Az orosz elnök a cár hadjáratát Oroszország jelenlegi ukrajnai háborúhoz hasonlította: „Úgy tűnik, nekünk is az a feladat jutott, hogy visszaadjuk, ami Oroszországé, és megerősítsük az országot. És ha abból indulunk ki, hogy ezek az alapértékek képezik létünk alapját, akkor biztosan sikerül megoldanunk az előttünk álló feladatokat.”

Putyin eszmefuttatása kiverte a biztosítékot az ukránok körében, Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója a Twitteren közölte: „Putyin vallomása a földek megszerzéséről és az, hogy Nagy Péterhez hasonlítja magát, azt bizonyítja: nem volt „konfliktus”, csak az ország véres kisajátítása a népirtás kitalált ürügyeivel. Nem Oroszország „arcának megmentéséről” kell beszélni, hanem azonnali deimperializálásáról.”