Putyin nem ér rá elmenni Gorbacsov temetésére

Putyin nem ér rá elmenni Gorbacsov temetésére

Mihail Gorbacsov gratulál Vlagyimir Putyinnak első államfői beiktatása alkalmából a Kremlben 2000. május 7-én (Fotó: Orosz Elnöki Hivatal/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin a szoros beosztása miatt nem ér rá szeptember harmadikán, hogy elmenjen Mihail Gorbacsov temetésére – jelentette be Dmitrij Peszkov a Guardian cikke szerint. Viszont a Kreml szóvivője szerint az elnök csütörtök reggel lerótta kegyeletét a moszkcai központi klinikánál, egy koszorút elhelyezve Gorbacsov emlékére. Rendes állami temetés sem lesz, bár hozzájárulnak bizonyos elemekkel, így díszőrség is lesz, és az állam besegít a szervezésbe. A temetést a moszkvai Novodevichy temetőben tartják szombaton, a Kreml közelében található Szakszervezetek Házában pedig egy búcsúztató ceremónia is lesz.

A felemás megoldás Gorbacsov vitatott megítélésének, illetve Putyinnal való konfliktusos viszonyának is szól. Az oroszok egy meghatározó része negatívan tekint az egykori pártfőtitkárságára, Gorbacsovot tartják felelősnek a Szovjetunió széteséséért, illetve a rá következő gazdasági nehézségekért, politikai instabilitásért. A nyugati államok szintén az ő szerepét látják a Szovjetunió szétesésében és a keleti blokk egyes államainak felszabadulásában, csak ők épp ezért hálásak Gorbacsovnak.

A volt pártfőtitkár időnként ráadásul kritizálta Putyint is, szerinte a jelenlegi elnök megakasztotta a demokratizálódás folyamatát, és a szovjet érára jellemző elnyomó politikát hozott vissza. Putyin eközben a Szovjetunió szétesését a század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte. Ahogy Anne Applebaum is megjegyezte a The Atlantic-ben megjelent nekrológjában, a Krím bekebelezéséről viszont többször is támogatólag nyilatkozott Gorbacsov. Mindezt úgy, hogy az is jelentős részben neki köszönhető, hogy Ukrajna önállósodni tudott.